Cum ne conectăm cu partenerul – studiu

Sursa: Google

Unul dintre cele mai frumoase momente pe care le pot atinge doi oameni pe parcursul unei relații constă în liniște. Atunci când dezvoltăm abilitatea de a sta, în liniște, lângă partnerul/prietenul nostru, putem vorbi cu adevărat de apariția unei relații, a unei legături și mai mult, afirmă studiile, a intimității.

Cercetătorii au testat ipoteza conform căreia contactul vizual oferă abilitatea de a te conecta cu persoana de lângă, cu ajutorul mai multor participanți (doi străini, doi parteneri aflați la ce-a de-a patra întâlnire, un cuplu cu o relație de un an, un cuplu cu o relație de doi ani, un cuplu cu o relație de cinci ani și un cuplu căsătorit de 55 de ani). Rezultatele au fost uimitoare.

Fără a discuta, partenerilor li s-a cerut să se privească în ochi timp de 4 minute. Deși sceptici sau speriați la început (în mare parte de cantitatea de timp pe care aveau să o petreacă astfel), privirile lor au fost luminate imediat ce momentul de „tăcere confortabilă” și-a făcut apariția. (vezi experimentul)

De-a lungul anilor, ochii au fost folosiți ca ghid către sentimentele umane. Privirea este cea care denotă căldură, acceptare, deschidere sau ignoranță. Cu siguranță ochii sunt cei care ne expun vulnerabilitățile dar în același timp cei care ne învață despre noi și despre ceilalți. Cercetătorii au considerat experimentul un bun prileju de a învăța despre noi înșine – de a învăța să fim toleranți, să avem răbdare și să ne lăsăm descoperiți sau redescoperiți.

Cei mai mulți dintre noi cred despre dragoste că este pur și simplu un sentiment pe care îl trăim, dar ceea ce îmi place legat de acest studiu este modul în care presupune că iubirea este o acțiune. Se presupune că ceea ce contează pentru partenerul meu contează și pentru mine.

Este adevărat că nu poți alege persoanele care să te iubească, cu toate că mulți dintre noi au dorit acest lucru cel puțin o dată în viață, iar sentimentele romantice nu se pot baza pe comoditate. Știința ne aduce la cunoștință faptul că biologia umană joacă un rol deosebit de important – feromonii și hormonii noștri fac o mulțime de muncă în spatele scenei.

Dar, în ciuda tuturor acestor lucruri, am început să cred că dragostea este un lucru mult mai maleabil decât considerăm noi. Acest studiu m-a învățat că este posibilă chiar și generarea de încredere și intimitate de care are nevoie dragostea dintre doi oameni pentru a prospera.

Răpiți din timpul pe care îl petreceți cu partenerul pentru a vă privi în ochi, fie că este prima întâlnire sau aniversarea celor 55 de ani de căsnicie.

Autor: Bianca Petcu