Jocurile magnetice – cum îi ajută pe copii să își dezvolte inteligența

jocurile magnetice
Sursa foto: MumuToys.com

Recent, am avut ocazia să „testez” cu Mihăiță jocurile magnetice de la MumuToys, o nouă modă în materie de jucării inteligente pentru copii. Noi descoperisem de ceva vreme jucăriile cu magneți, de care băiatul meu e realmente fascinat, însă nu știam că sunt și foarte benefice pentru dezvoltarea creativității și inteligenței!

Iată de ce sunt jocurile magnetice benefice pentru copii, dar și pentru adulți!

Jocurile magnetice, o alternativă la tablete

Un studiu realizat de iSense Solutions din 2016 arată că 85% dintre copiii din România cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani și cu acces la internet intră zilnic online, aceștia petrecând, în medie, peste cinci ore pe zi pe rețelele sociale.

Același studiu arată că vârsta la care copiii primesc un telefon, o tabletă sau un laptop este de 8 ani. Însă am văzut copii chiar și de 2 sau 3 ani care butonau astfel de dispozitive!

Sursa foto: mobileshop.eu

Contactul cu tehnologia la vârste atât de fragede și timpul excesiv petrecut pe internet vin totuși cu o serie de consecințe.

Iată ce spun cercetătorii despre impactul tehnologiei excesive asupra copiilor:

  • scade satisfacția în viața reală (copiii nu mai știu să-și regleze emoțiile, cum ar fi bucuria, tristețea, furia, rușinea etc.)
  • afectează dezvoltarea creierului
  • scade dezvoltarea abilităților cognitive și de rezolvare a problemelor
  • crește riscul de depresie și anxietate
  • este afectat comportamentul alimentar
  • pot apărea tulburări de somn și de comunicare
  • reduce socializarea cu ceilalți copii
  • crește riscul de comportament violent, agresiv

Pentru a preveni astfel de probleme, specialiștii recomandă limitarea accesului copiilor la device-uri și mai multă implicare din partea părinților. De asemenea, sunt indicate jocurile care stimulează dezvoltarea creativității și inteligenței copiilor, cum sunt jocurile magnetice despre care vă voi spune mai multe în continuare.

Desigur, nu trebuie să uităm că un copil este un imitator perfect al părinților. Așa că trebuie, prin propriul exemplu, să îi arătăm copilului că tehnologia nu trebuie să primeze. Aviz celor care au tot timpul degetele lipite de telefon!

Jocurile magnetice – ce sunt și pentru ce categorie de vârstă sunt indicate

„Jocurile magnetice MagSpace sunt realizate din policarbonat, printr-o tehnică specială de presare, iar magnetul din interior este acoperit cu un tip de oțel special. Piesele sunt sigure pentru copii, rezistente și beneficiază de certificat de garanție”, spune Robert Iliescu, fondator MumuToys.

Jucăriile cu magneți sunt destinate copiilor între 3 ani și… 99 de ani. Cu alte cuvinte, și adulții cu suflet de copil pot găsi jocurile magnetice extrem de interesante. „Am observat că adulții pot fi uneori mai încântați decât copiii de aceste jucării”, adaugă Robert Iliescu.

Gepostet von MumuToys am Dienstag, 29. August 2017

Aceste jucării colorate se pot transforma din 2D în 3D și îi fascinează pe copii, care pot construi cu ajutorul lor vehicule, animale, case, turnuri, roboți, inimi etc. Fiecare set are în interior un catalog în care se află idei de construcții, însă, de cele mai multe ori, copiii preferă să își pună la treabă propria imaginație.

Un alt avantaj este faptul că timpul pe care îl poți petrece jucându-te este nelimitat. Nu există niciun risc de plictiseală, având în vedere că este un joc care nu limitează copilul în a construi ceea ce își dorește. Cu cât are mai multe piese, cu atât poate construi mai multe și variate construcții.

„Nu te mai poți juca cu ele decât atunci când nu mai ai imaginație. Or asta nu se va întâmpla niciodată. Față de alte jocuri, cu cele magnetice poți construi la infinit tot felul de forme – de la mașini la avioane, căsuțe pentru păpuși, animale, roboți sau clădiri. Așadar, pot spune că jocurile magnetice duc la o dependență, dar în sens pozitiv”, spune Robert Iliescu.

Nu în ultimul rând, jocurile magnetice ajută la dezvoltarea creativității, a inteligenței, a imaginației și a viziunii în spațiu. Vezi mai jos care sunt beneficiile jocurilor magnetice!

Jocurile magnetice – beneficii pentru copii și adulți

Jocurile magnetice sunt din ce în ce mai folosite în sistemul de învățământ Montessori, care numără în prezent peste 20.000 de școli, inclusiv în România. Iar sloganul care stă la baza acestui sistem educațional este cât se poate de edificator: „Copii educați, nu dresați!”. Asta spunea primul medic femeie din Italia, Maria Montessori, când deschidea, în 1907, prima Casa dei Bambini.

Revenind la jocurile magnetice, iată ce am descoperit căutând mai multe informații!

Jocurile magnetice îmbunățesc abilitățile motrice

Folosindu-se de îndemânare pentru potrivirea pieselor, copiii își pot dezvolta abilitățile motrice și coordonarea ochi-mână, asociind piese, culori, forme. Astfel, le va fi mult mai ușor să învețe să scrie sau să deseneze.

Jocurile magnetice dezvoltă gândirea și logica

„Dacă atașez piesa asta și obțin această figură, oare ce se întâmplă dacă voi combina patru piese? Voi strica forma? Dar dacă aleg altă piesă, mai mică?” Astfel de întrebări își va pune copilul atunci când trebui să construiască diverse forme din jocurile magnetice. Și acest lucru ajută la gândirea logică, un element-cheie în dezvoltarea inteligenței copilului.

Jocurile magnetice stimulează imaginația și creativitatea

Copilul își folosește imaginația în momentul în care creează diferite construcții, pornind de la simple cuburi până la căsuțe, stele sau orice își propune cel mic. Imaginația nu are limite, iar jocurile magnetice colorate permit ca aceasta să se manifeste la maximum!

Jocurile magnetice încurajează socializarea cu alți copii

Atunci când se joacă împreună, copiii își dezvoltă spiritul de echipă, care este la mare preț în cazul adulților ce vor să lucreze în prezent în orice companie. De asemenea, ei învață să coopereze, își pun împreună mintea la contribuție pentru a obține ceea ce și-au propus și comunică în acest sens, se exprimă mai ușor.

Jocurile magnetice dezvoltă noțiunile de simetrie și matematică

„De câte piese am nevoie pentru a forma un pătrat? Dar un triunghi?” Aceste dileme îi stimulează copilului abilitățile de calcul și îl ajută să învețe mai ușor noțiuni de geometrie în spațiu, prin formarea construcțiilor din 2D în 3D.

Astfel, copiii vor fi capabili să elaboreze raționamente, să recunoască și să folosească scheme și relații abstracte.

Jocurile magnetice dezvoltă inteligența vizuală și spațială

Copiii care realizează construcții din piese magnetice își dezvoltă inteligența vizuală și capătă simțul orientării în spațiu. Ei învață folosind imagini, observând, desenând, proiectând schițe sau construind.

Sursa foto: imgbowo.co

Jocurile magnetice îmbunătășesc concentrarea

Pentru a obține construcția dorită, copilul trebuie să aibă răbdare, să se concentreze și să aibă încredere în forțele lui. Cel mic poate dobândi aceste trăsături folosindu-se de jocurile magnetice. Cu siguranță este nevoie de timp și de îndemânare pentru a realiza Turnul Eiffel, de exemplu, dar rezultatul îi va spori copilului încrederea în sine și îi va „ascuți” simțurile necesare.

Pe lângă abilitățile care li se dezvoltă în mod inconștient, reactia imediată este entuziasmul, bucuria că pot crea ceea ce își doresc. Aceste momente duc la creșterea încrederii în sine, copiii conștientizând că sunt capabili, iar acest lucru este foarte important pentru dezvoltarea lor psihică.

De asemenea, jocurile magnetice îi pot ajuta pe copiii cu nevoi speciale să devină independenți și să-și exprime prin joacă trăirile interioare. Astfel, părinții intră mai ușor în mintea copilului, prin intermediul formelor pe care le creează, și pot comunica mai eficient cu el.

„Jocurile magnetice sprijină progresul spre integrarea socială, deoarece dezvoltă individualizarea, adică acel proces de rupere a dependenței pe care majoritatea copiilor cu probleme de dezvoltare – cum ar fi autism, ADHD sau sindrom Down – o manifesta fata de parinti”, spune Alina Iliescu, psiholog.  

Jocurile magnetice contribuie la reducerea stresului

Jocurile magnetice pot fi o metodă excelentă de eliberare a stresului pentru adulți. De asemenea, pot reduce anxietatea și alungă simptomele de depresie. Spre deosebire de meditație sau alte metode de relaxare, cum ar fi yoga, de exemplu, jocurile magnetice oferă o eliberare imediată de stres, conform selfgrowth.com.

Un alt beneficiu al jocurilor magnetice este faptul că trezesc copilul din adult, acea parte nebunatică, jucăușă.

„De multe ori uităm să intrăm în contact cu acest copil interior, iar atunci când se întâmplă, stresul este redus instant, ai acces în altă lume, ești transpus în copilărie și capeți o stare de bine”, spune psihologul Alina Iliescu.

Jocurile sunt amuzante, induc buna dispoziție și „curăță” mintea de toate evenimentele negative de peste zi.

„În plus, construind diverse forme cu ajutorul jocurilor magnetice, îți materializezi propriile dorințe și, astfel, te simți motivat și mândru de creația ta”, adaugă psihologul.

Studiile arată că 30 de minute de joacă, în cazul adulților, pot face minuni pentru sănătatea lor mintală.