De la yoga la Maitreyi

De la yoga la Maitreyi
 O discutie relaxata, ca-ntre prietene, despre India, Maitreyi, yoga, meditatie, religii si zile perfecte.
Cum te relaxezi?
O buna metoda de relaxare, dar si de exercitiu fizic, pentru mine cel putin, este practica de ashtanga yoga.
Cand te-ai imprietenit cu yoga?
In urma cu aproape doi ani am fost la prima sedinta. M-am dus din curiozitate si m-a prins. Tin minte la la una din ultimele pozitii – mathsyāsana, mi-au dat lacrimile. Si asta pentru ca Irene, instructoarea ne spunea ca tot „gunoiul emotional” se aduna in zona pieptului si ca prin expiratie il aruncam afara. In plus, a fost prima data cand mi-am constientizat respiratia.
Ce inseamna yoga pentru tine?
O ora jumatate de conversatie cu corpul meu si gandurile mele, in care ma accept asa cum sunt si ma bucur de cine sunt.
Are vreo legatura si cu rolul din Maitreyi?
Tangential. Am vrut sa intru in contact cu filozofia indiana, cu modul de viata. M-a ajutat in sensul ca mi-a fost mai usor sa inteleg ritmul lor si modul de gandire  pe care mi l-am insusit cumva, si l-am si pastrat.
Ai o pasiune aparte pentru India?
Cred ca e o tara in care m-as simti foarte bine. De mult timp imi doresc sa merg. Au obiceiuri fascinante, atat de naive si in acelasi timp atat de complexe. Nu cred ca noi, europenii. putem vreodata intelege cultura lor. Putem incerca, dar „ca sa simti India trebuie sa intelegi cat de simplu si firesc este sa fii fericit.”
Ai fost acolo?
Inca nu.
Ai meditat vreodata?
Am incercat. Este un exercitiu de disciplina a mintii care in momentul asta al vietii mele ma depaseste… Nu pot sa-mi controlez gandurile, o iau razna in toate partile si treaba asta ma oboseste. Stiu ca e parte din meditatie si etapa asta, dar imi este mai usor sa-mi controlez mintea atunci cand dublez cu exercitiile fizice dinashtanga.
Crezi in energii, in gandire pozitiva, in meditatie?
Cred, da. Cred ca lucrurile bune vin daca le astepti, daca iti doresti sa se intample. De fapt nu cred, stiu ca este asa. Meditatia o traduc printr-un fel de a fi, de a accepta oamenii asa cum sunt, de a avea o liniste sufleteasca, de a imi da timp sa inteleg.. Un soi de intelepciune, mai degraba.
Dupa ce religie te ghidezi?
Ca religie, sunt musulmana. Nu sunt practicanta, insa. Ma ghidez dupa bunul simt si respect lucrurile de baza despre care vorbesc toate religiile pana la urma; practic respectul aproapelui, doresc binele pentru toti, sunt chibzuita, am grija de sanatatea corpului si a sufletului meu.
 In ce crezi, de fapt?
Nu stiu cum sa-i spun. Cred in puterea omului de a vedea binele in celalalt.
Ce inseamna un om frumos, din punctul tau de vedere?
Un om curat, atemporal.
Cand ai moment grele, cum te echilllibrezi?
De cele mai multe ori, sotul meu este cel care ma echilibreaza. Altfel, incerc sa minimalizez problema, sa ma detasez si sa vad partea buna a lucrurilor.
Unde sau in ce sau in cine iti gasesti forta?
In sotul meu.
Ce te face sa vezi luminita de la capatul tunelului?
Nu stiu daca o vad mereu. Dar, in general sunt destul de relaxata, am o viata frumoasa, linistita. Daca apar probleme, singurul mod prin care le depasesc este sa invat din ele si sa merg mai departe.
Ce inseamna sa traiesti frumos?
Sa te bucuri de fiecare zi si de fiecare intalnire, sa ii iubesti pe oamenii care-ti sunt aproape, sa vezi lumea, sa citesti, sa asculti muzica frumoasa, sa vezi filme bune, sa te respecti si sa ii respecti pe ceilalti.
Cum e o zi perfecta?
Sunt zile si zile. O zi perfecta poate fi si o zi cu repetitii sau spectacol, sau cu filmare toata ziua, pentru ca imi plac oamenii cu care intru in contact. In acelasi timp, o zi intreaga cu sotul meu si cu Igor, pug-ul nostru, facand orice, este ideala pentru mine.
Ce te inspira in muzica ta?
Imi iau inspiratia din muzica pe care o ascult, din artisti precum Lisa Ekdahl sau Melody Gardot.
Cum te-ai defini in 3 cuvinte?
Sensibila, amuzanta, iubitoare.