Un zambet de copil

Un zambet de copil

Un mic cadou de 1 iunie, pentru copiii cu deficiente de vedere.

Saptamana trecuta, in ajun de 1 iunie, a mai fost un moment pe care mi-l voi aminti mereu. 22 de elevi de la Scoala pentru copii cu dizabilitati de vedere au invatat de la Elena Lasconi cum sa pregateasca un desert sanatos cu mascarpone si capsuni.

Acum ceva timp, cand a aflat ca vreau sa fac lucruri pentru copiii cu dizabilitati, Elena si-a oferit ajutorul. Si, plecand de la ideea ca persoanele cu probleme de vedere au un simt culinar pronuntat si ca in America una dintre editiile Masterchef a fost castigata chiar de o persoana nevazatoare, am ajuns sa facem aceasta lectie culinara, sa ii zicem. Ca un mic dar de 1 iunie pentru copiii cu probleme de vedere. A fost o reala provocare. Si pentru Elena, care s-a emotionat extrem de mult la inceput, cand copiii i-au recunoscut vocea si cand au inceput sa spuna unde au mai auzit-o. Si pentru noi, toti cei prezenti si fara probleme de vedere. Pentru ca a fost o lectie emotionanta, o lectie pe care astfel de copii puternici, isteti si talentati ne-au oferit-o, ca un cadou pentru copilul din noi. Inca de cand am intrat in scoala si am vazut copiii doi cate doi (unul dintre ei care intrezarea putin il tinea si il ajuta si pe celalalt), am simtit, inca o data, ce inseamna increderea deplina, cum este sa te lasi pe mana altcuiva, cu totul, complet, fara rezerve. Am inteles inca o data cat de importanta este rabdarea, sa astepti sa fii ajutat fara sa te agiti inutil (asta cand toti copiii asteptau cuminti, la locul lor, sa fie ajutati la cate unul din pasii retetei).

Am simtit bucuria exploziva a celor 22 de suflete, atat de fericite, ca au iesit putin din rutina scoalara.
Lectia culinara a inceput cu un moment emotionant. Elenei i-au dat lacrimile cand, entuziasmati, copiii au inceput sa ghiceasca  cum arata, cu ce e imbracata sau ce parfum foloseste. Dupa un moment tulburator in care Andrada, o fetita nevazatoare, a cantat La Derniere Danse si Lie Ciocarlie, Elena a inceput sa le povesteasca celor mici despre deserturile sanatoase, dar gustoase. Ea i-a ajutat pe fiecare in parte sa amestece iaurtul cu crema mascarpone, cu capsunile proaspete, cu siropul delicios de capsuni facut special de vedeta PRO TV. Le-a povestit despre apa de trandafir, despre ghimbirul confiat si despre detaliile care fac diferenta, atunci cand vine vorba de un desert delicios.
Au fost incantati de gustul desertului si au spus ca isi vor ruga parintii sa ii ajute sa faca si acasa. Ni s-a strans inima atunci cand Elena i-a intrebat cum ar vrea sa se numeasca. Desertul copiilor nevazatori sau Iubirea nevazatorilor au fost cateva propuneri.
Au fost momente in care abia ne-am putut stapani lacrimile. A fost emotionant sa ii vedem atat de fericiti, am simtit bucuria exploziva a 22 de suflete ca au invatat altceva si caau iesit putin din rutina scolara.

As vrea sa mai scriu, insa, in astfel de momente, cuvintele chiar sunt de prisos. Pentru ca este atat de greu sa incerci sa redai in vorbe emotii atat de puternice.