Terapia Bowen sau puterea de vindecare se afla în fiecare dintre noi

Terapia Bowen sau puterea de vindecare se afla in fiecare dintre noi

Din dorinta de a gasi noi metode care sa il ajute pe Mihai in procesul de recuperare, am descoperit terapia Bowen.

Puterea de vindecare se afla in fiecare dintre noi. Cel putin asta sustin terapeutii care practica Terapia Bowen dezvoltata acum aproape 70 de ani in indepartata Australie. I-am descoperit si eu beneficiile in drumul pentru recuperarea baietelului meu, Mihai. Asa l-am cunoscut acum trei ani pe Alexandru Ivan, un terapeut devotat ideii ca “Doctorul interior” poate aduce vindecarea mintii si organismului.

Ce este Terapia Bowen?
O formula unica de reechilibrare neuro-musculara care lucreaza, in principal, prin sistemul nervos, asupra sistemelor osos si muscular. Printr-un numar de miscari delicate, practicate cu degetele, asupra muschilor si tesuturilor articulare, se transmit mesaje in interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stari ideale, de relaxare si echilibru.

De unde ii vine numele?
De la Thomas Ambrose Bowen care isi ajuta prietenii din Geelong, Australia, sa se recupereze dupa accidente sportive. El a dezvoltat aceasta tehnica in jurul anilor ’50, fara sa aiba pregatire de specialitate in domeniul medicinei, devenind un terapeut celebru cu mai mult de 13.000 de pacienti anual. In 1974 a dezvoltat tehnica alaturi de osteopatul Oswald Rentsch.

“Principiul ce sta la baza terapiei este unul simplu”, mi-a spus Alexandru Ivan, terapeut Bowen, nivel master, cel care a descoperit terapia acum 6 ani când cauta ceva care sa il ajute sa lupte cu scleroza multipla in placi, o boala a unui prieten drag. ”Toti avem o capacitate de autovindecare, iar aceasta terapie o amplifica, sugerându-i organismului o vindecare in propriul ritm”. Am inteles dupa discutia cu Alexandru ca terapia Bowen se bazeaza pe teoria conform careia, odata ce s-a realizat relaxarea totala a corpului, se activeaza abilitatea proprie organismului de a redresa orice problema a corpului si a mintii, prin readucerea acestora la echilibru si armonie. Tot Alexandru Ivan mi-a explicat ca terapia Bowen este un concept nou in manipularea corporala, care nu deriva si nici nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica:
•    Deplasarile osoase se realiniaza, desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor, ca in chiropractica.
•    Tensiunile musculare se elibereaza si circuitul limfatic normal se restabileste, desi nu se maseaza muschii, ca in masajul terapeutic.
•    Meridianele energetice se restabilesc imediat, desi practica nu se bazeaza pe meridiane si nu aseamana nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.
•    Echilibrul psihic se normalizeaza, desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.

“Fiind total neinvaziva, terapia Bowen este recomandata pentru oricine, de la nou-nascuti la persoanele de vârsta a treia”, spune Alexandru Ivan.

“Sunt câteva reguli de care trebuie sa tinem insa cont: sa ne hidratam foarte bine – zilnic macar 2 litri de apa, sa facem miscare macar 30 minute pe zi, sa nu facem bai fierbinti sau reci, sa nu facem masaje, acupunctura sau alte tehnici manuale cât timp suntem sub tratament Bowen” adauga terapeutul.

Afectiuni in care terapia Bowen si-a dovedit eficacitatea:
• Probleme scheleto-musculare si articulare (accidentari sportive, sciatica, umar intepenit, probleme la genunchi, luxatii ale gleznei, restrictie de miscare a gâtului, dureri de spate, boli profesionale)
• Afectiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica biliara, stomac si intestine)
• Infertilitate, chisturi ovariene si fibroame uterine,
• Dezechilibre hormonale si emotionale
• Stres si oboseala cronica
• Migrene si dureri de cap
• Afectiuni respiratorii, bronsite si astm
• Boli ale sistemului imunitar
• Sechele dupa accidente vasculare
• Alergii, rinite
• Enuresis (incontinenta nocturna la copii)
• Afectiuni neurologice