Cancerul de sân ar putea fi vindecat prin terapie imuno-oncologică

cancerul de sân
Sursa foto: Pinterest.com

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de malignitate în rândul femeilor din America. Anual sunt diagnosticate cu cancer de sân aproape 300.000 de femei. Un nodul, durerea sau sensibilitatea la nivelul sânilor, modificările de formă sau de culoare a sfârcurilor sunt principalele simptome care pot semnala cancerul de sân. 

Se estimează că una din opt femei va suferi de cancer de sân pe parcursul vieții, spune prof. dr. Christoph Zielinski, medic coordonator la Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private austriece. Aici au fost tratați anul trecut peste 600 de pacienți români, dintre care 60% s-au adresat spitalului pentru terapiile inovatoare împotriva cancerului – imunoterapia și terapia personalizată țintită.

Prof. dr. Christoph Zielinski

Prof. dr. Christoph Zielinski a prezentat recent, la Iași, un seminar gratuit în care s-au dezbătut subiecte precum:

 • impactul analizelor moleculare asupra prevenirii și tratării cancerului
 • managementul chirurgical în tratamentul cancerului la sân
 • rolul patologiei chirurgicale și moleculare în oncologie
 • tehnici moderne în chirurgia cancerului pulmonar cu celule non-mici.

Seminarul a fost urmat de o sesiune de Q&A, la care medicii au răspuns întrebărilor adresate de pacienți.

Imuno-oncologia și cancerul de sân

Din păcate, incidența cancerului de sân nu este în scădere, din contră. O schimbare se poate vedea însă în rata mortalității cauzate de cancerul mamar. De exemplu, în țările est-europene, printre care și România, se observă o tendință de creștere a ratei de supraviețuire, ca urmare a dezvoltării metodelor de tratament pentru cancerul de sân, mai ales dacă este depistat în stadii incipiente.

Pentru că am amintit de tratament, iată ce am aflat de la dr. Zielinski despre noile terapii în ceea ce privește cancerul de sân.

„Noile opțiuni de tratament diferă în funcție de tipul de cancer mamar și de stadiul în care este descoperit. De exemplu, cancerul de sân hormono-dependent necesită un tratament personalizat, cu anticorpi specializați introduși în tratamentul chimioterapic ce pot crește semnificativ rata de vindecare. Aceștia atacă celulele canceroase cu precizie, fără a afecta țesuturile învecinate”, spune dr. Zielinski.

Această terapie poartă numele de imuno-oncologie și este folosită de câțiva ani cu succes în tratamentul mai multor tipuri de cancer, cum ar fi melanomul, cancerul pulmonar sau renal.

Noutăți în prevenirea cancerului de sân

Pentru că îmi place să fiu la curent cu studiile privind cancerul de sân, dar și pentru că eu însămi am trecut printr-o experiență traumatizantă, l-am întrebat pe dr. Zielinski dacă se fac cercetări în ceea ce privește prevenirea sau depistarea în stadii foarte timpurii a acestei maladii.

Cu excepția întreruperii terapiei de subtituție hormonală la femeile aflate la postmenopauză, nu există date care să indice în momentul de față măsuri prin care poate fi redus riscul de cancer de sân, spune medicul.

„Totuși, stilul de viață sănătos, menținerea greutății corporale în limitele normale, exercițiile fizice zilnice, alimentația sănătoasă și renunțarea la alcool și fumat pot contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer mamar”, adaugă dr. Zielinski.

Un alt aspect important legat de dezvoltarea cancerului de sân este consumul exagerat de zahăr din zilele noastre. A fost efectuat chiar și un studiu pe această temă, iar rezultatele arată că, într-adevăr, zahărul în exces din țesuturi este un fel de „semnalizator” pentru celulele canceroase, care se hrănesc cu acesta și, astfel, se dezvoltă și se răspândesc în corp. Cu toate acestea, încă mai sunt necesare studii de cohortă care să confirme această legătură.

În cancerul de sân însă, obezitatea este cunoscută ca un factor de risc pentru apariția, dar și viteza de evoluție a acestei maladii. Prin urmare, atenție la kilogramele în plus!

Alți factori care favorizează cancerul de sân sunt istoricul familial și prezența mutațiilor genetice BRCA 1 și 2.

Ce simptome dă cancerul de sân

De cele mai multe ori, cancerul de sân în faza de debut nu oferă simptome ușor de recunoscut. De aceea este important să îți faci anual o mamografie sau o ecografie, mai ales dacă prezinți factorii de risc menționați mai sus.

Însă chiar și în stadii mai dezvoltate, cancerul de sân rămâne o afecțiune silențioasă, care rareori dă semne de îngrijorare. Acestea pot consta în:

 • prezența unui nodul sau a unei umflături în zona sânului sau la subraț
 • secreții neobișnuite
 • roșeață pronunțată în zona areolară
 • încrețirea pielii areolei (aspect de coajă de portocală)
 • umflarea sânului
 • senzație de căldură într-o anumită zonă a sânului
 • durere sau senzație de presiune pe sfârcuri sau sâni