Maca: proprietăți și beneficii

Sursa foto: Pinterest.com

Experții consideră faptul că pudra de maca are foarte multe avantaje. Maca fost denumită „super-aliment” deoarece conține substanțe nutritive cheie, inclusiv vitamine, minerale și fibre. Nutriționiștii aduc în discuție faptul că ajută la ameliorarea problemelor infertilității, stimularea libidoului, accentuarea focalizării mentale și îmbunătățirea memoriei, îmbunătățirea rezistenței fizice, reducerea simptomelor menopauzei și multe altele. Cu toate acestea există cercetări limitate disponibile pentru a susține aceste afirmații sau unele contraindicații.

Îmbunătățirea stării de spirit

Mai multe studii au arătat că maca poate îmbunătăți starea de spirit. Consumul acesteia a fost asociat cu reducerea anxietății sau a simptomelor de depresie, în special la femeile aflate la menopauză. Maca conține compuși de plante denumiți flavonoide, despre care se sugerează că sunt cel puțin parțial responsabili pentru aceste beneficii psihologice.

Ajutor în problemele hormonale

Maca este considerat un tratament natural pentru dezechilibrele hormonale, dar faptul că poate afecta hormonii este o preocupare substanțială pentru unele femei. Mulți profesioniști din domeniul sănătății recomandă femeilor cu afecțiuni sensibile la hormoni, cum ar fi fibromul uterin, endometrioza și anumite tipuri de cancer să evite maca. Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează sunt de asemenea încurajate să evite radacina.

 

Ajutor în disfucțiile sexuale/ale aparatului reproductiv

O recenzie recentă coreeana a cercetarilor anterioare a constatat faptul că maca îmbunătățește motilitatea spermei și calitatea materialului seminal în cazul bărbaților infertili. Un studiu foarte mic asupra femeilor aflate în postmenopauză a sugerat faptul că maca poate spori dorința sexuală.

 

Ajutor în performanța sportivă

Pulberea rădăcinii maca este un supliment popular printre culturiști și sportivi. Acesta este extrem de cunoscută pentru ajutorul său în obținerea mușchilor, creșterea puterii, stimularea energiei și îmbunătățirea performanței exercițiilor fizice. De asemenea unele studii pe animale indică faptul că îmbunătățește performanța de rezistență. În plus, un mic studiu efectuat pe opt bicicliști masculi a constatat faptul că aceștia și-au îmbunătățit timpul necesar pedalării pe un drum de 25 de kilometri, după 14 zile de consumare a unor suplimente alimentare cu extract de maca.

Poate reduce dimensiunea prostatei

Prostata este o glandă care se găsește numai la bărbați. Extinderea glandei prostatice, cunoscută și sub numele de hiperplazie prostatică benignă (BPH), este obișnuită în cazul bărbaților în vârstă. O prostată mai mare poate provoca diverse probleme urinare, deoarece înconjoară tubul prin care urina este eliminată din corp. Câteva studii pe rozătoare sugerează faptul că maca roșie reduce dimensiunea prostatei. A fost sugerat de către experți faptul că efectul de maca roșie asupra prostatei este legat de cantitatea sa mare de glucozinolat. Această substanță este de asemenea, asociată cu un risc redus de cancer de prostată!

 Cu toate acestea, ai grijă dacă..

Deși maca nu este etichetată ca stimulent, mulți oameni suspectează că a declanșat efecte secundare precum insomnia, ritmul cardiac intens și durerile de stomac. Dacă ești în general sensibil la stimulente cum ar fi cafeaua sau dacă suferi de boala de reflux gastroesofagian, acordă atenție răspunsului corpului în cazul în care decizi să încerci consumul de maca.