Dieta mediteraneeană ar putea preveni o problemă gravă de sănătate

dieta mediteraneeană
Sursa foto: Pinterest.com

Dieta mediteraneeană ar putea reduce cu aproape 20% riscul de accident vascular cerebral, arată un nou studiu publicat recent în jurnalul Stroke. Potrivit statisticilor, peste 20% dintre decesele din România sunt generate de un accident vascular cerebral (AVC). 

Din păcate, această afecțiune gravă apare din ce în ce mai des și în rândul tinerilor până în 30 de ani. Cauzele – somn insuficient, stres, alimentație dezechilibrată, consum excesiv de alcool și lipsa de mișcare.

accident vascular cerebral

O cercetare recentă arată însă că riscul de accident vascular cerebral ar putea fi redus semnificativ adoptând dieta mediteraneeană.

Dieta mediteraneeană – în ce constă și ce beneficii are

Numeroase studii realizate în ultimii zece ani arată că dieta mediteraneeană este un adevărat panaceu. În plus, aceasta este considerată una dintre cele mai sănătoase și eficiente cure de slăbire din lume.

Dieta mediteraneeană constă în consumul de pește, cereale, nuci, semințe, măsline, fructe și legume proaspete.

Printre beneficiile dovedite până în prezent ale acestui regim alimentar se numără:

Dieta mediteraneeană reduce riscul de accident vascular cerebral

Potrivit medicalnewsdaily.com, dieta mediteraneeană ar mai putea aduce un beneficiu, pe lângă cele deja demonstrate.

O echipă de cercetători de la două universități de prestigiu din Marea Britanie — Universitatea Aberdeen și Universitatea Cambridge — a descoperit că dieta mediteraneeană ar putea scădea riscul de atac cerebral cu aproape 20%, în special în cazul femeilor peste 40 de ani.

Studiul a constat în evaluarea a peste 23.000 de persoane de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 40 și 77 de ani, pe o perioadă de 17 ani.

Subiecții au completat în acest interval un chestionar privind obiceiurile alimentare. Ulterior, experții au separat subiecții care urmau dieta mediteraneeană. Apoi, i-au împărțit în 4 grupuri, în funcție de cât de strict respectau acest regim alimentar.

Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau frecvent alimente specifice dietei mediteraneene aveau un risc cu 17% mai redus de accident vascular.

Rezultatele au fost și mai promițătoare în cazul femeilor. Acestea au înregistrat un risc de 22% mai mic de a face această boală gravă. În cazul bărbaților însă, procentul a fost de doar 6%, cercetătorii nefiind încă lămuriți în privința acestui aspect.

„Nu este clar de ce există această diferență între bărbați și femei. E posibil ca dieta mediteraneeană să influențeze diferit organismul în funcție de sex”, spune Ailsa Welch, autorul principal al studiului.

De asemenea, este posibil ca această diferență să apară și pentru că bărbații sunt mai predispuși genetic la apariția accidentului vascular cerebral. O altă cauză poate fi consumul de alcool.

Lămuriri suplimentare vor fi disponibile atunci când studii de mare amploare vor fi efectuate pe acest subiect.

Așadar, iată încă un motiv să urmezi dieta mediteraneeană! Slăbești și îți menții sănătatea!