Infertilitatea poate fi tratată cu o vacanță în Grecia

Infertilitatea afectează 1 din 6 cupluri la nivel mondial, statistică valabilă și pentru România.
Sursa foto: Pixabay.com

Infertilitatea afectează 1 din 6 cupluri la nivel mondial, statistică valabilă și pentru România. Luna trecută, insula Kos din Grecia a fost gazda celei de-a doua ediții a Congresului Internațional pentru Turism Medical. Tema principală abordată a fost, cum probabil bine intuiți, infertilitatea.

Specialiști de top în acest domeniu au dezbătut această problemă spinoasă la nivel mondial. Printre aceștia s-a numărat și dr. Konstantinos Pantos, director la Clinica Genesis din Atena, medicul care a ajutat mii de cupluri din toată lumea să învingă infertilitatea și să transforme visul de a deveni părinți în realitate. În cadrul congresului, a luat cuvântul și medicul Andreas Vythoulkas, doctorand în Obstetrică-Ginecologie, cu specializare în endometrioză și infertilitate, reprezentant în România al Clinicii Genesis Atena și promotor fervent al sistemului medical românesc.

Avantajele turismului medical

De altfel, între Grecia și România este o strânsă colaborare în ceea ce privește turismul medical. În 2015 a fost semnat un act de colaborare între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Grecia, în urma căruia s-a creat o echipă comună cu servicii medicale oferite de ambele țări.

Întrebat de ce ar alege oamenii să vină în România pentru a se trata, dr. Vythoulkas mi-a oferit un răspuns foarte pertinent.

„De foarte multe ori încercăm să minimalizăm calitățile noastre și să maximizăm trăsăturile negative. Afară este important să arătăm lucrurile frumoase. Eu am lucrat și în Grecia ca medic, am făcut specializare și în alte țări și medicii din România sunt la un nivel foarte înalt, e important să știm această treabă. În al doilea rând, se fac investiții foarte mari la nivel de infrastructură, instrumente – în Grecia, de exemplu, nu se fac transplanturi, pe când România are o istorie destul de mare în spate”.

Deci care sunt avantajele? Servicii medicale de foarte bună calitate, infrastructură foarte bună și prețuri extrem de bune, cam de opt ori mai ieftin față de SUA. Toate aceste lucruri trebuie promovate.

„Chiar și oamenii din interior denigrează ceea ce avem noi în România. Am avut pacienți care mergeau în străinătate pentru o simplă analiză de sânge, ceea ce este o aberație. Trebuie să arătăm lucrurile rele pentru a le îmbunătăți, dar trebuie să arătăm și lucrurile bune. Eu nu am mai văzut de mult o știre legată de o anumită operație reușită la un spital românesc”, a adăugat dr. Vythoulkas.

Infertilitatea poate fi tratată… în concediu

În urmă cu 4-5 ani, peste 80% din cuplurile infertile luau calea străinătății pentru a-și rezolva problema. Astăzi, lucrurile s-au îmbunătățit, soluții se găsesc și la noi în țară. Statistic, rata de reușită a fertilizării in vitro este de peste 50% atât în Grecia, țară care conduce în topul țărilor care fac turism medical, cât și în România.

Prin urmare, cuplurile cu probleme de fertilitate pot deveni părinți atât aici, unde avem specialiști bine pregătiți și aparatură de ultimă generație, cât și în Grecia, unde se pot bucura de o binemeritată vacanță într-un peisaj de vis.

Statisticile arată că, pe parcursul unui an, peste 250 de cupluri din România aleg Grecia pentru a-și trata infertilitatea. Astfel, românii pot combina utilul cu plăcutul, reușind în același timp să economisească și bani. Un concediu poate însemna atât relaxare, cât și rezolvarea problemelor medicale!

Sursa foto: Unsplash.com

„Sunt cupluri care ajung la mine la cabinet și pleacă în Grecia. Clinica Genesis din București este la fel de bună precum cea din Atena. Din păcate, oamenii fug de serviciile de aici. Dar am avut un caz aparte, în care unui cuplu i-a fost recomandat să se ducă în Germania. La destinație, au avut surpriza ca medicul care opera să fie chiar un român chemat special pentru această intervenție. Facultatea de Medicină din România este cea mai bună”, a spus medicul Vythoulkas.

Specialistul suliniază însă că vârsta înaintată este principalul obstacol în calea obținerii sarcinii. Din păcate, multe femei aleg să se preocupe mai mult de carieră și mai puțin de sarcină. Astfel, ajung la 30-35 de ani, poate chiar mai târziu, să își dorească un copil, dar nu pot obține sarcina pentru că apar problemele de fertilitate. Așadar, toate lucrurile la timpul lor! Mai târziu nu înseamnă neapărat mai bine!

Statistici despre infertilitate

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), infertilitatea reprezintă incapacitatea de a rămâne însărcinată după un an de contacte sexuale neprotejate. În cazul femeilor peste 35 de ani, această perioadă se reduce la șase luni, având în vedere că rezerva ovariană scade drastic după vârsta de 30 de ani.

Un cuplu cu vârste cuprinse între 29 și 33 de ani are 25-30% șanse să conceapă un copil, dar procentul ajunge la 60% dacă au loc contacte sexuale neprotejate, repetate, timp de șase luni. Chiar și așa, șansele obținerii unei sarcini sunt semnificativ mai mici decât în cazul cuplurilor cu vârste mai tinere, iar cauzele sunt multiple.

Citește și: Ce este scorul APGAR?

Contrar opiniei generale, infertilitatea nu afectează doar femeile. Și bărbații pot avea probleme cu fertilitatea! Datele arată că, în 8% din cazurile de infertilitate, problema este la partenerul de sex masculin. Peste 35% din cuplurile care nu reușesc să conceapă un copil au la origine probleme ale ambilor parteneri.

Infertilitatea la femei și la bărbați – cauze și factori de risc

Pentru ca o femeie să poată rămâne însărcinată, este necesar ca ovarele, trompele uterine și uterul să funcționeze corect. Afecțiunile la nivelul acestor organe sunt adesea de vină pentru instalarea infertilității la femeie. Iată câteva dintre bolile care pot favoriza infertilitatea la femei:

 • Disfuncțiile ovariene – pot fi cauzate de: sindromul ovarului polichistic, rezerva ovariană redusă, amenoree (absența sau întârzierea menstruației) asociată adesea cu stresul, greutatea scăzută sau anorexia, afecțiuni tiroidiene, insuficiență ovariană primară (numită și menopauză prematură) asociată cu tratamentele chimioterapie sau radioterapia, menopauza.
 • Obstrucția trompelor uterine – poate fi cauzată de: infecții urinare netratate, gonoree, infecție cu Chlamydia, endometrioză sau ruptura apendicelui.
 • Anomalii ale uterului – cauzate de țesut endometrial excesiv sau alte afecțiuni congenitale care nu permit dezvoltarea armonioasă a fătului. Aproximativ 25% dintre femeile care suferă avorturi spontane repetate în primul trimestru de sarcină prezintă anomalii uterine.

Cât privește factorii de risc ce pot favoriza infertilitatea la femei, aceștia sunt: vârsta peste 30 de ani, fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea și stresul fizic sau emoțional.

Citește și: 10 trucuri pentru mame singure

Sursa foto: Pixabay

La bărbați, cele mai frecvente probleme de sănătate care pot duce la infertilitate sunt:

 • Varicocelul
 • Leziunile la nivelul testiculelor
 • Diabetul
 • Fibroza chistică
 • Afecțiunile autoimune
 • Dezechilibrele hormonale
 • Sindromul Cushing
 • Hiperplazia de prostată
 • Sindromul Klinefelter
 • Microdeleția cromozomului Y
 • Distrofia miotonică

Cei mai incriminați factori de risc implicați în infertilitatea masculină sunt: vârsta peste 40 de ani, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, admnistrarea de steroizi sau droguri, chimioterapia, radioterapia, intervențiile chirurgicale la nivelul testiculelor, injecțiile cu testosteron, expunerea organelor genitale la surse de căldură sau mediul toxic (expunere la pesticide, mercur, plumb sau cadmiu).

Când trebuie să te adresezi unui specialist în infertilitate

Dacă ai peste 30 de ani și încerci de peste șase luni să rămâi gravidă, dar nu reușești, e cazul să faci o programare la medic. De asemenea, mergi la medic dacă:

 • Menstrele sunt neregulate sau lipsesc
 • Ai dureri menstruale puternice
 • Suferi de boala inflamatorie pelvină
 • Ai fost diagnosticată cu endometrioză
 • Ai avorturi spontane repetate
 • Ai suferit leziuni la nivelul testiculelor
 • Ai fost operat/ă de hernie
 • Urmezi un tratament cu chimioterapice

Un consult medical la specialistul în infertilitate presupune o discuție deschisă privind istoricul medical al ambilor parteneri și efectuarea anumitor analize, cum ar fi spermograma, histerosalpingografia (analiza trompelor uterine) sau testul AMH, care stabilește rezerva ovarienă.

Cum se tratează infertilitatea

Infertilitatea poate fi tratată cu medicamente, intervenții chirurgicale, inseminare intrauterină sau proceduri de reproducere umană asistată (fertilizare in vitro – FIV). Deseori, tratamentul medicamentos și inseminarea intrauterină sunt utilizate în paralel.

Tratamentul pentru infertilitate se recomandă în funcție de factorii care au dus la apariția infertilității, vârsta femeii și preferința cuplului, în urma discuției cu medicul despre rata de succes, riscurile și beneficiile fiecărei proceduri.