Scrisoare catre Teo

Scrisoare catre Teo

Sunt multe ispite pentru adolescenti. Alcoolul este unul dintre ele.

Teo,
Dragul meu,
Nici nu stiu cand si unde a zburat timpul. Parca ieri faceai primii pasi, iar acum te apropii rapid de 14 ani si vei avea buletin!
Gata, gata, incerc sa nu ma mai gandesc la momentele cand erai bebelus sau la prima zi de scoala sau cand ai plecat singur o luna in tabara si te-ai intors „insurat”. Acum as vrea sa te rog ceva. Sa citesti ceea ce iti voi scrie mai jos (eventual sa le arati si colegilor tai).
Am vazut acum cateva zile pe strada un grup de baieti. Sa fi fost cu un an, doi mai mari ca tine. Vorbeau tare, urat, nu erau coerenti si nici nu mergeau normal. Ceea ce m-a facut sa cred ca ar fi consumat alcool. Si am realizat instant ca esti aproape de varsta lor. Si ca, poate, ti-ai vazut si tu unii dintre colegii mai mari in situatii similare, mai ales ca inveti intr-un liceu. Dintr-o logica simpla, m-a lovit gandul ca, poate, ai fi si tu tentat sa faci asta. Si am vrut sa iti scriu aceasta scrisoare in care sa-ti spun adevarul despre alcool. Sa stii ce inseamna pentru viitorul tau consumul de alcool la varste mici, sub 18 ani.
Stii ca ma preocupa tot ce tine de nutritie, de o viata sanatoasa, tocmai pentru ca am vazut cu ochii mei ce ravagii poate face asupra organismului uman o alimentatie dezechilibrata insotita de lipsa de miscare. Si stii cat te bat la cap cu alimentatia. Si, da, recunosc, pana in acest moment nu m-am gandit sa iti vorbesc despre alcool. Pentru ca, in mintea mea, mai era mult pana la acest episod. Insa, acum e momentul sa stii adevarul despre alcool.
Incep prin a-ti spune ca tot ceea ce vei citi mai jos sunt concluziile unor studii derulate pe o perioada lunga de timp si un numar mare de subiecti. Deci nu sunt presupuneri, idei vehiculate fara baza stiintifica. Este purul si cruntul adevar dovedit stiintific si motivul pentru care in SUA tinerii nu au voie sa consume alcool inaintea varstei de 21 de ani (nu 18 ca la noi).
Consumul de alcool in adolescenta aduce cu el schimbari in cortexul pre-frontal, o zona responsabila cu functiile executive: luarea deciziilor, planificarea viitorului, judecata si controlul impulsurilor. Teo, uite ce se intampla cand adolescentii consuma alcool:
– Alcoolul poate incetini dezvoltarea creierului la o varsta la care ar trebui sa ia decizii importante pentru viata lor (legate de scoala, cariera, relatii).
– Alcoolul poate afecta modalitatea in care creierul pastreaza informatia si o transforma in memorie pe termen lung, fapt crucial in procesul de invatare.
– Alcoolul poate afecta functionarea vizual-spatiala, mai concret, abilitatea de a citi la distanta sau capacitatea de a urmari directia oferita de o harta.
– Baietii, in special, pot fi afectati in a retine informatia primita verbal.
– Studiile arata ca cei care beau sunt mai predispusi sa moara in accidente (in SUA 3 adolescenti mor zilnic din cauza faptului ca or sa conduca dupa ce au consumat alcool), sa aiba probleme cu legea sau sa consume droguri decat cei care nu pun gura pe alcool.
Teo, in afara afectarii grave a creierului ( judecatii, deciziei, memoriei si tot ce ti-am enumerat mai sus), alcoolul afecteaza grav ficatul celor care il consuma. Iar daca acest organ trebuie sa proceseze alcool de la o varsta frageda (cand nu e dezvoltat indeajuns de mult), va fi afectat toata viata. Unde mai pui ca adolescentii care consuma alcool (tocmai pentru ca organismul nu e indeajuns de matur sa il proceseze) devin ridicoli, isi pierd coerenta miscarilor si vorbelor mult mai rapid decat un adult. Si, de cele mai multe ori, se fac de ras.
Stiu ca, daca vei fi la o petrecere, si, din teribilism,vreunul dintre prietenii va vrea sa consume si te va indemna sa faci acelasi lucru, nu vei da curs invitatiei. Am incredere ca stii ce e mai bine pentru tine si nu vei face asta doar pentru a nu te simti exclus din grup. Sunt convinsa ca vei gasi tu una dintre frazele tale geniale de intelept (asa cum ai fost de mic) sa ii raspunzi negativ. Eventual ii poti enumera repercusiunile gestului lui teribilist. Sau, daca insista si nu te simti confortabil, ma poti suna sa vin sa te iau! Ma rog, mai e ceva timp pana la momentul party-urilor nocturne, dar, ma pregatesc mental de pe acum!
Cu incredere in faptul ca stii ce e mai bine pentru tine si viitorul tau, bazandu-ma pe intelepciunea ta nativa, te imbratisez virtual si abia astept sa o fac si in realitate!
Cu maxima iubire,
Mama
Sprijin campania Suntem multi  care isi propune sa creasca gradul de informare asupra efectelor negative ale consumului de alcool in randul minorilorsi  si va invit sa cititi aici si brosura realizata de un psiholog.