Terapia craniosacrala

Terapia craniosacrala

Desi ai fi tentat sa crezi – dupa ce privesti din exterior o sedinta – ca ar avea legatura cu bioenergia, biorezonanta sau campul auric al omului, terapia craniosacrala este o terapie fiziologica, ale carei inceputuri se impletesc cu osteopatia.

La prima vizita la Institutul de Delfinoterapie din Marmaris am auzit prima data de terapie craniosacrala. Iar baiatul meu cel mic a beneficiat, alaturi de terapia cu delfini, cea cu caluti si kinetoterapie, si de cateva sedinte de terapie craniosacrala. Initial, dupa ceea ce facea terapeuta (o turcoaica scolita in America la Institutul Upledger), as fi zis ca e un fel de presopunctura sau bioenergie.

Am aflat apoi ca e inrudita cu osteopatia, ca prin 1874 medicul Andrew Taylor Still a demonstrat ca fluxul liber al fluidelor din tesuturi (sange, limfa) este important pentru sanatate; ca prin anii 1940 un discipol al acestuia a dezvoltat aceasta teorie ce a fost perfectionata ulterior de medicul John Upledger care, pe langa cateva carti scrise despre aceasta terapie si benficiile acesteia, a pus bazele unui institut ce ii poarta numele, institut ce pregateste terapeuti specializati in aceasta tehnica. Tot acolo am aflat ca asa cum exista sistem digestiv sau ososos, exista si un sistem craniosacral (format dintr-un sistem membranos numit meninge, lichid cerebrospinal si structurile din interiorul sistemului membranos care controleaza producerea si curgerea acestui lichid). Si ca lichidul cerebrospinal (ce iriga creierul si maduva spinarii) are un puls ritmic ce poate fi simtit si palpat in orice os sau tesut. Daca pulsul nu e ritmic si armonios, se presupune ca sunt niste probleme de sanatate.

Printr-o atingere foarte fina in puncte cheie, se elibereaza presiunea acumulata. Maiestria terapeutului este, insa, cruciala. Tocmai de aceea, la intoarcerea in tara, am cautat-o pe cea care a adus terapia in Romania, fiind singura acreditata de institutul Upledger sa organizeze cursuri si traininguri de terapie craniosacrala. Am cunoscut o doamna discreta, fina, cu rabdare si multa intelegere. Inca din prima clipa, intre Mihaela Gugu si Mihai, baiatul meu, s-a legat o prietenie dincolo de cuvinte. Si de aproape doi ani, ne bucuram impreuna de progresele lui Mihai, care, cu siguranta, se datoreaza si terapiei craniosacrale.

Cum ati aflat de terapia craniosacrala?

M.G.: In anul 2001, in localitatea Windsor, in sudul provinciei Ontario din Canada. Un mic orasel la granita cu orasul Detroit, statul Michigan, Statele Unite. Eram proaspat emigrant in Canada, angajata ca “holistic practitioner”, adica terapeut holistic, intru-un centru “wellness-spa”. Scoala prin care imi faceam cursurile de acreditare in reflexologie, a prezentat si cursul de terapie CranioSacrala. In centrul in care lucram nu exista aceasta terapie, si, mai intai de toate m-a atras numele, care mi s-a parut deosebit de “stiintific”.

Cum ati ajuns la Institutul Upledger?

Primul cursul pe care l-am urmat a fost de 2 zile, sustinut de o scoala neacreditata (mai tarziu am descoperit ca toata informatia a fost total plagiata) si a prezentat suficiente tehnici incat sa pot sa le  incorporez in alte tratamente pe care le stiam. Cunostintele insa au fost insuficiente, aveam multe intrebari, si in cercetarile de a afla mai multe detalii, am descoperit un “Grup de Studiu” organizat de o persoana care era profesor-asistent acreditat de Institutul Upledger din USA. In acel grup am avut experiente ca pacient  atat de puternice si convingatoare, incat am decis sa cunosc mai mult terapia si calea era sa urmez cursurile acreditate de Institutul Upledger USA.

De ce pregatire ai nevoie pentru a deveni specialist in aceasta terapie?

M.G.: In general, pentru a te pregati in aceasta terapie, nu e nevoie de nimic special, doar de cunostinte de anatomie de nivel mediu si de dorinta si placerea de a lucra cu corpul uman. Pentru a deveni specialist, cred ca e nevoie de multa pasiune si daruire, devotament si de multi, multi pacienti. Am peste10 ani de practica si inca nu ma simt specialist, pentru ca, in continuare am de invatat cate ceva de la fiecare pacient al meu.

Care sunt principiile care stau la baza terapiei craniosacrale?

M.G.: Principiile fundamentale ale terapiei CranioSacrale vin de la Andrew Taylor Still, considerat “tatal osteopatiei”, si daca mi-e iertata asocierea, eu as putea sa-l consider strabunicul terapiei CranioSacrale. Ele sunt:

1. Corpul este un tot unitar
2. Structura si functia sunt corelate
3. Corpul este un mecanism cu puterea de a se corecta singur
4. Medicamentele pot fi daunatoare.

 Exista studii care sa sutina eficienta ei?

M.G.: Studiile stintiifice care au pus bazele terapiei CranioSacrala au fost conduse de Dr. John Upledger, intr-un proiect de cercetare care s-a desfasurat in perioada 1975-1983, la Universitatea de Stat Michigan, USA. La acest proiect au lucrat 22 de persoane din domenii diferite, medical, bio-mecanic, genetic, energetic. In toti acesti 8 ani s-au desfasurat proiecte de studiu pe diferite domenii, printre care si cel al copiilor cu deficit de atentie sau cei autisti.

Motivul pentru care John Upledger s-a hotarat sa creeze In 1985 Institutul Upledger, a fost faptul ca 1 din 4 copiii evaluati in diferite scoli, aveau nevoie de tratament si atunci el a considerat ca si profesorii sau parintii copiilor pot invata tehnici simple care sa ii ajute pe cei ce au nevoie. Faptul ca Institutul are acum 29 de ani de functionare, ca este international recunoscut, cred ca e cea mai evidenta dovada de eficienta si valoare terapeutica. In plus, John Upledger a fost denumit de publicatia “Time Magazine” – Inovator al medicinii alternative.

Cum functioneaza?

M.G.: Imaginati-va sistemul craniosacral ca fiind prima haina a creierului si a maduvei spinarii, adica a sistemului nervos central. Lucrand direct cu acest sistem, sistemul craniosacral, sunt efecte asupra tuturor celorlalte sisteme fiziologice ce sunt coordonate de sistemul nervos central… adica aproape intreg corpul.

Care sunt beneficiile?

M.G.: Beneficiile duc de la ameliorarea pana la rezolvarea unei game largi de boli si disfunctii cum ar fi:
•    migrene si dureri de cap,
•    dureri cronice de gat si spate,
•    stres si probleme legate de tensiuni nervoase, depresii,
•    afectiuni ale creierului si maduvei spinarii ca urmare a accidentelor,
•    oboseala cronica,
•    scolioza, cifoza, lordoza, hernii de disc sau alte probleme ale coloanei vertebrale sau probleme ortopedice,
•    dereglari ale sistemului nervos central,
•    dificultati emotionale si multe altele.

Cam cati terapeuti exista in Romania?

M.G.: Au fost pana acum antrenate 230 de persoane. 10 dintre acestia au ajuns la nivel avansat. O parte au ales, insa, sa invete pentru a practica doar pentru familie si prieteni apropiati.

Sunt medici care recunosc aceasta terapie? Sau va trimit pacienti?

M.G.: Sunt multi medici care au urmat cursurile si care recomanda pacientilor lor si terapia CranioSacrala. Sunt si dintre cei care deja trateaza pacientii si cu aceasta terapie

De fapt, ma intereseaza, unde este plasata aceasta terapie in raport cu medicina alopata?

M.G.: Nu as putea sa spun unde este plasata terapia CranioSacrala in raport cu medicina alopata din Romania, dar consider ca ar trebui sa fie plasata “la dreapta ei”,  asa cum este considerata in multe tari civilizate ale lumii. Si mai consider ca medicii pot sa recomande sau sa se “foloseasca” de aceste tehnici complementare.

Articol publicat in numarul de martie 2014 al revistei CSID.