Spirulina: 10 beneficii incredibile pentru sănătate și posibile reacții adverse

spirulina beneficii
Sursa foto: Pinterest.com

Spirulina este o algă de culoare verde-albăstruie, pigment dat de structura sa celulară – clorofila (verde) și fitocianina (albastru). Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate și poate fi administrată ca supliment alimentar, sub formă de pudră sau pastile.

De-a lungul timpului au fost realizate numeroase studii pentru a fi descoperite efectele benefice ale acestei alge. Iar rezultatele confirmă că spirulina este, într-adevăr, o minune pentru sănătate. Sigur, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afirma fără echivoc că spirulina este un superaliment, dar ceea ce știm până acum este încurajator.

spirulina
Sursa foto: Pinterest.com

Iată care sunt principalele 10 beneficii ale spirulinei, conform healthine.com.

Ce beneficii are spirulina pentru sănătate

Spirulina este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, substanțe care sunt „mană cerească” pentru corp și creier. Iată ce efecte are spirulina asupra organismului.

Spirulina este un aliment complet

Această algă este consumată din cele mai vechi timpuri, datorită conținutului bogat în nutrienți. O singură lingură de pudră de spirulină (aproxinativ 7 grame) conține: 4 grame de proteine, 11% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B1, 15% din DZR de vitamina B2, 4% din DZR de vitamina B3, 21% din DZR de cupru, 11% din DZR de fier. De asemenea, spirulina este bogată în magneziu, potasiu și mangan. Aceeași cantitate de spirulină are doar 20 de calorii, 1 gram de grăsimi (inclusiv acizi frași Omega-3 și Omega-6) și 1,7 grame de carbohidrați.

Proteinele din compoziția spirulinei sunt de calitate excepțională, fiind comparabile cu cele din ouă. De aceea, spirulina este recomandată frecvent ca supliment în curele de slăbire.

Chiar dacă se zvonește că spirulina ar fi bogată și în vitamina B12, studiile nu au confirmat acest fapt.

Spirulina reduce nivelul colesterolului

Nivelul crescut de colesterol este principalul vinovat de apariția bolilor de inimă, cauza numărul 1 a deceselor în lume. Consumată zilnic, spirulina poate reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului „rău”, scăzând astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Într-un studiu realizat pe 25 de voluntari diagnosticați cu diabet de tip 2 s-a descoperit că spirulina administrată zilnic, câte un gram, poate îmbunătăți semnificativ nivelul grăsimilor din sânge.

Spirulina ar putea avea efecte anticancerigene

Studiile pe animale de laborator arată că spirulina ar putea avea proprietăți antitumorale, în special în cazul cancerului oral. Un alt studiu, realizat de această dată pe subiecți umani, a relevat că voluntarii cu leziuni precanceroase la nivelul gurii au prezentat o stagnare în evoluție a celulelor tumorale după administrarea a 1 gram de spirulină pe zi, timp de un an. Dintre aceștia, 45% nu mai prezentau deloc leziuni la finalul studiului.

Spirulina are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante 

Stresul oxidativ este cel care deteriorează structura ADN-ului și a celulelor, ceea ce duce la apariția inflamațiilor în corp, principala cauză a dezvoltării cancerului, diabetului și a altor boli cronice. Datorită cantității ridicate de antioxidanți conținuți, spirulina inhibă acțiunea oxidativă asupra celulelor și protejează organismul de radicalii liberi.

Într-un studiu pe 37 de subiecți umani diagnosticați cu diabet de tip 2, experții au  observat că spirulina administrată zilnic, câte 8 grame pe zi, reduce semnificativ markerii stresului oxidativ și crește totodată nivelul enzimelor din sânge.

Spirulina poate regla tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este un factor major de risc în apariția infarctului, accidentului vascular sau a bolilor cronice de rinichi. De aceea este important să ne menținem tensiunea arterială în limitele normale.
Pe lângă eliminarea stresului și adoptarea unui stil de viață echilibrat, care include mișcare și alimentație sănătoasă, studiile arată că și spirulina poate avea un efect benefic în acest sens. Administrarea a 4,5 grame de spirulină pe zi a redus semnificativ tensiunea arterială a subiecților hipertensivi din cadrul unui studiu. Acest lucru se datorează acțiunii oxidului nitric – o moleculă care relaxează și dilată vasele de sânge -, care este potențată de spirulină.

Spirulina poate ameliora simptomele rinitei alergice

Rinita alergică este o afecțiune cauzată de polen, blană de animale sau chiar de praf, care poate duce la inflamarea căilor respiratorii superioare. Dacă ești în căutarea unui remediu eficient împotriva simptomelor neplăcute ale acestei probleme de sănătate, spirulina îți poate fi de ajutor. Studiile arată că administrarea a 2 grame de spirulină zilnic poate ameliora simptome precum nasul înfundat, strănutul sau mâncărimile oculare.

Spirulina ar putea preveni și trata anemia

Anemia este o afecțiune specifică persoanelor vârstnice și se caracterizează prin stări de slăbiciune și oboseală. Într-un studiu realizat pe 40 de persoane în vârstă cu istoric de anemie s-a descoperit că suplimentele cu spirulină administrate zilnic au crescut nivelul celulelor roșii din sânge, îmbunătățind astfel capacitatea de apărare a organismului în fața bolilor. De asemenea, s-a observat o ameliorare majoră a stării generale de sănătate.

Spirulina ar putea ține sub control nivelul glicemiei

Diabetul este una dintre maladiile secolului XXI, alături de depresie și bolile cardiovasculare. În acest context, soluțiile care pot preveni sau ameliora aceste afecțiuni sunt la mare căutare. Printre ele se numără și spirulina, care, conform unor studii realizate pe animale de laborator deocamdată, ar putea regla nivelul de zahăr din sânge, prevenind astfel fluctuațiile glicemice și simptomele asociate acestora.

Spirulina crește rezistența la efort

Antioxidanții din spirulină pot reduce stresul oxidativ la nivel muscular, prevenind astfel durerile și senzația de moleșeală. În câteva studii de mică amploare, cercetătorii au descoperit că spirulina administrată persoanelor care obișnuiau să facă mișcare regulat poate crește performanțele sportive și nivelul de energie.

Spirulina poate ajuta la vindecarea candidozei 

Infecția cu candida este cauzată de dezechilibrul florei intestinale, ca urmare a contractării anumitor bacterii, dar și din cauza administrării unor antibiotice. Spirulina are proprietăți antimicrobiene și sprijină digestia, restabilind astfel echilibrul bacteriilor bune.

Ce reacții adverse poate avea spirulina

Deși reacțiile adverse sunt rare, spirulina administrată incorect și în doze crescute poate duce la dureri de cap, alergii, dureri musculare, transpirație abundentă sau chiar insomnie. Persoanele care suferă de alergii la fructele de mare sau alge trebuie să evite spirulina. De asemenea, bolnavii de tiroidă, gravidele, lăuzele și cei predispuși la apariția pietrelor la rinichi trebuie să evite suplimentele cu spirulină.

Înainte să iei spirulină, este indicat să ceri părerea medicului, mai ales dacă urmezi și alte tratamente.