A început școala!Cum alegi ghiozdanul copilului tău?

Mai sunt câteva zile și vacanța de vară va deveni o amintire! Până la începerea școlii, a trezitului de dimineață și temelor, trebuie să pregătim copilul pentru școală. Un pas important este alegerea ghiozdanului. Pentru că cel mic îl poartă zilnic la școală și pentru că un ghiozdan nepotrivit poate genera probleme de sănătate, am stat de vorbă cu Marius Dincă, terapeut postural la Active Life Therapy.

Bianca Poptean: Care sunt problemele de sănătate pe care le poate genera un ghiozdan nepotrivit?

Marius Dincă: Un ghiozdan nepotrivit poate să influențeze negativ mușchii tensionându-i, după cum urmează: pe unii îi poate scurta, iar pe alții îi poate întinde. în felul acesta, la copii apar grupe musculare mai tensionate, cum ar fi mușchii dintre gât și umeri, unde se află breteaua (mușchiul trapez, mușchii scaleni și ridicatorul scapulei). în aceeași categorie intră și mușchii spatelui (mușchii dorso-lombari), dispuși de-o parte și de alta a coloanei, dar și mușchii din față, care vor fi scurtați ( mușchiul pectoral, mușchii drepți abdominali, mușchiul diafragm, mușchii intercostali). Dacă ghiozdanul va fi mult mai greu decât forța și rezistența copilului, el va acuza durere. Aceste contracturi apar în timp și, de obicei, copilul se obișnuieste cu ele. Durerea de spate nu este asociată cu ghiozdanul de către toți copiii.

Atunci când mușchii nu mai lucrează echilibrat (unii sunt mai scurtați, alții mai alungiți, unii mai relaxați și alții prea încordați) se poate deforma aliniamentul coloanei vertebrale.

Coloana vertebrală este susținută de ligamente și mușchi. Dacă unii mușchi sunt mai încordați și alții mai relaxați, coloana va arăta ușor strâmbă din spate sau din lateral – în termeni medicali se numește atitudine scoliotică (când coloana este în formă literei C sau S)  sau atitudine cifotică (atunci când copilul pare că stă cocoșat, iar coloana este îndoită anterior, spre în față). Purtarea ghiozdanului doar pe un umăr reprezintă una dintre premisele apariției atitudinii scoliotice, ceea ce înseamnă că un umăr va fi cu câțiva centrimetri mai sus decât celălalt.

Purtarea ghiozdanului prea jos conduce la apariția atitudinii cifotice. Cu alte cuvinte, umerii vor fi spre în față cu câțiva centimetri, iar coloana, de asemenea, îndoită spre în față. Neglijând această obișnuință a copilului, se poate provoca tasarea discurilor intervertebrale, urmată de creșterea riscului de hernie de disc la vârsta maturității. Foarte mulți oameni maturi acuză dureri de spate, de umeri și gât din cauza neglijenței posturii corecte din timpul copilăriei.

În altă ordine de idei, un mușchi tensionat strangulează vasele de sânge, dar și nervii care trec prin el. De aici derivă o mai slabă oxigenare și transmitere a informației prin nervi. De- a lungul timpului, acest lucru scade viteza de reacție a copilului, nivelul de energie și performanță (copilul va obosi mai repede). De asemenea, pot fi influențate calitatea somnului, calitatea concentrării și a focusului, dar și respirația, implicit oxigenarea.

Bianca Poptean: În ce condiții se pot agrava aceste deformări ale coloanei?

Marius Dincă: Deformările coloanei au la bază mai mulți factori: psiho-emoționali, genetici și fizici.  Ghiozdanul poate să fie doar unul dintre factorii fizici. Un ghiozdan influențează semnificativ negativ coloana când este purtat doar pe un umăr, lăsat prea pe spate, când este prea greu pentru copil sau distanță de acasă la școală este prea mare și mușchii copilului sunt suprasolicitați.

Bianca Poptean: Contează cât de mult este purtat un ghiozdan greu/nepotrivit?

Marius Dincă: Contează la fel de mult că și poziția adultului la telefon sau la laptop. Majoritatea adulților care lucrează la laptop sau desktop au ușor capul spre în față și umerii aduși spre în față. Pentru că cei mai mulți stau așa, postura această a devenit normală și firească, implicit durerile de gât și de spate. Orice lucru care ne îndepărtează de la firescul făcut zilnic ne poate influența starea de sănătate și calitatea vieții.

Bianca Poptean: Care sunt inconvenientele unui ghiozdan tip troller? Ce probleme poate genera?

Marius Dincă: Inconvenientele unui ghiozdan tip troller apar atunci când copilul nu știe să-și ajusteze lungimea brațului trollerului, în situații precum: trollerul este prea greu, distanța dintre casă și școală este mare, zona pe unde merge prezintă denivelări, copilul folosește aceeași mână pentru tragerea trollerului. 

Consecințe ale folosirii neadecvate a ghizodanului tip troller:

– Când brațul de la troller nu este bine ajustat și este prea jos, copilul va sta înclinat cu trunchiul către el și cu umărul mai jos.

–  Când brațul este prea sus copilul va încorda umărul de pe partea cu trollerul și-l va ridică.

–  Când trollerul este mult în spate copilul va avea tendința să meargă răsucit cu trunchiul și umărul ușor spre înapoi.

– Când trollerul este greu și copilul trebuie să-l ridice de mai multe ori pe zi, iar acesta nu știe să se aplece corect pentru a-l ridica (spre exemplu, schimbă mijloace de transport, urcă sau coboară scări).

Problemele generate: contracturi musculare, tendinite la nivelul umărului sau pumnului, deformarea coloanei – tip atitudine scoliotică.

Bianca Poptean: Cum ar trebui să fie ghiozdanul care să nu creeze astfel de probleme?

Marian Dincă: Ghiozdanul ar trebui să fie calibrat pe nevoia copilului, iar copilul ar trebui să fie educat privind modalitatea de purtare a acestuia. Aici mă refer la următoarele:  cum să-și ajusteze ghiozdanul, dar și când să ia o pauză dacă distanța dintre casă și școală este mare. De altfel, este foarte important ca și familia să conștientizeze necesitatea regulilor de folosire a ghiozdanului.

Un ghiozdan foarte bun este acela care are bretelele buretate, are partea din spate întărită și ideal ar fi să aibă și bureți speciali pentru mușchii lombari. Un ghiozdan trebuie să fie luat pe lățimea și lungimea trunchiului copilului. Cu alte cuvinte, să fie aproape la fel de lat că lățimea trunchiului și la fel de lung cât este coloana toraco-lombară (de deasupra mușchilor fesieri până în zona umerilor). Spre exemplu, dacă avem un băiat și e foarte activ, iar ghiozdanul este greu, ar fi bine ca ghiozdanul să aibă și bretea lombară, astfel încât acesta să nu aibă joc stânga – dreapta și să fie strâns de corp. De aceea este foarte important ca părinții să aleagă un ghiozdan ergonomic, recomandat de Societatea Română de Pediatrie.

Recomandarea mea:

Herlitz Flexi este un ghiozdan produs în Germania, dezvoltat împreună cu medicii ortopezi, singurul ghiozdan recomandat de Societatea Română de Pediatrie. Atuurile lui sunt greutatea optimă (sub 1 kg), sistemul ergonomic pentru distribuire optimă a greutății (suport lombar, curele de umăr ajustabile în două puncte, curea toracală integrată), durabilitatea (e rezistent la apă, are 2 ani garanție, este supus încă din fabrică la
teste de solicitare conform normelor germane), siguranța (are benzi reflectorizante nu numai pe partea frontală și laterală, ci și pe curelele de umăr, tocmai pentru a spori siguranța copilului, mai ales în sezonul rece și întunecat).

Prețurile unui ghiozdan Herlitz variază între 150 lei și 570 lei, în funcție de echipare, care diferă de la model la model și poate conține penar echipat, sac de sport, necessaire, suport caiete.

Photo by Guy Basabose on Unsplash

 

 

 

 

Photo by Guy Basabose on Unsplash