Măști pentru păr ars de soare – recomandări de la un beauty expert

măști pentru păr
Sursa foto: Pinterest.com

Soarele puternic și apa sărată a mării sau cea din piscine, plină de clor, și-au pus amprenta asupra podoabei capilare, așa că am pornit în căutarea celor mai bune măști pentru păr. Pentru a descoperi cele mai eficiente tratamente pentru părul ars de soare, am apelat la ajutorul Gabrielei Dima, hair expert și trainer național Joico, Moroccanoil și Kevin Murphy.

Ea mi-a explicat cum afectează razele UV și apa sărată fibra capilară, ce măști pentru păr sunt indicate la finalul verii, dar și care sunt ingredientele-minune ce trebuie să se regăsească într-un produs de îngrijire și restructurare a părului ars și deteriorat. Iată ce am aflat!

măști pentru păr ars de soare
Sursa foto: Pinterest.com

Cum este afectat părul de expunerea la soare

Razele ultraviolete puternice din timpul verii au un impact devastator asupra firului de păr. Acestea sunt împărțite în raze UVA și raze UVB, fiecare având efecte negative specifice pentru păr.

„Razele UVA facilitează deshidratarea și distrug cuticula firului de păr, acesta capatand un aspect tern, uscat. Pe de altă parte, razele UVB distrug în timp pigmenții acestuia, fie ei naturali sau artificiali”, spune Gabriela Dima.

Așadar, orice persoană care se expune la soare un timp îndelungat fără a folosi produse de protecție solară va constata că firele de păr au devenit mai uscate sau că și-au pierdut din culoare.

Citește și: Produsele cosmetice – cum le menții proprietățile vara?

Apa sărată, un inamic al părului sănătos

Pe lângă razele ultraviolete, vara mai există un dușman care poate umbri frumusețea podoabei capilare – apa sărată a mării sau cea plină de clor din piscine ori ștranduri. Cum tocmai m-am întors dintr-o vacanță petrecută în mirifica Grecie, cu ale ei plaje aurii și apă sărată azurie, efectele asupra părului nu au întârziat să apară.

Părul este compus din 70-80% keratină. Aceasta conține aminoacizi, pigmenți, grăsimi, minerale (zinc, mangan, fier, sulf, crom), apă și vitaminele A, B, C, H.

măști pentru păr ars
Sursa foto: Pinterest.com

Din păcate, apa sărată a mării afectează proteinele din firul de păr. Sarea pătrunde în cuticulă și o usucă, de unde și efectul de păr ars la finalul verii.

Descoperă puterea uimitoare a uleiurilor vegetale pentru ten și păr!

De asemenea, clorul și alte substanțe chimice care se folosesc pentru ca apa din piscină să fie curată afectează firul de par.

Iată câteva trucuri pentru protejarea podoabei capilare!

„Înainte să te arunci în apa din piscină, îți poți uda părul cu apă curată. Dacă părul este deja ud, rezistă mai bine la contactul cu apa bogată în clor. De asemenea, imediat ce ieși din piscină, trebuie să clătești bine părul cu apă de la robinet, pentru a nu lăsa clorul să se usuce pe păr și pe piele”, spune Gabriela Dima.

 

Clorul din piscină afectează nu doar cuticula, ci și culoarea părului, de cele mai multe ori având efectul de a transforma părul blond într-o nuanță de verde.

„Pentru redobândirea strălucirii și neutralizarea nuanțelor de blond nedorite, putem utiliza șamponul și conditionerul Kevin Murphy, infuzate cu ulei de lavandă și jojoba. De asemenea, sunt indicate produsele din gama Maxi Wash, care detoxifiază și exfoliază ușor cuticula, eliminând astfel acumularea nedorită de minerale, clor sau sare din păr. Extractele de papaya și ceai verde curăță eficient părul, stimulează regenerarea și protejează scalpul.

Află aici și alte trucuri pentru un păr sănătos!

În cazul brunetelor și roșcatelor se recomandă folosirea unui spray de protecție solară cu ulei de argan. Acesta previne deteriorarea firului de păr și protejează culoarea un timp îndelungat.

Măști de păr intens hidratante

Pentru a proteja sau repara părul ars de soare sau degradat din cauza apei sărate, beauty expertul Gabriela Dima recomandă folosirea unei măști intens hidratante de la Moroccanoil. Însă, înainte de aplicarea acesteia, este indicată spălarea părului cu șampon hidratant având la bază o formulă blândă de curățare și hidratare.

Uleiul de argan este un ingredient des utilizat în produsele de îngrijire a părului. Acesta are proprietăți antioxidante și nutritive, care îi conferă părului strălucire și elasticitate. Ulterior, părul se tamponează cu un prosop, pentru a elimina excesul de apă, și se aplică masca bogată în ulei de argan.

măști de păr cu ulei de argan
Sursa foto: Pinterest.com

Aceasta hidratează în profunzime, îmbunătățește textura, redă elasticitatea și strălucirea părului și îl face mai ușor de coafat.

Masca se lasă să acţioneze 5 minute, după care se clăteşte părul din abundenţă.

Alte ingrediente care au efect benefic asupra părului uscat, ars de soare, sunt uleiurile presate la rece de avocado, măsline sau cocos. Atunci când cauți măști de păr în comerț, ai grijă să aibă în componență astfel de ingrediente.

Tot pentru părul uscat, ars, deteriorat se recomandă produsele cu concentrație ridicată de quadramine și peptide. Acest complex de substanțe reconstruiește, fortifică și repară daunele cauzate de agenții chimici, termici, mecanici și de mediu asupra părului.

Măști de păr din comerț sau homemade?

Se găsesc pe internet numeroase rețete de măști de păr. Dar oare sunt acestea eficiente?

„Personal, nu sunt adepta măștilor făcute în casă, compuse din mai multe ingrediente, care au fost cumpărate din diverse magazine unde nu avem control asupra depozitării și manipulării lor. Există pe piață o varietate largă de produse profesionale cu formule unice, patentate, dovedite, care refac firul de păr, penetrând cortexul și sigilând cuticula, care folosesc eficiența celor 19 aminoacizi ai firului de păr și care îl reconstruiesc prin replicarea ADN-ului acestuia”, spune beauty expertul.

De asemenea, se recomandă spălarea părului de 1-2 ori pe săptămână și tratamentele post-expunere la soare. Acestea constau în folosirea unor produse cu ulei de argan, proteine esențiale pentru întărirea firului de păr, semințe de in bogate în acizi grași Omega-3, minerale și vitamine pentru strălucire.

Astfel de măști pentru păr garantează o podoabă capilară mai sănătoasă, plină de vitalitate și mătăsoasă!