Ziua Internationala a Prematuritatii

Ziua Internationala a Prematuritatii

17 noiembrie este ziua in care in prim plan sunt bebelusii nascuti prematur.

Un copil prematur este un copil special. O spun din proprie experienta. Este un luptator de la care inveti zilnic sa te ridici de fiecare data cu zambetul pe buze. Nu conteaza cat de greu este obstacolul – fie ca e vorba despre o operatie de retinopatie de prematuritate, o hemoragie cerebrala sau una pulmonara ori digestiva, o hipoacuzie profunda sau o dipareza spastica ce il impiedica sa mearga normal – copilul prematur este invatat de mic ca trebuie sa lupte pentru fiecare clipa de viata. Si, odata castigata, acea clipa se transforma intr-o veselie molipsitoare, pentru ca el stie sa se bucure de fiecare frantura de viata. S-a luptat pentru ea, acum o savureaza. Si te invata si pe tine. A invatat, cu greu, sa respire singur (fara aparate ajutatoare), sa manance cu manuta lui (fara gavaje periculoase), sa vada (cu ajutorul unei operatii complicate cu laser de ultima generatie), sa auda (cu aparate performante), sa vorbeasca (dupa sute de ore de logopedie si dupa ce i s-a pronuntat de mii de ori un cuvant), sa mearga (dupa mii de ore de gimnastica in sala sau la bazin, dupa injectari cu toxina botulinica sau dupa cateva perechi julite-n varf de ghetute ortopedice, dupa saptamani de ghips, dupa sute de nopti nedormite din cauza ortezelor incomode si dupa cazaturi si vanatai fara numar).
Un copil prematur este o forta, un miracol de care nu incetezi sa te minunezi zilnic, este un supravietuitor!Raportul „Born too soon”, realizat de Save the Children International si Organizatia Mondiala a Sanatatii, arata ca:- La nivel mondial, in fiecare an se inregistreaza 15 milioane de nasteri premature, 85% dintre acestea avand loc intre saptamana 32 si 37 de sarcina.
– Rata nasterilor premature este in crestere in aproape toate tarile.
– Peste un milion de bebelusi mor anual din cauza complicatiilor care apar la nasterea prematura. Multi dintre cei care supravietuiesc sufera de dizabilitati, inclusiv dizabilitati de invatare, dar si de probleme vizuale si auditive.