Curiosul curiosilor in ale medicinei

Curiosul curiosilor in ale medicinei

Tanaaaaa! Vi-l prezint pe curiosul curiosilor!

Nu va mai povestesc despre curiozitatea care-mi curge prin vene sau cum datorita ei am vrut sa fiu mereu informata si la curent cu studii si descoperiri. Si spun datorita in deplina cunostinta de cauza, pentru ca este vorba de tipul acela de curiozitate care te face sa cauti, sa citesti, sa descoperi, sa scotocesti, sa n-ai stare pana nu afli raspunsul si pana nu spui un: “Ahaaa, acum inteleg despre ce era vorba”. Genul acela de curiozitate constructiva care sta cumva la temelia dezvoltarii si cresterii tale ca om. Nu are rost sa dezvolt acum nici subiecte de genul cate mii de kilometri am batut sa ma conving eu de adevarul unor lucruri sau sa vad cu ochii mei daca era asa cum se spunea prin carti sau vedeam prin documentare la Discovery. Si nici pe unde am umblat sa aflu raspunsuri la intrebari ce nu ma lasau sa dorm noaptea ori cate ore am petrecut pe internet (sau la telefoane cu diversi specialisti) sa ajung fix la sursa unei afirmatii. Si nici ce artificii de documentare/informare/aflare a raspunsurilor la intrebari simple, dar atat de profunde, puse de doi baieti cu minti ascutite si curioase (aici, mamele vor da din cap la unison cu mine).
Nu va mai tin pe jar povestindu-va despre curiozitate, ca motor al dezvoltarii mele personale, pentru ca stiu ca voi, cei care cititi acum aceste randuri sunteti curiosi.
Stiti deja ca pe 17 iunie v-am lansat o provocare. Un fel de concurs altfel prilejuit de aniversarea celor 30 de ani de cand canalul Discovery de cand John Hendricks a inființat Discovery Channel, prima televiziune din lume dedicata programelor de non-fictiune, avand drept misiune satisfacerea curiozitatii oamenilor despre universul inconjurator Atunci v-am pus o intrebare, din domeniul medicinei:
De ce anumiti oameni pierd mai mult în greutate decat altii cand fac sport?
Acum a venit vremea sa-l arat cu degetul pe cel care, din punctul meu de vedere, este curiosul curiosilor in ale medicinei. A fost distractiv sa vad ca cei mai curiosi cititori ai mei se intrec in raspunsuri obiective sau haioase, dar toate curajoase si interesante. A fost dificil sa il aleg pe cel care va aparea in aplicatia Curiosity mAppcu eticheta de #curiosul curiosilor in ale medicinei. Mai ales ca o consider o responsabilitate foarte mare.
Gata, scurtez suspansul si va spun direct. Cel care mi-a raspuns concret, obiectiv si bine documentat la intrebare este Razvan Marasac, iar mai jos ii puteti citi raspunsul:
“In general, procesele anabolice se afla in echilibru ce cele catabolice, insa, in diferite perioade ale vietii, intensitatea cu care se desfasoara unul ori celelalt dintre procesele metabolice variaza. La varstele tinere si in cursul perioadelor de convalescenta predomina anabolismul (se utilizeaza energie pentru refacerea structurilor), in timp ce in cursul eforturilor mari predomina catabolismul. Astfel catabolismul este cel care determina degradarea substantelor macromoleculare ce provin din alimente. Pe langa activitatile zilnice pe care le desfasuram si consumul de alimente, catabolismul poate fi influentat si de hormoni, astfel, pe de o parte, STH-ul, cortizolul, tiroxina sau glucagonul sunt catabolizanti lipidici deci in caz de hipersecretie a acestor hormoni apare un consum intens de lipide si o scadere rapida in greutate, iar pe de alta parte insulina este anabolizanta lipidic, aici o hiposecretie pancreatica de insulina (diabetul zaharat) poate duce de asemenea la o scadere brusca in greutate.”
Poza si numele lui vor ajunge direct pe o harta a curiozitatilor din aplicatia Curiosity mApp care iti satisface multe curiozitati la care te-ai gandit adesea, aplicatie lansata de Discovery pentru a marca cei 30 de ani de existenta globala. Practic, Discovery sarbatoreste curiozitatea care a dus la evolutia fireasca a lumii ( si mi-a satisfacut-o si mie de atatea ori), prin lansarea unei aplicatii geniale, Curiosity mApp (disponibila pe www.facebook.com/discovery.romania).
Concret, Razvan Marasac are privilegiul de a fi prezent pe harta curiozitatii Discovery. Imaginea lui va fi prezentata în cadrul categoriei Medicina, în momentul afisarii statisticilor. Mai mult, va primi “materiale” dedicate pentru Facebook (un cover photo si un profile picture de “Curiosul curiosilor” în categoria Medicina si consideratia celei mai reputate comunitati de curiosi din lume – Discovery ( cu peste un milion o suta de mii de prieteni pe FB)!
Despre curiosity mApp
Curiosity mApp este disponibila pe www.facebook.com/discovery.romania 
Ca parte din Campania aniversara, Discovery marcheaza împlinirea celor 30 de ani prin lansarea unei aplicatii al carei rezultat va fi o harta digitala a curiozitatii oamenilor din regiunea Europa de Sud-Est. Aplicatia este gazduita într-un tab de Facebook în fiecare tara participanta la joc (Romania, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Croatia). Cei care intra pe aplicatie au la dispozitie 10 categorii (Explorarea Universului, Aventura & Supravietuire, Rasa umana, Terra, Istorie, Lumea animalelor, Inventii & tehnologie, Medicina, Religie, Masini) care contin curiozitati predefinite, precum si optiunea de a completa un camp custom-made, cu propriile lor curiozitati din domeniile respective. Discovery va strange doar date demografice si, la final, va fi generata o harta digitala nationala a curiozitatii pentru fiecare tara participanta si una a regiunii Europa de Sud-Est.
Despre Discovery
In 1985, John Hendricks a infiintat Discovery Channel, prima televiziune din lume dedicata programelor de non-fictiune avand drept misiune satisfacerea curiozitatii oamenilor despre universul inconjurator. Discovery a venit in Romania de mai bine de 15 ani, avand cea mai puternica prezenta locala dintre toate companiile internationale de media. Portofoliul Discovery din tara noastra include 15 televiziuni, printre care Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Eurosport, Eurosport HD, Eurosport 2 si Eurosport 2 HD.
Si, pentru ca inca ne veselim la petrecerea anivesara Discovery, ii urez si eu acestui post care a pus beneficiile televiziunii in slujba satisfacerii curiozitatii umane “La cat mai multi curiosi satisfacuti!”
P.S. Raspunsul meu la intrebarea pe care v-am adresat-o tuturor, in curand pe site!