Tratamentul ortodontic: 7 mituri despre alinierea dinților și aparatul dentar

tratamentul ortodontic
Sursa foto: belmarorthodontics.com

Tratamentul ortodontic este adesea considerat costisitor și destinat exclusiv copiilor, însă lucrurile nu stau tocmai așa. În octombrie sărbătorim Luna Națională a Sănătății Ortodontice, prilej numai bun să demontăm câteva mituri des întâlnite despre tratamentul ortodontic și tot ceea ce presupune acesta, de la aparate dentare până la costuri.

Citește și: Aparatul preortodontic – ce este, cât timp se poartă și ce beneficii are

Dr. Marinela Bănică, medic ortodont la OrthoInstitute, cu practică pedagogică la Facultatea de Stomatologie, Catedra de Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială UMF Carol Davila, demontează 7 mituri despre tratamentul ortodontic. Iată ce am aflat!

consult stomatologic
Sursa foto: studiotabanella.com

Mituri despre tratamentul ortodontic

Mitul #1 – Oricine pune aparate dentare metalice sau gutiere de aliniere se numește ortodont

A fi ortodont presupune să fii un doctor care a absolvit Facultatea de Medicină Dentară, la care s-au mai adăugat trei ani de studiu într-un rezidențiat ortodontic acreditat. Doar doctorii cu acest nivel de educație formală ortodontică pot să se numească „ortodonți”.

Așa cum în medicina generală există mai multe tipuri de specialiști pentru fiecare domeniu, precum cardiologi, ortopezi, neurologi etc., la fel și medicina dentară are specialiștii ei. Pregătirea ortodontică este comparabilă cu parcursul pe care medicii îl urmează pentru a se specializa. Cursurile de specializare în ortodonție care urmează Facultății de Medicină Dentară, laolaltă cu stăpânirea domeniului, sunt lucrurile care fac din ortodont un specialist.

Nu v-ați baza pe doctorul dumneavoastră de familie să regleze o fractură osoasă complexă, ci ați alege un ortoped. La fel, ortodontul calificat este mai pregătit și mai experimentat în a corecta o mușcătură nealiniată (modul de suprapunere a dinților de sus cu cei de jos) decât este un dentist.

tratamentul ortodontic aparatul dentar
Sursa foto: kidsdentalonline.com

Cei care studiază pentru a deveni ortodonți învață manipularea corectă și sănătoasă a dinților, împreună cu metode de ghidare a dezvoltării dinților, maxilarului și fețelor (ortopedie dento-facială), pentru a putea trata corespunzător pacienți de toate vârstele. Acest lucru îi califică pe ortodonți ca specialiști în acest domeniu când vine vorba de manipularea dinților și alinierea maxilarului.

Mitul #2 – Tratamentul ortodontic este costisitor

La fel ca frumusețea, „costisitor” este un termen care apare în ochii privitorului. Ortodonții taxează pentru serviciile profesionale pe care le oferă – personalizarea atentă a tratamentului fiecărui pacient, împreună cu ghidarea dinților și a maxilarului cu expertiză în scopul obținerii unui zâmbet cât mai frumos și sănătos. A lucra cu un specialist ortodont pentru o mușcătură mai sănătoasă și un zâmbet minunat reprezintă o investiție pe viață în sănătatea dumneavoastră orală și a întregului corp.

Dinții pot fi îndreptați grație predispoziției osului de care sunt atașați de a se „dizolva și reforma” printr-un proces biologic de apoziție și resorbție, coordonat cu atenție de către ortodonți, care, de asemenea, evaluează regulat sănătatea dinților și a gingiilor pacienților. Până când cineva care încearcă să miște dinți fără ajutorul unui ortodont își dă seama că lucrurile au luat o turnură negativă, răul făcut ar putea fi imposibil de redresat, chiar și cu ajutorul unui specialist. Repararea danturii pierdute este costisitoare și presupune eforturi de întreținere pentru tot restul vieții.

Ortodonții sunt specialiști cu un nivel ridicat de educație, ale căror servicii sunt unele dintre cele mai valoroase pentru medicina de azi. Este greșit să ne gândim la tratamentul ortodontic în termeni de „aceeași măsură pentru toată lumea” sau ca fiind rezumat la doar un anumit dispozitiv.

Ortodonții stabilesc diagnosticul și tratamentul unui pacient în funcție de rezultatele examinărilor individuale și prin studierea datelor medicale ale pacientului, precum radiografiile și modelele de studiu. În urma acestui proces, este elaborat un plan personalizat de tratament pentru îndreptarea dinților și a maxilarului, iar pacienții fac vizite regulate la ortodont pentru a se asigura că tratamentul decurge cum trebuie, iar dinții și gingiile rămân sănătoase.

Este în interesul pacientului ca repoziționarea danturii sale să aibă loc sub supravegherea directă și regulată a unui specialist ortodont. Un aparent „chilipir” nu garantează un rezultat sănătos. Nu riscați cu dantura dumneavoastră!

Mitul #3 – Pentru îndreptarea dinților, vizitele regulate la cabinet nu sunt necesare

Pe parcursul îndreptării dinților, vizitele la ortodont și chiar la dentist sunt esențiale. Dentistul se va uita după posibile carii și va oferi curățare profesională, în timp ce ortodontul va monitoriza deplasarea corectă a dinților și a maxilarului, evaluând, de asemenea, și sănătatea dinților și a gingiilor. În cazul apariției vreunei probleme, vizitele regulate îi vor permite pacientului să beneficieze de intervenția la timp a ortodontului.

Mitul #4 – Tratamentul ortodontic durează ani

Tratamentul ortodontic de azi se măsoară în luni. Dar este de reținut faptul că mai repede nu înseamnă și mai bine. Aplicarea controlată a unor presiuni delicate, dar constante, sub supravegherea unui ortodont specialist, este modalitatea prin care se atinge rezultatul dorit.

Durata tratamentelor depinde în mod direct de dificultatea problemei pacientului și de ceea ce pacientul își dorește. Tratamentul ortodontic se poate rezuma cu ușurință la o scurtă retușare cosmetică care să ducă la o corectare completă a mușcăturii. Un ortodont dispune de cunoștințele și experiența pentru a oferi rezultate excelente în cel mai scurt timp.

Fiți sceptici în privința promovărilor ce promit tratamentul finalizat în câteva luni. De cele mai multe ori, un astfel de tratament se rezumă la a mișca doar câțiva dintre dinții din față, fără a corecta mușcătura. Această practică poate afecta grav modul în care dinții se suprapun și poate conduce la un tipar anormal de uzură și probleme ale aticulațiilor temporo-mandibulare. Încredeți-vă în ortodontul dumneavoastră pentru a vă estima durata corectă pentru crearea acelui zâmbet frumos și sănătos pe care vi-l doriți.

Mitul #5 – Tratamentul ortodontic este doar cosmetic

Tratamentul ortodontic presupune mult mai mult decât lasă să se vadă. Îmbunătățirea înfățișării este cel mai evident dintre rezultate. Însă atunci când dinții și maxilarele sunt aliniate corect, și funcționarea lor se îmbunătățește (mușcătura, mestecatul, vorbirea) – un dublu beneficiu.

tratamentul ortodontic pentru adulți
Sursa foto: firstclassdentalcare.com

Zâmbetul frumos este semnul extern al unei bune igiene orale, iar acest lucru pune bazele pentru bunăstarea generală a pacientului. Ortodonții joacă un rol mult mai important în ocrotirea sănătății decât se consideră în general.

Mitul #6 – Ortodonții oferă doar aparate dentare

Datorită educației, expertizei și experienței lor în toate aspectele tratamentului ortodontic, ortodonții practică o gamă largă de aplicații, incluzând multele variante de aparate dentare disponibile (standard, ceramic, metalic, lingual – fixat în spatele dinților), precum și gutiere transparente de aliniere sau dispozitive detașabile. Ortodonții sunt singurii calificați în a recomanda cel mai potrivit tip de tratament pentru corectarea unei probleme, care să conducă la un zâmbet frumos și corect aliniat.

Mitul #7 – Tratamentul ortodontic este doar pentru copii

Atât copiii, cât și adolescenții și adulții pot beneficia de tratament ortodontic. Vârsta nu este un factor când vorbim despre obținerea unui zâmbet frumos și sănătos. Adulții ar putea avea nevoi speciale din pricina unei lucrări dentare precedente sau a vreunui tip de afecțiune a gingiilor, de aceea este deosebit de important ca tratamentul lor să aibă loc sub supravegherea  directă și constantă a unui ortodont calificat.