Despre feminitate

Despre feminitate

Oana Stoianovici este lider si coach transformational cu o experienta de 10 ani, la nivel international.

In 2013, Oana a lansat propriile workshopuri, prin care impartaseste din experienta sa si intelepciunea straveche, transmisa de maestri din diverse culturi. In prezent, sustine workshopuri transformationale pentru activarea si vindecarea relatiei cu Copilul Interior si ritualuri de initiere in Tainele Feminitatii Sacre.
Cum definesti tu feminitatea?
Feminitatea reprezinta pentru mine  o femeie inflorita si vie. Feminitatea este mai mult decat a fi  o femeie frumoasa. Este o stare de a fi, pe care o lasam la iveala atunci cand ne simtim foarte bine in pielea noastra sau cand suntem indragostite. De cele mai multe ori nu ne exprimam feminitatea constant si depinde de ceva exterior sau interior particular care sa o activeze. Ma refer in special la feminitatea pe care ajungem sa o resimtim si noi, a carei amprenta are un impact vizibil. Feminitatea reprezinta esenta a cine sunt eu ca femeie pe care aleg sa o cultiv in fiecare zi a vietii mele si care imi da sens.
Care crezi ca sunt motivele ce au dus la diminuarea sau chiar pierderea feminitatii?
In general traim intr-o societatea axata pe reusita si success, care inseamna bani, masini si unde te afisezi.  Aceste caracteristici sunt valori masculine si astfel tendinta sociala a amprentat considerabil valoara numita feminitate. Acum nu mai este la moda sa fii feminina, ci sa corespunzi unor standarde care aduc mai mult cu a arata ca o papusa „hot”. Acest trend este foarte acut resimit de majoritatea femeilor, ca fiind o indepartare majora de feminitate. Motivele sunt sociale in primul rand , dar cred ca si noi suntem responsabile. Ca femei, am ales sa acceptam ca frumusetea se rezuma la dimensiuni mari la bust, inguste la talie si medii la coapse.  A fi feminina insemana sa te imbraci de la cateva marci renumite si sa faci fitness si sa fii intotdeauna aranjata. Acestea devinind reperele, tot ceea ce este femeia s-a redus mult.
Ne este teama de a ne exterioriza feminitatea?
Ne este teama pentru ca feminitatea nu este o valoare agreata. Feminitatea este foarte legata de arta, de traire, de sensibilitate, de tacere, introspectie.  Acestea sunt valori pierdute.  A le retrezi si le a trai cere mult curaj.
O  viata plina de experiente dure poate afecta feminitatea? Putem deveni, astfel, mai barbatoase?
O viata plina de durere creeaza rani si ranile au nevoie de protectie. Ce intalnim astazi din ce in ce mai des ca atitudine barbateasca este un fel al femeilor de a se proteja de durerea si suferinta prin care au trecut sau ne acceptarea sensibilitatii lor de catre mediul exterior. Atitudinea asta nu ne ajuta pentru ca desi aparent ne protejeaza sa nu mai fim ranite, in realitate ne indeparteaza de propria noastra vindecare si de recapatarea feminitatii noastre; singura cale ca femei, prin care sa traim in armonie si fericite cu adevarat. Este esential sa vindecam ranile trecutului si sa invatam sa fim sensibile si puternice in acelasi timp. Se poate!
Care ar fi, pe scurt, cele mai eficiente tehnici/metode de a ne redescoperi ca femei?
In primul rand mai important decat orice tehnica este sa redescoperim valorile in interiorul carora poti duce o viata feminina. Valori ca sensibilitate, traire nemijlocita, putere asumata din adevar si curaj, respect de sine, frumusete purtata fara vina sau ostentivitate, naturalete, blandete, umanitate. Cand noi femeile vom repune ordine in valori, totul se va realinia in jurul nostru. Eu cred si simt ca si barbatii isi doresc asta.  Si acest gest incepe cu noi.
Al doilea lucru este sa alocam timp cultivarii feminitatii noastre, care inseamna in primul rand traire si sensibilitate si atunci tot ce tine de asta, e o forma de cultivare a feminitatii. Esenta feminina este caracterizita prin creativitatea, organicitate, fluiditate. Orice activitatea facuta cu constiinta si prezenta si care cuprinde caracteristicile de mai sus poate fi o practica feminina.
Un workshop de feminitate si sa stai in preajma altor femei initiate si intelepte este o alta metoda prin care accesul la feminitatea ta poate creste, poate inflori.
Care crezi ca sunt cauzele inhibarii feminitatii?
Un mediu dur, agresiv, plin de forta, critica si rigiditate, lucrurile reci si pline de informatii sunt elemente care inhiba feminitatea. Esenta feminina infloreste intr-un spatiu safe, cald, organic, cand este apreciata chiar adorata si cu siguranta iubita pentru cine este ea, respectata si onorata pentru cadourile sale.
Cat de important este modelul mamei noastre in exteriorizarea sau intelegerea propriei feminitati?
Mama este esentiala pentru ca devine un reper inconstient la care ne vom raporta continuu chiar daca credem ca plecand de acasa nu ne mai afecteaza. Si cel mai important este ca mamele noastre nu au fost invatate sa stea de vorba cu noi si sa ne povesteasca despre viata lor necenzurat. Am observat din lucru cu multe femei ca aceasta nevorbire ne afecteaza cel mai mult, pentru ca nu stim cum sa ne raportam la ce ni se intampla. Cum sa gestionam relatia cu barbatii, cu puterea noastra, cu increderea noastra, cu celelalate surate, cu propria noastra stralucire. Si atunci felul in care mama a fost sau am vazut-o noi, devine de cele mai multe ori o limitare. Iar cand incercam sa o depasim, neavand repere profunde nu stim ce sa cream dincolo de limitare care sa ne reprezinte si sa ne exprime cu adevarat.
Cum ne afecteaza intelegerea propriei feminitati viata sexuala?
Cred ca una fara alta nu se poate daca vrem sa avem o viata sexuala exprimata si implinita. De abia cand esti in contact cu feminitatea ta si te intelegi si te apreciezi ca femeie esti increzatoare in tine si devii constienta de frumusetea si cadourile tale. Atunci, viata sexuala devina o cale de expresie si de impartasire autentica si puternica cu un barbat. Si asta nu face decat sa-ti creasca feminitatea.
Un partener potrivit poate sa ne faca sa inflorim si sa fim mai feminine sau asta tine exclusiv de noi (educatie, mentalitate, experiente)?
Absolut, prezenta unui barbat care stie sa ne onoreze, sa ne aprecieze si sa ne iubeasca, ne face sa inflorim si sa oferim tot ce avem mai bun in noi ca femei. Pe de alta parte feminitatea noastra nu se rezuma la prezenta unui barbat in viata nostra.  Avem puterea si capacitatea sa ne cultivam feminitatea si sa fim in permanenta infloritoare si din acest spatiu sa dansam cu un barbat si sa il atragem in viata noastra.
E clar, fara feminitate ne pierdem identitatea. Ce ar trebui sa NU lasam sa ne influenteze?
Nu ar trebui sa ne influenteze lipsa de respect pe care o putem primi de la un barbat la un moment dat chiar daca il iubim foarte mult si nici criticiile sau rautatiile altor femei care neavand suficienta incredere in ele isi construiesc feminitatea pe diminunarea feminitatii noastre. De altfel sa nu lasam suferinta si ceea ce noi percepem ca tradare si inselare sa ne inchida si sa ne ofileasca. Lucruri mai putin placute au loc in viata oricui, dar daca le raspunzi cu bunatate si pleci mai departe, te castigi pe tine. Aceasta raportare cu compasiune si deschidere si bunatatea la orice se intampla mi se pare esentiala ca o femeie sa ramana in contact cu feminitatea ei orice s-ar intampla. I va permite sa primeasca iubire si in final tot ce isi doreste dincolo de un incident neplacut.
Asumarea feminitatii are legatura cu stima de sine?
Sunt intrinsec legate. Primul pas in constientizarea feminitatii noastre incepe cu stima de sine. Fara acele delimitari clare care provin din respectul de sine, nu ai cum sa cultivi feminitatea ta, pentru ca ea este ca o floare rara, are nevoie de un mediu fertil pentru a trai. Stima de sine este pamantul roditor al plantei, trairea este apa si iubirea neconditionata si plina de compasiune, soarele.
Maternitatea influenteaza feminitatea?
 Maternitatea este unul din pilonii feminitatii. Fara maternitate, pe care eu o definesc  prin creatie din iubire, care poate lua forma unui copil sau altor proiecte de anvergura artistice, sociale, antreprenoriale si spirituale nu putem vorbi despre feminitate.
In cazul maternitatii efective, a fi mama si a naste, atunci ne intalnim cu un fenomen paradoxal. Uneori maternitatea este cheia accesarii feminitatii si relaxarii femei in propria ei feminitate si asta o resimt cele mai multe femei incepand cu a doua nastere sau cand nasc tarziu in viata.
Alteori este un proces care o deconecteaza pe femeie de feminitatea ei, ramand agrenata doar in experienta de a proteja, de a hrani copilul, nemaiavand spatiu sa exploreze si alte note ale feminitatii sale. La fiecare femeie este diferit dar cred ca taina din spatele paradoxului este sa intelegi ca maternitatea este o expresie fundamentala a feminitatii dar feminitatea ta nu se rezuma doar la maternitate. Toate celelalte expresii sunt la fel de importante, toate contribuind la te simti bine, fericita si implinita ca femeie.
Interviu publicat pe www.csid.ro