Intervenții estetice în topul preferințelor româncelor și noutăți în medicina de înfrumusețare

intervenții estetice
Sursa foto: Pinterest.com

Româncele apelează din ce în ce mai des la intervenții estetice pentru înfrumusețarea chuipului sau a corpului. Iar această schimbare estetică are implicații și la nivel psihologic. Femeile care își schimbă înfățișarea prin intermediul chirurgiei estetice spun că astfel capătă mai multă încredere în ele și reușesc să depășească diverse complexe de care au suferit toată viața. 

Statisticile la nivel global arată că pe primele două locuri în topul celor mai populare intervenții estetice se numără liposucția și mărirea sânilor. În România însă, „cererea” în acest domeniu se axează pe alte intervenții.

Dr. Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, dezvăluie care sunt cele mai cerute intervenții estetice la noi în țară, dar și care sunt trendurile la nivel mondial.

Oltjon Cobani

Rinoplastia și mărirea sânilor, cele mai solicitate intervenții estetice

Cum știți că un pacient este pregătit pentru o intervenție? Când recomandați o operație?

Orice pacient trebuie să fie pregătit  din punct de vedere psihic pentru o intervenție de tip estetic, întrucât aceasta poate avea un impact puternic asupra acestuia. La consultația cu pacientul, acestuia îi este explicată intervenția chirurgicală, cu beneficiile și riscurile acesteia. De asemenea, este necesară o evaluare minuțioasă a stării de sănătate a pacientului si a factorilor de risc asociați (fumat, anumite afecțiuni etc.) înaintea intervenției. Niciodată pacientul nu trebuie „convins” să se opereze. Orice intervenție estetică este o alegere proprie și nu trebuie să facă subiectul unor presiuni sau alegeri ale altora.

Care sunt cele mai căutate intervenții la noi? 

La noi, cea mai căutată intervenție chirurgicală rămâne rinoplastia, urmată de diferite proceduri la nivelul feței (rejuvenări cervico-faciale). Liftingul facial rămâne cam pe ultimul loc, nefiind o procedură foarte căutată la noi, în comparație cu țările din vestul Europei, unde este o procedură destul de frecvent efectuată.

La nivelul corpului, cele mai frecvente intervenții se adresează sânilor (mărire, ridicare, micșorare sâni), urmate îndeaproape de lipoaspirație și abdominoplastie. Desigur, în comparație cu anii trecuți, putem face și intervenții combinate, abdominoplastie cu lipoaspirație, abdominolastie și ridicare sâni și altele. La aceste proceduri, cele mai mari avantaje sunt timpul (o singură intervenție chirurgicală, o singură perioadă postoperatorie) și  costul intervenției, care este mai mic decât două intervenții separate.

Care sunt noutățile în acest domeniu? Ce produse noi au apărut și care este diferența față de cele existente?

În chirurgia sau medicina estetică, lucrurile evoluează într-un context favorabil. În fiecare an sunt introduse pe piață noi substanțe care pot oferi un rezultat mai bun și de mai lungă durată în ceea ce privește tratamentele injectabile. Totodată, sunt introduse pe piață și diferite aparate din ce în ce mai performanțe, cum ar fi cele cu ultrasunete sau radiofrecvență, care pot fi utile în cazul pacienților care nu doresc o intervenție chirurgicală.

Preferați să lucrați cu fillere  sau cu propria grăsime?

Acest lucru este o alegere și reprezintă o viziune proprie. Desigur, acidul hialuronic rămâne „prietenul” nostru în ceea ce privește tratamentele din cabinet și, din punctul meu de vedere, este substanța ideală în augmentarea buzelor. În ceea ce privește pomeții, prefer grăsimea proprie, pentru că mi se pare că dă un rezultat mai natural și de mai lungă durată. Desigur, și acidul hialuronic trebuie ales cu grijă, întrucât în această „cursă” de contracarare a ptozei prin voluminizare putem avea rezultate cel puțin inestetice.

O procedură din ce în ce mai căutată este liftingul facial cu așa-zisele fire, sau threds lifting – ce părere aveți despre el?

Este adevărat, am participat la câteva workshopuri și am folosit și eu la câteva paciente. Nu pot spune că rezultatul m-a impresionat, dar am auzit și de rezultate bune după folosirea acestor fire. Poate în mâinile mele nu funcționează, deocamdată rămân fidel liftingului chirurgical.

Trenduri în chirurgia estetică

Care sunt cele mai noi trenduri în chirurgia estetică la nivel mondial?

Trendul în momentul de față este… naturalețea. În comparație cu anii trecuți, pacienții doresc rezultate cât mai naturale, fără exagerări de orice fel. Acesta cred că este și scopul intervențiilor estetice: să îmbunătățească anumite aspecte ale felului în care arătăm și de care suntem complexați.

Trăim într-o lume a imaginii și felul în care arătăm ne poate influența psihicul și viața în general. Este adevărat că operațiile estetice dau dependență? 

Desigur, toți ne dorim acest lucru, dar de aici până la dependență de intervenții chirurgicale este cale lungă. În general, trebuie descurajate aceste tendințe de dependență, pentru a nu ajunge să arătăm caraghios.