Gândirea pozitivă te poate vindeca: vezi care sunt efectele ei

gândirea pozitivă
Sursa foto: Pinterest

Studii recente arată că gândirea pozitivă poate ajuta la vindecarea organismului. Cu un număr crescând de dovezi care atestă că antrenamentul minții poate avea efecte pozitive asupra sănătății, cercetătorii au vrut să înteleagă cum influențează astfel de tehnici corpul.

Gândirea pozitivă face minuni pentru organism

Un nou studiu realizat în America, Spania și Franța, publicat în Jurnalul de Psihoneuroendocrinologie, aduce în prim-plan dovada faptului că există o schimbare la nivel molecular după o perioadă de practică intensivă de tip meditativ.


Citește și: Semnele depresiei – recunoaște-le și cere ajutor!

Studiul s-a bazat pe analiza comportamentului, dar și a schimbărilor la nivel celular după o zi de practică mentală într-un grup de oameni obișnuiți cu meditația, în comparație cu un grup de oameni care au realizat alte activități în liniște, exceptând meditația.
gândirea pozitivă efecte benefice
Sursa foto: Pinterest.com
După 8 ore de tehnici de antrenare a minții, cei obișnuiți cu meditația au avut diferite diferențe moleculare și genetice (inclusiv de reducere a nivelului genelor responsabile cu inflamația, ceea ce presupune o revenire mai rapidă a corpului după o perioadă stresantă).
Richard J. Davidson, fondatorul Centrului pentru investigarea sănătății mentale și profesor de psihologie și psihiatrie la Universitatea din Wisconsin, a declarat: „Din câte știm noi, acesta este primul studiu care demonstrează  o legătură directă și rapidă între modificări ale expresiei genelor și practică de tip meditativ”, conform site-ului tunedbody.com.
„Cel mai interesant esta că schimbările au fost observate în genele care sunt țintă medicamentelor anti inflamatoare și analgezice”, spune pentru același site Perla Kaliman, cercetător la Institutul biomedical din Barcelona, unde au fost făcute analizele moleculare.
În concluzie, ești ceea ce gândești!  😀 
Plecând de la ideea că activitatea genetică se schimbă zilnic, doctorul Bruce Lipton susține că activitatea genelor se modifică în funcție de percepție. Dacă ceea ce gândești se reflectă în schimburile de la nivel celular și dacă sistemul nervos interpretează mediul înconjurator și apoi controlează chimia sângelui, înseamnă că îti poți schimba literalmente soarta celulelor odată cu schimbarea gândurilor.
Cu alte cuvinte, înseamnă că mintea va modifica biologia și comportamentul organismului în funcție de ceea ce crezi.
„Dacă ți se spune că vei muri în șase luni și mintea ta crede această informație, cel mai probabil se va întâmpla asta. Este așa-zisul efect nocebo, efectul gândirii negative, opusul efectului placebo la care vindecarea este posibilă datorită gândurilor pozitive”, spune dr. Bruce Lipton.
Sunt, practic, trei părți implicate în acest proces: acea parte din tine care spune că nu vrea să moară (mintea conștientă),  peste care vine acea parte care crede că vei muri (pronosticul medical mediat de mintea subconștientă). Intervine reacția chimică a organismului (mediată de schimburile moleculare de la nivelul creierului) care se asigură că organismul se va conforma cu gândul dominant (neuroștiința a recunoscut că subconștientul ne controlează viața în proporție de 95%).
Și dacă te întrebi de ce nu gândul minții conștiente – acela conform căruia nimeni nu ar vrea să moară – este cel decisiv, dr. Lipton are un răspuns. El spune că subconștientul, cel care conține credințele noastre cele mai puternice, a fost programat. Și pentru că aici există multe „progrămele” din copilărie introduse adânc de părinți sau societate, el deține votul decisiv.
Însă prin gândirea pozitivă se pot schimba sau șterge programările din copilărie care sabotează mintea conștientă. Astfel, gândirea pozitivă poate fi cea care îți decide viitorul!