Vinul roșu, o licoare cu numeroase beneficii pentru sănătate și piele

vinul roșu beneficii inimă
Sursa foto: Pinterest.com
Vinul roșu este o licoare îndelung studiată și ale cărei beneficii nu contenesc să ne surprindă. Numeroase cercetări efectuate de-a lungul timpului arată că vinul roșu, consumat cu moderație, poate ajuta la menținerea sănătății inimii, dar și a stării psihice. Iar când spun moderație, mă refer la un pahar în cazul femeilor și cel mult două pahare în cazul bărbaților, așa cum recomandă US Dietary Guidelines.
Beneficiile vinului roșu se datorează în principal resveratrolului, substanța cu rol antioxidant care se găsește în semințele și coaja strugurilor negri. Chiar dacă majoritatea studiilor în ceea ce privește efectele resveratrolului au fost efectuate pe animale de laborator, rezultatele sunt încurajatoare și ne dau speranța că ar putea fi eficiente și în cazul oamenilor. Iată ce efecte benefice are vinul roșu pentru organism, dar și pentru frumusețea pielii!
vinul roșu ce beneficii are
Sursa foto: Pinterest.com

Vinul roșu – 10 motive să bei în fiecare zi un pahar

Vinul roșu, bun pentru inimă

În urma unui studiu din 2016 s-a descoperit că resveratrolul din vinul roșu ar putea reduce riscul de boli cardiace, ca urmare a efectului antioxidant al acestei substanțe. De asemenea, procianidele din vinul roșu au proprietăți de relaxare a vaselor sangvine și ajută astfel la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale.

Potrivit cercetătorilor de la Johns Hopkins University School of Medicine, resveratrolul din vinul roșu ar putea reduce leziunile cerebrale survenite în urma unui atac cerebral. Testele realizate pe animale de laborator au indicat că resveratrolul poate crește nivelul hemoxigenazei, o enzimă care are rolul de a proteja celulele nervoase. În cazul în care are loc un accident vascular cerebral (AVC), această enzimă intervine la „locul accidentului” și repară rapid leziunile apărute.

Vinul roșu și cancerul

În 2015, cancerresearch.co.uk publica un raport în care spunea că resveratrolul poate reduce cu 50% riscul de apariție a cancerului și poate chiar să stopeze evoluția tumorilor canceroase. Totuși, în cazul cancerului de sân, experții subliniază că resveratrolul nu trebuie asimilat din alcool, ci mai degrabă din struguri sau alte alimente bogate în această substanță (alune, ciocolată neagră, fructe de pădure etc.) ori din suplimente alimentare. Acest avertisment are la bază faptul că alcoolul poate crește nivelul de estrogen, hormon care are un rol major în dezvoltarea celulelor maligne la nivelul sânului.
Alte studii arată că vinul roșu consumat cu moderație ar putea reduce riscul de cancer pulmonar sau de prostată, dar încă sunt necesare cercetări suplimentare care să confirme aceste teorii.

Vinul roșu reglează glicemia

Potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine, etanolul din vinul roșu ar putea juca un rol important în metabolizarea glucozei. Se pare că un pahar cu vin roșu consumat după masă ar putea regla nivelul glicemiei, prevenind astfel crizele diabetice. Totuși, este important să ceri sfatul medicului înainte de a consuma alcool, dacă suferi de diabet!

Vinul roșu protejează vederea

Reveratrolul dion vinul roșu are un rol important și asupra vaselor de sânge de la nivelul ochilor. Potrivit sciencedaily.co.uk, consumul unui pahar cu vin roșu în fiecare zi ar putea reduce riscul de afecțiuni oculare, în special cataractă sau glaucom.
O echipă de cercetători de la Loyota University Medical Center a descoperit că vinul roșu consumat cu moderație ar putea reduce riscul de demență, printre care și boala Alzheimer.

Efectul benefic se datorează acțiunii resveratrolului asupra vaselor de sânge de la nivelul creierului. Această substanță previne acumularea grăsimilor pe artere și promovează flexibilitatea acestora, astfel încât fluxul sangvin către creier are numai de câștigat.

Vinul roșu și depresia

Cercetătorii spanioli au descoperit în urma unui studiu din 2013 că riscul de depresie poate fi redus prin consumul moderat de vin roșu. Potrivit acestora, subiecții din cadrul experimentului care au consumat zilnic un pahar cu vin, timp de 7 ani, au prezentat un risc mai mic de depresie, în comparație cu cei care nu aveau acest obicei.

Vinul roșu ar putea preveni acneea

Resveratrolul ar putea fi benefic și pentru sănătatea pielii, arată un studiu publicat în Dermatology and Therapy. Această substanță are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care ajută la prevenirea dezvoltării bacteriei responsabile de apariția acneei. În combinație cu ingrediente precum peroxidul de benzoil, produsele cosmetice care au în compoziție resveratrol pot preveni sau ameliora acneea.

Vinul roșu și bolile de ficat

Consumul moderat de vin roșu ar putea avea efect benefic și asupra ficatului. Un grup de cercetători de la University of California San Diego School of Medicine a descoperit că un pahar cu vin roșu consumat zilnic poate reduce la jumătate riscul apariției steatozei hepatice nonalcoolice. Persoanele care suferă deja de hepatită sau alte afecțiuni hepatice nu trebuie să consume alcool, sub nicio formă!

Vinul roșu și cariile dentare

Vinul roșu ar putea preveni și cariile dentare, arată un studiu publicat în 2014 în Journal of Agricultural and Food Chemistry. Acest lucru se datorează acțiunii antimicrobiene din vinul roșu. Totuși, pentru a avea o dantură sănătoasă, ferită de carii dentare, este indicat să bei vin roșu cu moderație – un pahar pe zi – si, desigur, să nu ratezi vizita anuală sau la 6 luni la medicul dentist. De asemenea, ține cont că vinul roșu pătează dinții, așa că periajul dentar este obligatoriu după ce îl consumi.

O recomandare de vin roșu în ediție limitată

Pentru că v-am spus care sunt beneficiile vinului roșu, cred că este bine-venită și o recomandare. Recent, am participat la lansarea ediției limitate de vin Moștenirea, a Cramei Măcin. Păstrând filonul tradiției românești, cele 1918 sticle ediție limitată reprezintă un omagiu adus celebrării Centenarului.

Vinul Moștenirea este un cupaj de Fetească Neagră și Băbească Neagră. O Fetească Neagră în proporție de 80%, vinificată separat de Băbească Neagră, baricată cât să îi imprime note fine de vanilie și condiment. Este un vin cu o corpolență medie, cu taninuri moi și 13 grade alcoolice, perfect integrate. Surprinde prin aromele intense de fructe roșii (zmeură, vișine, cireșe coapte), prune, coacăze negre, dar și prin notele florale și condiment dulce. Este un vin tânăr care, dacă i se dă ocazia să se mai învechească în sticlă, va spune povestea locului în tonuri aromatice.

Poate fi asociat cu brânzeturi maturate și cu mâncăruri pe bază de carne roșie și vânat. Porc brezat, coaste de miel, tocană de căprioară, rață cu varză roșie sunt doar câteva dintre sugestiile pentru o asociere de succes.

SC Alcovin SRL se ocupă de producerea vinurilor, îmbutelierea şi comercializarea acestora. Este membră a Asociaţiei Profesionale Vitivinicole Colinele Dobrogei (membră a ONIV) şi încă de la înfiinţare are implementat sistemul de management al siguranţei alimentare, bazat pe principiile HACCP.

Din 27 octombrie 2011, firma Alcovin este furnizorul oficial al Casei Regale a României. Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin și Trei Brațe sunt brandurile sub care sunt comercializate şi promovate vinurile obţinute din soiurile cultivate.