Semnele depresiei – recunoaște-le și cere ajutor!

Semnele depresiei sunt, din păcate, adesea ignorate sau considerate banale, persoanele afectate ajungând tardiv la medicul specialist.
Sursa foto: Unsplash.com

Semnele depresiei sunt, din păcate, adesea ignorate sau considerate banale. Nu e de mirare că depresia a fost numită, pe bună dreptate, „maladia tăcută a secolului 21”. Date recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că peste 300 de milioane de oameni se confruntă cu depresia.

Și eu am trecut prin scurte perioade depresive: pierderea prematură a părinților mei, divorțul, dar mai ales provocarea de a avea un băiețel cu nevoi speciale, m-au făcut, în anumite momente ale vieții, să nu mai văd luminița de la capătul tunelului. Deși sunt o optimistă înnăscută. Însă, cu prieteni aproape, cu multe ore de psihoterapie, cu motivația de le fi alături celor două suflete care m-au ales să le fiu mamă, am trecut peste aceste episoade.

Ca și mine, și alții s-au confruntat cu depresia. Sărăcia, bolile fizice, consumul de alcool sau de droguri, pierderea unei persoane dragi, lipsa unui loc de muncă, stresul prelungit, toate acestea sunt posibile cauze ale instalării depresiei. Iar consecințele nu se lasă așteptate.

„Depresia netratată este cea mai importantă cauză ce produce dizabilități din lume, în acest moment”, a declarat dr. Dan Chiholm într-un interviu pentru agenția Reuters.

Potrivit OMS, femeile sunt de două ori mai expuse riscului de a suferi de depresie, în comparație cu bărbații. Din 2013 până în 2016, peste 10% dintre femeile din toată lumea au fost diagnosticate cu depresie, față de doar 5,5% dintre bărbați, arată datele Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Tristețea este o emoție firească, pe care cu toții o experimentăm din când în când, dar care dispare în cel mult câteva zile. În schimb, semnele depresiei se manifestă mult mai acut, uneori chiar fizic, nu doar emoțional, prin lipsa poftei de mâncare, dureri de spate sau oboseală excesivă.

Citește și: Fericirea: cum o putem trăi, conform cercetătorilor

O persoană deprimată își descrie adesea starea în felul următor: „simt o tristețe profundă, parcă mă scufund într-un hău lipsit de speranță, lipsit de lumină, am un gol imens în suflet, nu am un scop, sunt singură pe lume și nimeni nu mă înțelege”.

Sursa foto: Unsplash.com

Psihologul Deborah Serani spune că o persoană deprimată are și un stil anume de a merge: „Depresivii pot fi adesea recunoscuți după limbajul corporal: țin mereu capul în pământ, merg lent, cu umerii căzuți, inerți la zgomotele și la evenimentele din jurul lor”.

Însă semnele depresiei nu se manifestă identic la toate persoanele. Unele pot experimenta stări duse de la o extremă la alta, în timp ce în cazul altora își fac apariția durerile, dorința exagerată de a mânca sau de a consuma alcool.

Ca să poți identifica mai ușor semnele depresiei și să te adresezi din timp unui specialist, ți-am pregătit mai jos o listă de posibile manifestări ale acestei probleme de sănătate!

Care sunt semnele depresiei

Chiar dacă tristețea profundă manifestată pe termen lung, izolarea socială și sentimentul de deznădejde sunt semnele depresiei cel mai des incriminate, există și alte manifestări, unele chiar neobișnuite, ale acestei tulburări psihice. Iată care sunt acestea, potrivit psychcentral.com:

Ești perfecționistă – persoanele deprimate au deseori probleme cu stima de sine scăzută și încearcă să „repare” acest lucru prin organizare, curățenie, îngrijire corporală excesivă, care tinde spre perfecționism. Acesta poate servi însă și ca scut împotriva senzației că lucrurile scapă de sub control, dar cercetările arată că, din contră, poate duce la apariția anxietății și chiar a atacurilor de panică.

Nu te poți concentra – printre semnele depresiei se numără și incapacitatea de a-ți menține atenția asupra unui lucru, fie că e vorba de o sarcină de serviciu sau despre citirea unei cărți. Iar asta deoarece depresia poate afecta și partea din creier responsabilă cu cogniția. Astfel, distragerea de la anumite activități și senzația că nu poți reține informația acumulată pot fi puse și pe seama depresiei.

Ești mereu indecisă – deteriorarea procesului cognitiv împiedică și capacitatea creierului de a reacționa rapid. Însă nehotărârea se manifestă mult mai acut în cazul persoanelor depresive, acestea întâmpinând greutăți inclusiv când vine vorba de a alege ce să mănânce sau cum să se îmbrace. Cât despre decizia unui nou job sau a unei noi relații, lucrurile se complică infinit mai mult.

Te simți goală pe dinăuntru – printre semnele depresiei se numără și senzația de goliciune interioară, de apatie generală, de dezinteres. În cazul depresivilor, nimic nu pare să le stârnească nici bucurie, nici plăcere, nici lacrimi, nici zâmbete; de fapt, niciun fel de reacție. O astfel de stare de „amorțeală emoțională” este debilitantă pentru orice persoană, pentru că duce la izolare socială și la crearea unei bariere între lumea exterioară și sine, care nu poate fi depășită decât cu ajutor de specialitate.

Ești dependentă de cumpărături – fie că e vorba de alimente, de cosmetice sau de haine, dependența de shopping e unul dintre semnele depresiei. Cumpărăturile compulsive sunt adesea apanajul unei persoane care are un gol în viața personală și care simte nevoia să îl umple cu lucruri materiale. Din păcate, shoppingul excesiv nu este soluția pentru tratarea depresiei, nu oferă satisfacție decât pe termen foarte scurt și îți golește serios și portofelul.

Consumul excesiv de alcool – aproape o treime din persoanele depresive consumă mai mult alcool decât ar trebui, adică un pahar în cazul femeilor și două în cazul bărbaților. Nevoia de a-ți îneca amarul sau de a minimiza anxietatea pe care o resimți cu ajutorul alcoolului este un semn clar al depresiei. Pe lângă faptul că alcoolul nu ajută, acesta poate chiar să înrăutățească episoadele depresive și duce la grave probleme de sănătate, inclusiv cancer.

Mănânci prea mult – supraalimentarea este unul dintre cele mai comune semne ale depresiei, mai ales în cazul persoanelor de 30-40 de ani. Un studiu a arătat că adulții care sufereau de depresie erau mult mai expuși riscului de a muri din cauza unei boli de inimă, ca urmare a obezității favorizate de consumul excesiv de alimente.

Comportament sexual deviant – depresia este adesea asociată cu scăderea libidoului, ceea ce poate duce la lipsa interesului pentru sex. Însă, în cazul persoanelor deprimate, sexul neprotejat, infidelitatea și obsesiile cu tentă sexuală sunt „arme” care, aparent, le conferă importanța de care au atât de mare nevoie.

Fumezi compulsiv – cu siguranță știi cât de nociv este fumatul pentru sănătatea ta, dar e mai puțin știut faptul că țigările fumate una după alta pot constitui unul dintre semnele depresiei. Pentru cei care suferă de depresie, fumatul este o alinare, un gest care relaxează pe moment, dar care are efecte devastatoare asupra sănătății pe termen lung.

 

Nu ai grijă de aspectul tău – unul dintre semnele depresiei este și neglijarea îngrijirii corporale. Părul nespălat, necoafat, unghiile neîngrijite, hainele șifonate, murdare sau rupte sunt indicii că te-ai putea confrunta cu depresia. Poate tu nu îți dai seama de acest lucru, dar dacă cei din jurul tău îți atrag atenția asupra aspectului tău neîngrijit, poate ar fi bine să accepți ideea că este ceva în neregulă cu tine și să ceri ajutor.

Alte simptome ale depresiei sunt: nervozitatea permanentă, incapacitatea de a-ți gestiona furia, gândurile suicidare, insomnia sau, din contră, somnul excesiv, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, durerile inexplicabile la nivelul spatelui, capului sau genunchilor.

Așadar, semnele depresiei sunt evidente, dar ar trebui să le acordăm mai multă atenție. Dacă te regăsești în rândurile de mai sus, nu te teme să ceri ajutorul unui specialist. Depresia poate fi învinsă, dar trebuie mai întâi conștientizată, asumată de cel care se confruntă cu ea!