Tu ce-ai face pentru frumusețea ta?

Tinerețea fără bătrânețe este o promisiune care devine din ce în ce mai realistă, în zilele noastre. Sunt atâtea proceduri, aparaturi, tehnici și metode care promit o piele mai luminoasă, mai fermă, fără riduri, ca atunci când erai foarte tânără. Ce ești, însă, dispusă să faci pentru a avea un chip pentru care timpul a stat în loc?  Plecăm de la premiza că ai un stil de viață sănătos, că faci mișcare și ai grijă ce mănânci. Însă timpul tot lasă urme pe chipul tău. Te încumeți să faci un lifting sau ai curaj să încerci doar o intervenție fără bisturiu? Apelezi la botox sau încerci doar un peeling chimic?

Toate aceste procedee – invazive sau nu – se fac sub directa supraveghere a unui medic, de preferință, estetician. Da, în ziua de azi pun fillere și injectează botox și medici de diferite specialitati. Dar, cred cu tărie, că doar un chirurg estetician poate vedea cel mai bine de ce ai nevoie și poate stabili – gândindu-se și la viitor – care este procedura potrivită pentru tine acum. Pentru că da, vârsta pe care o ai este unul dintre factorii importanți, când medicul alege procedura care ți se potrivește. Atunci când vrei să îți prezervi cât mai bine și cât mai mult timp frumusețea, ai nevoie de o strategie. Ce anume ești dispusă să faci, să zicem până la 40-45 de ani și ce-ar fi de făcut după această vârstă. Dr Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă consideră că fără o consultație prealabilă și fără o discuție serioasă cu ce își dorește pacienta, nu poate fi stabilită o strategie pe termen lung.

oltjoncobani3

Astăzi vorbim despre ce ar trebui făcut pentru a ne păstra tinerețea chipului, fără să apelăm la bisturiu. În curând și partea a doua a acestui material despre metodele mai radicale, dar extrem de eficiente.

Dacă ai în jur de 30 de ani și te gândești să faci ceva pentru tenul tău încă de pe acum (pentru că întotdeauna este mai bine să acționezi la începutul oricărei probleme), poți începe prezervarea frumuseții tale cu proceduri de rejuvenare non-invazive cum ar fi PRP, laserele sau mezoterapie cu diferite „cocktailuri” cu acid hialuronic și aminoacizi, sau alte tratamente.

Dacă deja aceste tratamente nu sunt de ajuns și ne dorim să dăm timpul înapoi putem recurge la tehnicile de chirurgie regenerativă sau  la” liftingul fără bisturiu”.

“În medicina estetică modernă se folosesc  lipofilling-ul cu țesut adipos propriu, laserul care stimulează colagenul la nivelul pielii și PRP (Plasmă Îmbogăţită cu Plachete/Plăcuţe Sangvine cunoscută și sub denumirea de “Liftingul vampirilor”). Fiecare din acestea are un efect de regenerare, iar noi le folosim pe toate trei, combinate, pentru un efect mai bun.“

Și, pentru că mă știți curioasă din fire – mai ales la subiecte de genul cum să arătăm bine forever, l-am luat la întrebări pe cel care, deși tânăr, a participat la nenumprate conferințe și workshopuri de estetică, fiind la curent cu cele mai noi tehnici de întinerire fără bisturiu (voi scrie un material și despre frumusețea obținută cu ajutorul bisturiului, în curând!).

Bianca Poptean:  Pentru că aici este o zonă delicata care ne trădează vârsta, cum acționați la nivelul mandibulei și a gâtului , fără a utiliza bisturiul?

Dr. Oltjon Cobani: Utilizăm microlipoaspiratia si lipoliza laser. Aceasta este o intervenție care presupune îndepărtarea grăsimii și strângerii ulterioare a țesutului, astfel încât să devină estetică și plăcută ochiului. Dupa ce am indepartat tesutul adipos in exces, introducem in zona respectiva fibra laser care are rolul de a strange pielea in exces si in acelasi timp ajuta la stimularea colagenului la nivel local. De obicei, aceasta procedura este acompaniata de o rejuvenare la nivelul fetei. In aceasta zona apelam la lipofilling cu tesut adipos propriu ( fect regenerativ), Laser fractional si PRP. Tesutul adipos este folosit pentru a reda volumele fetei (pometi, santuri nazogeniene si labiomentoniere si cearcanele). La nivelul ridurilor fine este injectat SNIF (tesut adipos mai fin ). Dupa aceasta este efectuat laserul CO2 care are nu doar un efect de resurfacing, ci si de stimulare a colagenului si factorilor de regenerare din tesutul adipos. Pentru a potenta efectul celor doua si pentru a avea o vindecare mai rapida este injectat si PRP. Aceste proceduri se pot efectua si separate, dar o sinergie a acestora asigura un rezultat mai bun si durabilitate in timp. Efectul ține ani de zile (cel puțin 5) , devine din ce în ce mai aspectuos, odată cu trecerea timpului, iar rezultatul este unul natural. Interventia durează mult mai puțin față de cea clasică și permite tratarea mai multor tipuri de riduri (inclusiv cele foarte fine)

B.P.: Contează și stilul de viață?

Dr.O.C.: Desigur, o condiție de bază este ca persoana să nu consume tutun. Gră.simea introdusă nu se va menține la fel la persoanele fumătoare. Acum nu se mai fac proceduri de sine stătătoare. Procedurile se combină, astfel încât lifting-ul să ofere efecte din mai multe puncte de vedere (ridicare, volum). Toate procedurile sunt însoțite în ziua de astăzi de lift filling.

B.P.: Cum este recuperarea după intervențiile fără bisturiu?

Dr.O.C.: Recuperarea este minimă. Timp de câteva zile, nu este recomandată ieșirea în public, ca urmare a faptului că țesutul are nevoie să se vindece, arsura provocată de laser find totuși relativ puternică.

B.P.: Practic care sunt pașii urmați în rejuvenare?

Dr.O.C.: Injectarea cu grăsime, utilizarea laserelor și PRP-ul (injectarea cu plasma îmbogățită cu plachete sanguine prelevate de la pacient). Pentru linia madibulară se utilizează microaspirația și lipoliza laser.

rejuvenare1

B.P.: Toate procedurile se fac în aceeași zi?

Dr.O.C.: Toate se fac în același timp chirurgical, nu în zile diferite. Procedura este efectuata sub anestezie generala. Prima dată se face lipofilling-ul, urmat de  laser si PRP, si dupa caz microlipoaspiratie si lipoliza laser la nivelul liniei mandibulare si gat. De mentionat ca in cazul in care dorim doar tratamentul cearcanelor sau doar lipofilling, procedura se poate efectua cu anestezie locala.

B.P.: Considerați că persoanele care se injectează cu botox, fac tratamente laser de exemplu, de la 30-35 de ani, pot preveni lifting-ul?

Dr.O.C.: Da, cu siguranță da! Consider ca este foarte important sa avem grija de tenul nostru si la nevoie sa apelam la diferite tratamente pentru a mentine sanatatea si tineretea acestuia. Mai bine începem de la vârste mai tinere să avem grijă de aceste aspecte, pentru a întârzia lifting-ul din perioada bătrâneții. Singura excepție o constituie toxina botulinica. Am avut paciente care doreau tratament cu aceasta substanta fara sa aiba o indicatie. Este necesar sa intelegem ca folosirea indelungata poate sa faca acest tratament ineficient. Deci inceperea folosirii acestui tratament trebuie sa aiba o indicatie clara. Acesta nu se injecetază dacă nu este nevoie de el, deoarece nu are rol de prevenție.