Atacul de cord, diagnosticat rapid cu un test medical inovator

atacul de cord
Sursa foto: cardiologistbhopal.com

Atacul de cord, cunoscut și sub numele de infarct miocardic, este principala cauză de deces în lume. Potrivit stastisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în România mor zilnic 40 de oameni din cauza acestei afecțiuni coronariene.

Din cauza simptomelor care apar brusc și a diagnosticului care se stabilește cu dificultate, atacul de cord este adesea mortal prin complicațiile pe care le produce: ritm cardiac anormal, insuficiență cardiacă, embolism pulmonar, accident vascular cerebral. Din acest motiv, atacul de cord necesită un diagnostic rapid și tratament de urgență.

E în puterea ta să ai o inimă sănătoasă – află cum!

Dispozitiv care ajută la diagnosticarea precoce a atacului de cord

Un producător de device-uri medicale a inventat un test care poate stabili rapid și precis dacă un pacient a suferit un atac de cord, pe baza măsurării nivelurilor de troponină, un marker important în afecțiunile cardiace, scrie businesswire.com.

Testul numit High Sensitivity Troponin I, dezvoltat recent de compania WeHealth în colaborare cu Mobiosense, va putea fi folosit de personalul medical de pe ambulanțe, care poate afla astfel detalii importante despre pacient, înainte ca acesta să ajungă la spital.

Device-ul poate reduce cu 6-12 ore timpul necesar pentru diagnosticarea unui atac de cord și ajută astfel la instituirea unui tratament rapid și la prevenirea complicațiilor sau chiar a decesului pacientului.

„Suntem încântați de rezultatele excelente ale acestui dispozitiv inovator”, spune dr. David Guez.

Atacul de cord se manifestă prin dureri puternice în piept și este principala cauză de mortalitate și morbiditate în lume, dar și motivul numărul unu pentru care pacienții ajung la urgențe.

Doar 10% din cazurile suspecte de atac de cord sunt confirmate, însă restul celor care ajung la spital sunt nevoiți să aștepte mai bine de 12 ore pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului, medicul trebuie să examineze fizic pacientul, să verifice istoricul medical și familial al acestuia, să facă diverse teste de sânge sau analize cardiologice ori imagistice, lucruri care iau mult timp, esențial în cazul unui atac de cord.

„Testul de măsurare a troponinei ajută la identificarea rapidă a leziunilor mușchiului cardiac și este vital în cazul pacienților critici, care au nevoie urgent de tratament”, a adăugat medicul.

Atacul de cord: simptome și cauze

Principalul simptom al infarctului miocardic este durerea bruscă în piept, care poate radia în maxilar, în umeri sau în brațe și care durează mai mult de 15 minute, uneori chiar câteva ore.

Alte manifestări care pot semnale atacul de cord sunt:

  • Transpirația excesivă
  • Slăbiciunea musculară
  • Respirația cu dificultate
  • Indigestia

Printre cele mai frecvente cauze ale atacului de cord se numără: obezitatea, fumatul, diabetul, hipertensiunea, colesterolul crescut.