PREMIERĂ: reconstrucție de tibie realizată unui copil născut cu o malformație congenitală

reconstrucție de tibie
Sursa foto: boardvitals.com

La unul dintre cele mai mari spitale private din Austria s-a realizat o operație în premieră, reconstrucție de tibie cu proteză de titan, pacientul fiind un copil din România. După ce au căutat fără rezultat o soluție în România, părinții au apelat la specialiștii de la spitalul Wiener Privatklinik. Aici, Prof. Dr. Rainer Kotz, expert recunoscut pe plan mondial în chirurgia ortopedică, i-a efectuat copilului, în premieră în cadrul spitalului, o intervenție complexă de reconstrucție de tibie utilizând o proteză de titan, care îi va oferi șansa de a se dezvolta normal și a merge singur. 

Vlad, un băiețel în vârstă de un an și patru luni, s-a născut cu o malformație congenitală a piciorului drept, neavând tibia, rotula și oasele gleznei.

Operația de reconstrucție de tibie, o șansă la o viață normală

Copilul avea la nivelul gambei drepte un singur os – peroneul, din cele două (tibie și peroneu) care alcătuiesc scheletul gambei, iar acesta era deplasat și redus în dimensiune, neputând asigura susținerea corpului și locomoția.

Transplantul de os este o intervenție cu grad ridicat de complexitate, fiind în mod general realizată în mai multe etape. În cazul baiețelului, am reusit să combinăm cele două proceduri implicate într-o singură intervenție extinsă, efectuată cu suportul a doi medici anestezișnes Operația a fost un succes, copilul fiind externat. În viitor, indiferent dacă vor fi necesare intervenții suplimentare sau nu, este indicat ca acesta să urmeze terapii de recuperare medicală, pentru îmbunătățirea mobilității. Rezultatul final va fi un picior sănătos, perfect capabil să susțină greutatea corpului, iar o ușoară discrepanță de lungime va putea fi compensată cu ajutorul unui pantof ortopedic”, a declarat Prof. Dr. Rainer Kotz, specialist în ortopedie, chirurgia tumorii osoase şi chirurgia coloanei vertebrale.

În prima etapă a intervenției, Prof. Kotz a desprins acest os de țesuturile adiacente prin trei incizii – la nivelul genunchiului, a gleznei și a călcâiului, și a tăiat o mică porțiune din capătul inferior al acestuia, astfel încât să îl poată muta în poziția corectă.

Citește și: Atacul de cord, diagnosticat rapid cu un test medical inovator

Pentru a reconstrui tibia băiatului, medicul a implantat în locul respectiv un segment recoltat din osul peroneu, de care a atașat o proteză de titan, pentru o mai bună stabilitate. Osul transplantat va crește odată cu dezvoltarea piciorului și își va mări grosimea de patru ori, astfel că, în decus de 1–2 ani va putea susține în mod independent greutatea corpului copilului.

Elementul de premieră al intervenției l-a constituit efectuarea celor două proceduri chirurgicale într-un singur timp operator, fapt posibil datorită unei organizări și coordonării atente și rapide a echipei medicale.

Centrul de Competență în Ortopedie al Wiener Privatklinik este recunoscut datorită activităților de pionierat realizate în această specialitate, în arii precum endoprotezarea, protetica specială în perioada de creștere la copii și adolescenți cu tumori osoase, intervențiile minim invazive și implanturile personalizate la șold, genunchi, coloană vertebrală și picior.

În cadrul centrului își unesc competențele experți de vârf în domeniu, care pun accentul pe cele mai recente metode de tratament al afecțiunilor ortopedice, recâștigare a mobilității și redare a agilității pacienților.