Infecția urinară în sarcină pune în pericol viața fătului

Infecția urinară
Sursa foto: Pinterest.com

Infecția urinară este o afecțiune frecventă, la care sunt predispuse mai cu seamă femeile, din pricina anatomiei aparatului lor urinar, comparativ cu cel al bărbaților. Dacă femeia merge la doctor la primele semne ale acestei afecțiuni și urmează tratamentul prescris de medic, afecțiunea este una fără urmări. Dacă însă nu este tratată cum se cuvine, infecția urinară poate cauza afecțiuni grave rinichilor, iar din punct de vedere reproductiv poate duce la infertilitate.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, a răspuns câtorva întrebări legate de infecția urinară: care sunt simptomele și cauzele, dar și pericolele la care sunt expuse gravidele.

Ce simptome are infecția urinară

Cele mai comune semne care ar trebui să vă trimită la medic sunt:

  • Disconfort la urinare
  • Senzație de urinare frecventă, cu o cantitate foarte mică de urină
  • Urina are o culoare tulbure și un miros greu
  • Stare de rău, amețeală, febră

Infecția urinară: cauze și factori de risc

De cele mai multe ori, infecția urinară este cauzată de o bacterie, de aceea este important ca tratamentul să fie prescris de medicul specialist, după ce acesta va indica ce analize să faceți.

Igiena intimă precară, contactul sexual mai ales atunci când există parteneri multipli, modificările sistemului imunitar (inclusiv în sarcină) sunt printre principalele cauze care duc la apariția infecției urinare.

Infecția urinară nu are legătură cu frigul, ea fiind cauzată preponderent de o bacterie!

Pericolele infecției urinare în timpul sarcinii

Perioada de sarcină este una în care corpul femeii este supus multor transformări, imunitatea scade și organismul este mai vulnerabil. Astfel se face că infecția urinară sau infecția de tract urinar (ITU), cum mai este cunoscută, este una dintre cele mai comune probleme medicale cu care se confruntă o femeie însărcinată.

Citește și care sunt analizele pe trimestre în sarcină!

Riscul cel mai mare este între a 6-a şi a 24-a săptămână de sarcină. Infecția urinară se produce la nivelul tractului urinar și poate afecta vezica urinară sau rinichii. Cauza acesteia o constituie prezența bacteriilor de pe piele, din vagin sau din rect, care ajung în canalul urinar.

Infecțiile urinare din timpul sarcinii ale căror simptome au fost ignorate se asociază cu:

  • greutate mică a fătului la naștere
  • prematuritate
  • hipertensiune
  • preeclampsie
  • anemie maternală

Tocmai de aceea este important ca femeia gravidă să se prezinte la medicul care îi urmărește sarcina de îndată ce apare un disconfort la urinare. Tratamentul în cazul acesta poate fi prescris și de medicul ginecolog, iar dacă afecțiunea se complică este necesară și vizita la medicul specialist urolog.