Tu ce stii despre intolerantele alimentare?

Tu ce stii despre intolerantele alimentare?

Te balonezi usor, ai probleme dermatologice si migrene? Te-ai gandit ca poate ai intoleranta alimentara la unele dintre alimentele din dieta ta?

Balonarea, imposibilitatea de slabi sau de a ne ingrasa, problemele dermatologice, migrenele, problemele de tranzit intestinal sunt doar cateva dintre simptomele intolerantei alimentare. Ce inseamna asta ?
Intoleranta alimentara presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator.  Practic, la ingestia alimentului respectiv  are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercusiuni asupra intregului organism. Rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara (chiar daca in acest moment doar 1 miliard de oameni sunt  diagnosticati). Iar in Romania, conform unor studii realizate de cei care fac teste pentru depistarea intolerantelor alimentare, 8 din 10 romani sufera de intoleranta alimentara de un anumit grad.
Cele mai cunoscute tipuri de intoleranta alimentara sunt…
Intoleranta la gluten (un constituent al graului, secarei, orezului si orzului) care este responsabila de boala celiaca (o afectiune a sistemului imun in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire, leziuni ce afecteaza absorbtia normala a nutrientilor) si intoleranta la lactoza. Aceasta din urma este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, a unei enzime specific mucoasei intestinale (lactaza) necesara hidrolizei lactozei. Se manifesta prin dureri abdominale si diaree lichida in cazul consumului de lapte si derivate din acestea.
Alergie versus intoleranta alimentara
Daca alergia alimentara se manifesta prin simptome predominant cutanate si respiratorii (mai putin de ordin digestiv) care se observa imediat de pacient, in cazul intolerantei alimentare, manifestarile nu sunt la fel de bruste ca in cazul alergiei. Sunt extrem de diverse si de aceea de cele mai multe ori sunt neglijate, nediagnosticate si ca atare netratate.Rodica Nedelea, specialist in Nutritie si Dietetica, ne-a spus ca cele mai multe dintre intolerante sunt reactii intarziate care se manifesta dupa un interval de la o ora pana la 3 zile si de aceea sunt mai greu de detectat.
“Daca ai probleme de balonare, tranzit intestinal, constipatie, sindrom de intestin iritabil, imposibilitatea de a slabi sau de a te ingrasa, oboseala, insomnii, boli ale tractului respirator, raceli frecvente, boli reumatice, dureri epigastrice, psoriazis, urticarie, acnee sau prurit, poti fi si tu in jumatatea celor ce sufera de intoleranta alimentara”, spune Rodica Nedelea. Tot ea ne enumera si cele mai frecvente alimente care dau intoleranta alimentara: graul, laptele de vaca, laptele de capra, laptele de oaie, drojdia, rosiile, dovlecelul, ardeiul gras, fasolea verde, alunele, galbenusul de ou, albusul de ou, cacaoa si foarte rar somonul sau platica.
Cum depistezi daca ai intoleranta alimentara?
Poti afla care sunt alimentele neagreate de organism doar cu ajutorul unor teste serologice speciale, deoarece simptomatologia este nespecifica, uneori neobservata de pacient. Aceste teste pun in evidenta prezenta anticorpilor de tip IgG specifici sintetizati de organism ca mijloc de aparare fata de unele alimente.
Pinner Test, o solutie
Ce este
Un test prin care afli daca ai intoleranta alimentara la anumite alimente, o analiza inovatoare, cu o metodologie avansata (Microarray Plus). Pinner Test-ul este un instrument de medicina preventiva (se pot preveni bolile cronice si se poate imbunatati simptomatologia acolo unde ea exista, dupa caz). Practic, in urma efectuarii lui, afli care sunt alimentele benefice corpului tau. Astfel, excluzi alimentele care iti cauzeaza probleme si le poti inlocui cu altele cu același aport nutritional, dar care nu iti fac rau, sunt tolerate de organismul tau.
Cum functioneaza
Testul se face foarte simplu, prin recoltarea catorva picaturi de sange din deget. Proba recoltata este transmisa apoi la laboratoarele Microtrace din Italia, iar in 15 zile lucratoare din ziua recoltarii, primesti rezultatul pe e-mail si beneficiezi de consiliere din partea unui medic nutritionist din cadrul echipei Pinner Test.
Pret 399 euro (pachet family 360 euro sau 349 euro pentru posesorii cardului Sensiblu), www.pinnertest.ro
La final

Dupa ce ai aflat care sunt alimentele pe care organismul tau nu le tolereaza, trebuie sa le excluzi din alimentatie. Specialistul in nutritie si dietetic, Rodica Nedelea, recomanda: “Aceste alimente trebuie evitate o perioda de 2 pana la 6 luni, (depinde de gradul intolerantei) pentru a permite sistemului digestiv sa se vindece si sa se desensibilizeze.” Aceste alimente pot fi reintroduse unul cate unul dupa 2, 3 sau 6 luni si pot fi consumate din cand in cand, dar nu mai mult de o data la 4 zile, pentru a scadea sansele de a reaparea intoleranta la vreunul dintre ele.

Articol aparut in revista Ce se intampla doctore.