Tulburările psihice: cum le tratăm corect

Tulburările psihice

Puțini știu că tulburările psihice ating 33% din populație (media este între 16-44%), iar în curând va atinge 50 % (adică o persoană din două va ajunge să aibă o formă de suferință emoțională până la sfârșitul vieții).

Ultima analiză a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că tulburările psihice sunt principala sursă de ani pierduți prin dizabilitate la nivel mondial, procent care a crescut cu 41% în ultimii 10 ani. Astfel, această categorie de afecțiuni medicale a devenit cea mai frecventă și severă patologie prin impactul pe care îl are asupra calității vieții.

În ciuda acestor condiții, doar 50% din cei afectați de tulburările psihice apelează la specialiști iar pentru problemele mai ușoare procentul scade până la circa 10 %. Lipsa de cunoștințe legate de sănătatea psihică, stigmatizarea, costurile dar și lipsa concretă a serviciilor dedicate sunt principalele motive pentru care românii apelează greu la serviciile de sănătate psihică. Oamenii nu știu de multe ori care sunt tratamentele corecte și ajung să apeleze la vraci, vrăjitoare și alți vindecători neautorizați.

Tulburările psihice – tratament personalizat

În acest context, Clinica Hope din București și-a propus să ofere programe de tratament pentru tulburările psihice, după cele mai recomandate standarde. Având o echipă completă de psihiatri și psihologi, clinica implementează în ultimii 2 ani acele tipuri de intervenții psihologice recomandate de ghidurile internaționale, dar care lipseau în România.

Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională. Pentru programele lor inovative, Clinica Hope devine prima clinică de sănătate mintală și singura clinică din România care a primit, în 17 Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru ”Cele mai bune practice medicale”-Best Medical Practice.

„Am lansat până în prezent 3 programe de tratament inovatoare pentru adulți și unul pentru adolescenți. Avem astfel tratamentul complet al tulburării bipolare prin programul „Navigând între poli” și suntem mândri să vedem că respectă ghidurile de specialitate publicate în 2017. Am adus în România standardul de aur în tratamentul tulburării borderline-terapia dialectic-comportamentală prin programul ”Găsește-ți echilibrul” iar programul ”Conexiuni” redă speranța unei vieți normale pacienților cu schizofrenie prin combinația de psihoterapie de grup și trainingul abilităților sociale. Programul INSPIR-A este singurul program dedicat adolescenților cu tulburări severe de comportament, automutilare sau suicid.

„Fiecare din aceste programe este o poveste de succes și o încununare a eforturilor întregii noastre echipe. Ele oferă șansa unor tratamente corecte, eficiența metodelor fiind dovedită prin sute de studii în alte țări. Deja vedem aceleași rezultate încurajatoare și la pacienții din România”, a declarat Dr Gabriella Bondoc, medic psihiatru și psihoterapeut.

Recent întoarsă din Oxford, fondatoarea clinicii, Dr Gabriella Bondoc declară:

„Am fost deosebit de încântați că am primit acest premiu și odată cu el si acreditarea de Best Medical Practice, deorece reprezintă recunoașterea implicării noastre în dezvoltarea serviciilor medicale din România. Este prima dată când o clinică de profil din România primește acest premiu și sperăm că am reprezentat-o cu succes. Este o dovadă că și în România avem servicii de sănătate psihică la standardele științifice internaționale.”

Tulburările psihice – cum stă România la acest capitol?

Sunt județe cu un singur psihiatru, orașe mari fără psihoterapeuți și multiple forme recunoscute de terapie care lipsesc complet la nivel național. Necesitatea unor servicii mai ample a făcut să înflorească industria terapiilor alternative, piața vracilor și a coachilor de tot felul. Oamenii nu știu de multe ori care sunt tratamentele corecte și ajung să apeleze la ghicitori, vrăjitoare și alți vindecători neautorizați.

Ce înseamnă însă tratamentul corect?

”Spus simplu, tratamentul corect este o variantă între psihoterapie, tratament
medicamentos sau o combinație între acestea. Cu cât suferința este mai severă, cu atât tratamentul medicamentos este mai necesar, însă psihoterapia rămâne o parte importantă chiar și în cazul tulburărilor psihice grave, cum e schizophrenia, de exemplu.” a declarat Dr Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru și psihoterapeut la clinica. Psihoterapia este o intervenție psihologică, în care un psihoterapeut stă de vorbă cu pacientul pentru a analiza și descoperi cauzele psihologice ale suferinței și modul în care pacientul își poate schimba comportamentele, modul de gândire și stilul de viață pentru o viață mai echilibrată și sănătoasă. Psihiatrul este un medic specializat în psihiatrie care va trata aceste tulburări cu medicamente.

”Este timpul însă ca psihiatrii și psihoterapeuții să se sprijine reciproc, deoarece tulburările psihice au o cauză complexă în care biologia și moștenirea genetica se amestecă cu trecutul psihologic și evenimentele stresante curente. De aceea, pacienții nu ar trebui să aleagă între psiholog sau psihiatru ci să existe o evaluare și un tratament mixt să fie implementat, psihologic și medicamentos dacă este cazul.” afirmă Oana Munteanu, psihoterapeut.

După ce agreăm ce combinație alegem, este necesar să alegem și forma de tratament cea mai potrivită. Dar între zecile de tipuri de psihoterapie și concurate de multitudinea de pastile magice, care oferă vindecarea pe loc, românii pot întârzia ani de zile alegerea tratamentului care să fie cu adevărat eficient.

Cum stăm în România cu terapiile eficiente?

”Noi nu alegem după ureche tratamentul corect. Pentru fiecare tulburare psihică există în străinătate ghiduri de specialitate, care recomandă specialiștilor variantele eficiente de tratament. Acele recomandări au în spate zeci de studii, iar ghidurile se modifică permanent pentru a încorpora noi intervenții a căror eficacitate a fost dovedită”, ne-a explicat în continuare Dr Gabriella Bondoc.

”De aceea, pentru domeniul tulburărilor psihice, creem, la noi în clinică, programe care să respecte aceste ghiduri și unde tipurile de intervenție nu există, le aducem și le implementăm.”

Este important să alegem medici și clinici în care tratamentele se raportează permanent la metodele recomandate științific pentru fiecare tulburare psihică pentru a ne asigura de succesul maxim și regăsirea echilibrului. Rose de Paracelsus este un premiu acordat anual de EMA (European Medical Association) și EBA (European Buissness Awards) acelor clinici din afara Europei de Vest care au excelat în domeniul sănătății publice, în organizarea, implementarea și modernizarea serviciilor de îngrijire și de sănătate în general.

In fiecare an, în ultimii 25 de ani, analizează informațiile relevante din anul precedent și selectează furnizorii de asistență medicală proeminenți regional. Cercetările lor se bazează pe datele colectate de la organismele naționale și internaționale de certificare, asociații regionale și naționale, congrese, forumuri, expoziții, industrie și mass-media regionale. Cele mai bune instituții medicale regionale și liderii lor sunt selectați să participe la programul Best Medical Practice. Best Medical Practice reprezintă o certificare a calității serviciilor oferite și a respectării nivelului de excelență în domeniul medical pentru clinici dinafara spațiului vestic, încurajând apoi pacienții din Europa de Vest să apeleze la serviciile acestora.