Analize pe trimestre: lista completă a testelor medicale obligatorii în sarcină

analize pe trimestre
Sursa foto:Pinterest.com

Pe perioada sarcinii sunt necesare tot felul de analize medicale, în funcție de trimestru. Într-o sarcină normală, fără patologii, analizele se recomandă de către medicul care urmărește sarcina, la începutul fiecărui trimestru. De asemenea, în fiecare trimestru de sarcină se efectuează câte o ecografie morfofetală. Este bine de știut că valorile unor analize se pot modifica în sarcină, fără ca acest lucru să fie asociat vreunei probleme. De aceea, fiecare set de analize este bine să fie interpretat de medicul care urmărește sarcina.

Însă și înainte de a rămâne însărcinată este recomandat să îți faci un set de analize. Acestea cuprind:

 • profilul TORCH (acronimul pentru un grup de boli infecţioase, precum toxoplasmoza (T), alte infecţii (O), precum sifilisul, hepatita B, infecţia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19, rubeola (R), citomegaloviroza (C) și infecţia cu virusul herpes simplex)
 • testele de secreție vaginală
 • culturi din colul uterin
 • Babeș Papanicolau

Mai sunt însă și alte teste care ar trebui făcute înainte de a lua decizia de a rămâne însărcinată, pe care le veți descoperi mai jos.

Află și care sunt principalele afecțiuni ginecologice cu care se confruntă femeile!

L-am întrebat pe dr. Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, care sunt, detaliat, analizele pentru fiecare trimestru de sarcină și ce rol au acestea. În plus, la finalul articolului puteți citi care sunt avantajele și dezavantajele operației cezariană versus naștere naturală!

Analize în sarcină – trimestrul I

Hemoleucograma completă – detectează anemiile care pot apărea în timpul sarcinii, chiar din primele săptămâni ale acesteia, sau infecțiile din sânge. Printre cele mai importante lucruri pe care o hemoleucogramă le testează se află numărul globulelor roșii și albe din sânge, numărul trombocitelor și cantitatea de hemoglobină din sânge.

hemoleucograma analiza sarcină
Sursa foto: Pinterest.com

Coagulograma – determină viteza de coagulare a sângelui. Este indicată în sarcină, când viteza de coagulare crește oricum. Poate fi un indiciu pentru cele care suferă de trombofilie (afecțiune care determină coagularea și mai rapidă a sângelui, caz în care trebuie monitorizare atentă în sarcină).

Analiza biochimică a sângelui – se măsoară valorile glucozei din sânge, a proteinei și a lipidelor, a enzimelor, se urmărește analiza mineralelor din organism (calciu, fosfor, potasiu, fier), care în timpul sarcinii pot să varieze destul de mult față de valorile normale, ceea ce duce la suplimentarea artificială în funcție de ce valori sunt mai scăzute. Se măsoară, de asemenea, valorile bilirubinei, o substanță secretată de ficat.

Grupa sanguină și RH – este una dintre primele analize care se efectuează atunci când se constată sarcina. RH-ul este deosebit de important în sarcină, pentru că dacă mama are RH-ul negativ, iar partenerul, pozitiv, există șanse mari ca bebelușul să moștenească RH-ul pozitiv, ceea ce îl face incompatibil cu RH-ul mamei. În cel ce-al doilea trimestru al sarcinii se face dozarea de anticorpi anti-D, pentru a vedea dacă sunt prezenți sau nu. Dacă sunt prezenți, este necesară ținerea lor sub control cu ajutorul unui tratament special. Dacă anticorpii nu sunt ținuți sub control, există riscul de avort sau de afectarea fătului cu RH-ul pozitiv.

Serologia Hepatitelor B și C – hepatita B este una dintre cele mai transmisibile forme de virus de la mamă la făt. Transmiterea virusului are loc mai cu seamă în timpul nașterii, indiferent de forma acesteia, naturală sau prin cezariană.

Dozare anticorpi citomegalovirus (CMV) – CMV este periculos în timpul sarcinii pentru că 10% dintre feți sunt afectați de acest virus, transmis de la mamă. Nou-născuții afectați de CMV prezintă probleme destul de grave, cum ar fi surditate, orbire, dificultăți de învățare și dezvoltare (ulterior). Contractat în primul trimestru de sarcină, CMV poate duce la avort spontan. De aceea, de cele mai multe ori, această analiză este recomandată înainte ca o femeie să își dorească să rămână însărcinată.

Dozare anticorpi rubeolă – testarea se face pentru a verifica dacă o femeie însărcinată are suficienți anticorpi meniți să o protejeze în sarcină de contractarea bolii, care, de cele mai multe ori, este fatală fătului. Și această analiză este recomandabil să se efectueze înainte ca femeia să rămână însărcinată.

Dozare anticorpi toxoplasmoza – și aceasta este una dintre analizele care se recomandă înainte ca femeia să rămână însărcinată, pentru că prezența anticorpilor pe perioada sarcinii pot fi foarte periculoasă pentru făt, important fiind momentul la care a fost dobândită infecția. Dacă este constatată prezența anticorpilor, este recomandată amniocenteza, pentru a vedea dacă și în ce fel a fost afectat fătul.

analize în sarcină pe trimestre
Sursa foto:Pinterest.com

Listeria – este o bacterie care trăiește în natură, fiind prezentă în unele alimente. Sursele de listeria includ majoritatea animalelor, chiar și solul, așa că ea se poate regăsi în multe dintre preparate. Din pricina imunității scăzute în perioada când sunt însărcinate, femeile gravide sunt mai predispuse la a contracta această bacterie, care traversează placenta și ajunge la făt, cauzând probleme majore: probleme respiratorii, meningită, retard mintal, paralizie, epilepsie. Bacteria este sensibilă la căldură, așa încât o modalitate de a se feri de aceasta o reprezintă prepararea termică a mâncării.

Chlamidya – toate femeile însărcinate trebuie testate pentru această infecție, pentru că, netratată, ea poate deveni periculoasă pentru făt. Tratamentul se face cu antibiotice, numai la recomandarea medicului specialist. Chiar dacă nu este însărcinată, femeia este bine să se testeze pentru Chlamydia la controalele anuale. Dacă nu este tratată corespunzător, această infecție poate să ducă în timp la infertilitate.

Sifilis – testarea se face din sânge. Cea mai periculoasă perioadă de transmitere la făt este primul trimestru de sarcină. Cu cât este depistată mai repede, cu atât poate fi mai bine tratată infecția. Un alt moment în care fătul poate fi infestat este cel al nașterii. Un nou-născut cu sifilis transmis de la mamă poate avea probleme osoase, la nivelul dinților sau poate suferi de pierderea auzului și a vederii.

Testare pentru HIV – se realizează pentru a se putea lua măsurile necesare în vederea protejării fătului, care poate fi infestat de mamă în trei feluri: la naștere, prin laptele matern și prin sânge, în timpul sarcinii.

analize HIV sarcina
Sursa foto: Pinterest.com

Examen urină – se face sumarul de urină și urocultură, pentru a depista eventualele infecții urinare, destul de dese în sarcina. Acestea sunt perfect tratabile, odată depistate, dar netratate pot ridica probleme în timpul sarcinii, chiar și avort spontan.

Papanicolau, secreții și culturi – sunt analize care se recoltează local, pentru a vedea starea colului uterin și pentru a depista din timp eventualele infecții care pot apărea în sarcină din pricina sistemului imunitar mai scăzut al gravidelor.

La finalul primului trimestru, în săptămânile 12-14, se realizează prima ecografie morfofetală, când se efectuează primele măsurători ale fătului. Opțional, dar din ce în ce mai indicat, este și bi-testul, care, coroborat cu ecografia morfofetală, poate da indicii despre anomaliile cromozomiale la făt.

Analize în sarcină – trimestrul II

Se repetă

 • Hemoleucograma – se urmărește mai ales nivelul hemoglobinei din sânge, pentru a vedea dacă e vorba despre anemie sau nu. În caz că se depistează anemie, se administrează supliment de fier.
 • Biochimia sângelui
 • Sumarul de urină sau urocultură
 • Dozarea de anticorpi toxoplasmoza – este indicată mai ales persoanelor care trăiesc în mediu de risc, cu animale de companie în casă

Se efectuează

Ecografia morfofetală de trimestru II – cea mai bună perioadă pentru efectuarea acesteia este între săptămânile 22-24. Este una dintre cele mai importante analize în sarcină, pentru că organele sunt acum în plină formare și se pot depista din timp diverse anomalii.

Analize în sarcină – trimestrul III

Se repetă

 • Hemoleucograma
 • Coagulograma
 • Sumarul de urină și urocultură
 • Biochimia sângelui
 • Secreții și culturi vaginale

Se efectuează

Testul de toleranță la glucoză – este recomandat mai ales celor care au probleme mari de greutate, kilograme acumulate în sarcină sau înainte, sau care au probleme de diabet în familie.

În săptămâna 28 se efectuează titrul de anticorpi, în caz de RH negativ, și se administrează injecția cu imunoglobulină.

Analiză pentru determinarea prezenței Streptococului Beta hemolitic – este o analiză care se efectuează din sânge. În caz pozitiv, trebuie făcut tratament până la naștere, iar în caz de naștere naturală trebuie avută grijă, pentru că se poate transmite la făt. Dacă înainte de naștere încă este pozitiv, se recomandă mai degrabă nașterea prin cezariană.

Ecografia morfofetală a trimestrului III – se efectuează cel mai bine între săptămânile 32-33 de sarcină.

Cezariană vs naștere naturală: avantaje, dezavantaje

Nașterea este un proces fiziologic absolut normal, momentul de final al celor 9 luni de sarcină. Nicio femeie nu ar trebui să se teamă de acest proces, mai ales dacă se află în deplină cunoștință de cauză asupra tuturor etapelor pe care urmează să le parcurgă în timpul nașterii.

analize

După nașterea naturală, refacerea organismului se produce mult mai repede decât în cazul nașterii prin operație de cezariană (de pildă, după nașterea naturală, o femeie poate să rămână însărcinată și la 2-3 luni după aceea, pe când la operația de cezariană este nevoie de doi ani până la următoarea naștere, pentru ca uterul să se refacă deplin).

În timpul nașterii se eliberează anumiți hormoni, specifici acestui proces, benefici pentru organism. Cezariana ar trebui să fie o intervenție pe care să o decidă medicul care urmărește sarcina și care să se întâmple atunci când anumite condiții medicale o impun.

Există destul de puține cazuri care impun cezariană încă de la începutul sarcinii: când mama suferă de anumite patologii cronice (cele de la sistemul cardiovascular intră în această categorie), când are o miopie foarte avansată. În rest, operația ar trebui să fie una de urgență, atunci când apare suferința fetală, când membranele sunt rupte de ceva vreme și nu apare dilatația completă, când poziționarea copilului nu permite nașterea naturală.

Cazurile de sarcină cu placenta praevia sau cele în care copilul este foarte mare sunt, de asemenea, subiectul nașterilor prin cezariană. Nu trebuie să uităm că operația de cezariană presupune o tăietură mare, că este o operație în toată regula și că este bine să o evităm, atunci când nu există niciun fel de complicație și niciun fel de indiciu medical care să nu permită nașterea naturală.