Tratamentul cancerului ar putea afecta sănătatea creierului

tratamentul cancerului
Sursa foto: medicalnewstoday.com

Tratamentul cancerului, care constă adesea în ședințe de chimio- și radioterapie, ar putea fi un factor de risc în accelerarea degenerescenței cognitive. Cu alte cuvinte, ar putea favoriza degradarea creierului și instalarea diverselor tipuri de demență, printre care și boala Alzheimer, se arată într-un studiu recent publicat în revista Cancer

Descoperirile au fost făcute de o echipă de savanți de la Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior. Aceștia au evaluat starea de sănătate a 94 de femei care urmaseră tratament împotriva cancerului de sân timp de 3 până la 6 ani.

Citește și: Cancerul de sân ar putea fi vindecat prin terapie imuno-oncologică

Analizele biomarkerilor, efectuate pe parcursul, dar și la finalul tratamentului, au indicat o distrugere semnificativă la nivelul ADN-ului și o reducere a activității telomerazelor, enzime care joacă un rol vital în menținerea lungimii telomerilor. Telomerii sunt segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al căror rol este acela de a proteja cromozomii împotriva degradării.

Ce impact are tratamentul cancerului asupra creierului

În urma testelor cognitive desfășurate pe participantele la studiu, oamenii de știință au observat că acestea obțin rezultate mult mai proaste la capitolul atenție și rapiditate în gândire.

„Aceste descoperiri sunt importante, deoarece ne pot ajuta să aflăm mai multe despre tratamentul cancerului, dar mai ales despre impactul acestuia asupra sănătății mintale a pacienților și despre mecanismele care pot declanșa degradarea cognitivă, astfel încât, pe viitor, să le putem preveni”, a declarat Judith E. Carroll, profesor asociat la UCLA Cousins Center for Psychoneuroimmunology și  medic psihiatru la  Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior.

Printre reacțiile adverse frecvent apărute pe care le presupune tratamentul cancerului, respectiv chimioterapia și radioterapia, se numără:

  • toxicitatea la nivelul ficatului
  • oboseala persistentă
  • durerile musculare și de oase
  • slăbiciunea generalizată
  • problemele dermatologice
  • greața
  • vărsăturile
  • căderea părului

Te-ar putea interesa și: Alergia la gluten ar putea fi vindecată cu un simplu vaccin