Designul ambiental la birou, un criteriu important pentru viitorii angajați

designul ambiental la birou
Sursa foto: demystifyasia.com

Aproape jumătate din bucureștenii care muncesc într-un birou au respins un potențial angajator pentru că designul ambiental la birou era neplăcut.

În urma unui studiu realizat de OnePoll la cererea Mindspace, furnizor de spații de coworking, s-a descoperit că 43% dintre cei care lucrează în București au refuzat un potențial angajator pentru că designul ambiental al biroului era neinspirat.

designul ambiental
Sursa foto: vatikabusinesscentre.com

Designul ambiental neinspirat, motiv de renunțare la o ofertă de job

Mediul de lucru este unul dintre cele mai importante elemente de care ține cont un potențial angajat atunci când ia în considerare o ofertă de muncă. Potrivit studiului, aproape jumătate din angajații din București au renunțat la un loc de muncă din cauza experienței neplăcute și a designului dezagreabil din birou.

Citește și: OBOSEALA – semnul unor afecțiuni grave. Iată ce poate ascunde!

Aceștia consideră că mediul de lucru le oferă numai aspectele de bază necesare desfășurării activității, ceea ce înseamnă că angajatorii asigură numai infrastructura minimă necesară muncii și nimic în plus pentru a susține nevoile și performanțele.

1 din 3 angajați își dorește spații speciale pentru relaxare

De asemenea, studiul a arătat că aproape 28% dintre cei ce au răspuns au raportat că birourile lor sunt cel mai bine descrise de investiții minime și planificare superficială, ceea de lasă impresia că angajatorilor nu le pasă de confortul, mulțumirea sau productivitatea personalului.

Cât de important este designul ambiental pentru angajații bucureșteni
Cât de important este designul ambiental pentru angajații bucureșteni

Peste 30% dintre angajați spun că cel mai mare potențial pentru îmbunătățirea colaborării îl au spațiile destinate discuțiilor informale și relaxării, dar și desfășurarea activității în săli speciale pentru brainstorming care să prezinte un design mai creativ.

Întrebați care ar fi cele mai dorite facilități ale spațiului de lucru pentru optimizarea experienței, răspunsurile lor au fost:

  • locuri creative de relaxare (31,2% dintre respondenți)
  • camere pentru lucru în liniște (22,4% dintre respondenți)
  • iluminare mai bună (33,8% dintre respondenți)
  • încăperi mai colorate, decorate sau cu elemente de design grafic (aproape 30% dintre respondenți)
  • mai mult spațiu verde (40% dintre respondenți)
importanță designul ambiental la serviciu
Sursa foto: workspace2go.com

Angajatorii trebuie să se adapteze nevoilor angajaților

La nivel macro, aceste preocupări indică faptul că angajații care lucrează în birourile din România simt nevoia de mai multe spații dedicate exclusiv muncii colaborative și de încăperi care să le ofere mai multă inspirație. Nevoia de mai multă culoare, la care se adaugă nevoia de mai mult spațiu verde, sugerează faptul că piața locală trebuie să vină cu o soluție mai dinamică.

„Este interesant de observat că mulți angajați din București își aleg locul de muncă în funcție de cum arată designul ambiental și bazându-se pe sentimentul pe care îl oferă biroul. Acesta este motivul principal pentru care angajatorii trebuie să pună din ce în ce mai mult accentul pe estetica biroului și pe întreținerea unui spațiu care să promoveze munca colaborativă, în loc să se concentreze doar pe aspectele practice. Acesta ar putea fi cel mai sigur mod de a atrage și, cel mai important, de a păstra cei mai talentați oameni care le trec pragul”, a declarat Dan Zakai, CEO și cofondator al Mindspace.

Studiul s-a desfășurat între 28 august și 28 septembrie 2018 și a analizat răspunsurile a 500 de respondenți, dintre care 70,8% cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani. Din numărul total, 52,2% au fost femei și 47,7% bărbați, toți angajați în București. Majoritatea răspunsurilor au provenit de la respondenți care lucrează în sectorul „Contabilitate, bănci și finanțe”, aceștia reprezentând 22% din totalul celor intervievați. Alte sectoare cu o prezență  considerabilă au fost „Inginerie”, „Tehnologia informației” și „Management”.