Psoriazisul nu afectează doar pielea, ci are implicații și la nivel psihologic

psoriazisul
Sursa foto: Pinterest.com

Psoriazisul este a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, anunță Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Peste 2% din populaţia României suferă de psoriazis. Însă această afecțiune este mai mult decât o boală de piele, având comorbidităţi multiple şi implicaţii severe la nivel psihosocial, profesional şi economic.

Psoriazisul debutează, de regulă, în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Află aici care sunt beneficiile apei sărate pentru piele și sănătate!

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, pe 29 octombrie, Societatea Română de Dermatologie atrage atenţia cu privire la consecinţele severe ale psoriazisului – o boală cronică, sistemică, care afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii.

Psoriazisul

În continuarea demersului de conştientizare din cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, Societatea Română de Dermatologie transmite mesajul că psoriazisul nu este o boală contagioasă şi subliniază necesitatea unui management adecvat al afecţiunii, în vederea creşterii calităţii vieţii pacientului.

Ce este psoriazisul și de ce apare

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale la femei şi bărbaţi, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Gepostet von Află totul despre PSO am Freitag, 10. Juni 2016

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Psoriazisul, boala de care suferă 400.000 de români

Sunt peste 400.000 de persoane cu psoriazis în România (aproximativ 2% din populație) şi 125 de milioane de persoane în întreaga lume – psoriazisul a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

Psoriazisul
Sursa foto: Pinterest.com

Ce simptome are psoriazisul

Printre cele mai comune simptome se numără:

  • leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate;
  • scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă;
  • piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera;
  • senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură.

Gepostet von Află totul despre PSO am Samstag, 18. Juni 2016

Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

Ce complicații poate avea psoriazisul

Psoriazisul este o afecţiune complexă, cu multe boli asociate, iar manifestările sale se regăsesc dincolo de suprafața vizibilă a pielii.

Gepostet von Află totul despre PSO am Dienstag, 6. Dezember 2016

Ca urmare a stigmei asociate, boala are implicații severe la nivel psihosocial şi profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate şi izolate.

  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o ”ruşine socială”, arată studiul „Pathogenesis and clinical features of psoriasis”, publicat în 2007 în revista Lancet
  • 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive, arată datele relevate în cadrul Congresului European de Dermatologie din 2018
  • 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment, conform statisticilor Societății Române de Dermatologie
  • 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă
  • 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii

Psoriazisul prezintă consecinţe extrem de importante şi la nivel socio-economic: pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre aceştia afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale.

Tratament pentru psoriazis

În vederea unui bun management al bolii, care să permită pacientului să ducă o viaţă normală, diagnosticarea precoce joacă un rol extrem de important. În baza leziunilor cutanate, medicul dermatolog este cel care poate stabili diagnosticul şi numai cu ajutorul său boala se poate ţine sub control.

Prin urmarea tratamentului potrivit, care constă de la tratamente locale până la cele mai noi soluţii de tratament biologic, administrat doar la recomandarea medicului, şi prin vizitele regulate la medic, leziunile pot dispărea.

Astăzi aflăm care sunt vitaminele care ne ajută să avem pielea sănătoasă, în ce alimente le găsim, dar și care sunt efectele lor asupra pielii. Avem pe listă următoarele:

Gepostet von Află totul despre PSO am Mittwoch, 8. Juni 2016

Stilul de viaţă joacă, de asemenea, un rol foarte important în procesul de gestionare a psoriazisului şi constă într-o dietă echilibrată, mişcare, gestionarea stresului şi o stare mentală pozitivă.

Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie
Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie

„Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecţiune care trece de bariera tegumentului şi are multe comorbidităţi. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar riscă să aibă o gravitate a bolii asociate de câteva ori mai mare decât un pacient fără această afecţiune. De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central. Peste 2% la sută din populaţia României suferă de psoriazis, însă estimăm că numărul real de bolnavi este mult mai mare şi, în momentul de faţă, este în desfăşurare un studiu despre prevalenţa reală a bolii care se va încheia la jumătatea anului viitor”, spune dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

O analiză la nivelul ţării arată că avem unul dintre cele mai bun registre de psoriazis vulgar, incluzând peste 7.000 de pacienţi, acesta fiind poate şi unul dintre cele mai bune registre de boală din ţară.

„Psoriazisul poate fi controlat şi tratat dacă este bine gestionat şi, din fericire, există din ce în ce mai multe soluţii de tratament biologic. La acest capitol, România stă la fel de bine precum alte ţări, cum ar fi Germania şi Franţa şi putem să le oferim pacienţilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. Tot ceea ce trebuie să facă pacienţii este să se prezinte la medic şi să asculte sfaturile de specialitate”, adaugă dr. Nicolescu.

Campanie de conștientizare asupra psoriazisului

În acest an, Societatea Română de Dermatologie continuă eforturile de conştientizare publică asupra psoriazisului, în cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, lansată în urmă cu doi ani.

Cu implicarea bloggeriţei Anei Morodan, în calitate de ambasador al campaniei, a fost realizat un experiment social menit să surprindă reacţiile oamenilor atunci când intră în contact cu o persoană care suferă de psoriazis.

Ana Morodan, noul ambasador PSO, trăiește pentru o zi în pielea unei persoane diagnosticate cu psoriazis

Psoriazisul afectează dincolo de piele, iar manifestările sale au un impact sever la nivel social și profesional. Ana Morodan, ambasadorul campaniei „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!”, s-a pus în ipostaza unui angajat cu psoriazis și a surprins reacțiile celor care au intrat în contact cu ea. Experimentul face parte din inițiativa de conștientizare și informare asupra psoriazisului. #PSOdincolodepiele

Gepostet von Află totul despre PSO am Montag, 22. Oktober 2018

Experimentul a fost realizat cu scopul de informare a publicului larg şi, totodată, de conştientizare a implicaţiilor serioase ale bolii, iar filmele de conștientizare ilustrează reacțiile negative ale oamenilor în relație cu o persoană cu psoriazis.

„Când vorbim despre impactul psoriazisului nu trebuie să omitem un alt aspect important: cel psihosocial. Pentru că este considerată în mod greşit o boală transmisibilă, pacienţii sunt discriminaţi şi izolati. De aceea, mesajul campaniei PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te! este: psoriazisul nu este o boală contagioasă. Stigma asociată afectează viaţa pacienţilor pe toate planurile, psihologic, social, dar şi profesional. Aceștia ajung să resimtă ruşine, furie, îngrijorare şi jenă şi, potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, 1 din 3 pacienţi a avut la un moment dat un gând suicidal”, adaugă dr. Alin Nicolescu.

În plus, jumătate dintre ei sunt discriminaţi la locul de muncă, iar absenteismul conduce la un impact puternic la nivel economic în societate. Statisticile sunt îngrijorătoare şi ne arată cât de important este să avem grijă ca aceşti oameni să aibă o viaţă absolut normală şi să fie integraţi în societate.

Rozalina Lăpădatu, Președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune şi pacient cu psoriazis
Rozalina Lăpădatu, Președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune şi pacient cu psoriazis

„Impactul resimțit, în calitate de persoană cu psoriazis, este puternic nu doar fizic, ci și la nivel emoțional, pentru că boala te afectează pe toate planurile. Psoriazisul afectează de la modul în care te percepi tu pe tine însuți, până la alegerea și practicarea unei meserii, de la modul în care relaționezi cu persoanele apropiate, la modul în care îți petreci timpul liber. Ajungi inevitabil să te gândești cum vor reacționa membrii familiei, prietenii dar și colegii de la locul de muncă, așa că boala poate să îți controleze alegerile în viață, iar episoadele de depresie te pot împiedica să îți desfășori activități care pentru alții pot părea banale”, a declarat Rozalina Lăpădatu, Președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune şi pacient cu psoriazis.

Pe platforma https://www.psoriazis.info/ şi pe pagina de Facebook Afla totul despre PSO, persoanele cu psoriazis, dar şi toți cei interesaţi, pot afla mai multe despre boală, pot adresa întrebări medicilor, primesc sfaturi din partea specialiştilor sau îşi pot împărtăşi povestea.