Oboseala poate fi semnul unor afecțiuni grave. Nu o ignora!

oboseala cauze
Sursa foto: Pinterest.com

Oboseala resimțită în urma unui efort fizic sau intelectual este un lucru absolut firesc. La fel și oboseala resimțită în momentul în care ești răcită sau ai o viroză respiratorie. Însă atunci când te simți obosită mai tot timpul, când ești mereu epuizată și nu-ți dorești decât odihnă, este posibil să fii bolnavă. Oboseala resimțită în mod constant poate să fie semnul unor afecțiuni care nu trebuie neglijate!

Ce este oboseala

În primul rând trebuie subliniat faptul că oboseala este un simptom, nu o boală în sine. Mai exact, oboseala este adesea descrisă ca o stare de epuizare inexplicabilă, persistentă și recidivantă.

De regulă, te vei trezi dimineața obosită, ca și cum nu ai dormit deloc, și persistă dorința de a dormi chiar și în plină zi. La birou, majoritatea activităților zilnice presupun din partea ta un efort epuizant și de aceea îți este greu să le duci la bun sfârșit.

Posibile cauze ale oboselii

De cele mai multe ori, există un motiv pentru apariția stării de oboseală. Este posibil să ai o rinită alergică, anemie, depresie, fibromialgie, probleme hormonale, boli reumatologice, anumite intoleranțe alimentare, lipsă de vitamine și de minerale din organism sau chiar apneea obstructivă de somn.

  • Rinita alergică este o cauză obișnuită a oboselii cronice. O modalitate de reducere a simptomelor de rinită alergică – inclusiv oboseală – este de a lua măsuri pentru a evita alergenul. În plus, medicația adecvată poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Anemia este una dintre cele mai frecvente boali de sânge ( nu există suficiente globule roșii), aceasta fiind o cauză obișnuită a oboselii. Anemia este des întâlnită în cazul femeilor care au polipi uterini sau cicluri menstruale neregulate. Pentru confirmarea diagnosticului de anemie, medicul îți va face un test de sânge, iar de exemplu, dacă deficitul de fier este cauza oboselii, tratamentul poate include suplimente de fier. De asemenea, alimentele bogate în fier, precum spanacul, broccoli și carnea roșie, pot fi adăugate în dieta ta, iar simptomele se vor ameliora.
  • Uneori, depresia sau anxietatea sunt la baza oboselii constante.
oboseala ce boli ascunde
Sursa foto: Pinterest.com
  • Fibromialgia este una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii cronice și durerii musculo-scheletice, în special la femei. Fibromialgia și sindromul de oboseală cronică sunt considerate tulburări separate, dar aflate în strânsă legătură. Oboseala constantă este simptomul lor comun.
  • Lipsa de vitamine și minerale. Una dintre cauzele principale ale oboselii accentuate este lipsa de vitamine și minerale. Nivelurile scăzute de vitamina D și B12 sunt vinovate de lipsa de energie, anxietate și slăbiciune musculară. În plus, la femei, lipsa vitaminei D poate duce la incapacitatea de asimilare a fierului din alimente, implicit la apariția anemiei. Reține! Doza zilnică recomandată de specialiști în cazul vitaminei D este, pentru adulți, de 1.000 – 2.000 unitati internaționale.
  • Intoleranțele alimentare pot să fie și ele o cauză a oboselii cronice, fiindcă duc la deshidratarea organismului.
  • Apneea obstructivă de somn este o tulburare a respirației care se petrece în timpul somnului, cauzată de ocluzii ale căilor respiratorii superioare și care se  manifestă prin pauze în respirație și sforăit puternic. Apneea afectează și modifică calitatea somnului.
  • O altă cauză sunt bolile de inimă, mai ales dacă oboseala este resimțită după efectuarea unui efort fizic minor. În acest caz trebuie să mergi urgent la medic.

În ce constă tratamentul pentru oboseală

Deoarece oboseala este un simptom al unei afecțiuni, tratamentul depinde de boala care a provocat-o, indiferent dacă este o afecțiune fizică sau psihică.

 Remedii naturale împotriva oboselii

Uleiul de mentă are un efect benefic în lupta cu oboseala. Pune pe un șervețel câteva picături de ulei și inhalează pentru câteva minute. De asemenea, poți pune în apa de baie ulei de mentă și câteva picături de ulei de rozmarin și te vei simți învigorată.

remedii pentru oboseala
Sursa foto: Pinterest.com

Taie un cartof cu coajă, iar după ce a fost spălat bine, lasă-l se se înmoaie în apă peste noapte. Dimineața, bea sucul obținut, acesta fiind un tonic natural bogat în potasiu, iar oboseala se va diminua în ziua respectivă.

Încearcă miere și sirop de cocăze negre. Pune într-un pahar trei lingurițe de miere și puțin sirop, apoi bea compoziția obținută. Te vei simți mult mai bine.

Polenul de albine este de real ajutor celor care se luptă cu oboseala cronică, fiindcă reduce efectele stresului și diminează anxietatea și depresia. Se administrează 1 lingură dimineața, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 15 zile pe lună.