17 noiembrie, Ziua Internațională a Prematurității

Ziua Internationala a Prematuritatii

17 noiembrie este Ziua Internațională a Prematurității în care bebelușii născuți prematur se află în prim plan.

Un copil prematur este un copil special. O spun din proprie experiență. Este un luptător de la care înveți zilnic cum să te ridici de fiecare dată cu zâmbetul pe buze.
Nu conteaza cât de greu este obstacolul – fie că e vorba despre o operație de retinopatie de prematuritate, o hemoragie cerebrală sau una pulmonară ori digestivă, o hipoacuzie profundă sau o bipareză spastică ce îl împiedică să meargă normal – copilul prematur este învățat de mic că trebuie să lupte pentru fiecare clipă de viață. Și, odată câștigată, acea clipă se transformă într-o veselie molipsitoare, pentru că el știe să se bucure de fiecare frântură de viață. S-a luptat pentru ea, acum o savurează. Și te învață și pe tine. A reușit, cu greu, să respire singur (fără aparate ajutătoare), să mănânce singurel(fără gavaje periculoase), să vadă (cu ajutorul unei operații complicate cu laser de ultimă generație), să audă (cu aparate performante), să vorbească (după sute, chiar mii de ore de logopedie și după ce i s-a pronunțat de sute de ori un cuvânt), să meargă (după mii de ore de kinetoterapie, după injectări cu toxină botulinică sau după câteva perechi julite-n vârf de ghetuțe ortopedice, după săptămâni de ghips, după sute de nopți nedormite din cauza ortezelor incomode și după căzături și vânătăi fără număr).
Un copil prematur este o forță, un miracol de care nu încetezi să te minunezi zilnic, este un supraviețuitor! Raportul „Born too soon”, realizat de Save the Children International și Organizația Mondială a Sănătații, arată că:
– La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de nașteri premature, 85% dintre acestea având loc între săptămâna 32 și 37 de sarcină.
– Rata nașterilor premature este în creștere în aproape toate țările.
– Peste un milion de bebeluși mor anual din cauza complicațiilor care apar la nașterea prematură. Multi dintre cei care supraviețuiesc suferă de dizabilități, inclusiv dizabilități de învățare, dar și de probleme vizuale sau auditive.