Primaristic, un program de viata

Primaristic, un program de viata

Vitale in viata intrauterina, ele au rolul de a regiza reactia corpului fatului in momentul miscarii mamei. Desi la nastere necesitatea lor Inceteaza, la 98% dintre noi ele se activeaza din nou dupa nastere.

Este vorba despre Reflexele primare care se manifesta prin cresterea tonusului (a tensiunii din muschi si din Intregul corp). In timp, din cauza acestuia, starea noastra de sanatate este continuu afectata si se constituie astfel premisele bolilor  cronice.

In cautarea de metode, tehnici si terapii care sa Il ajute pe Mihai, fiul meu cel mic, sa recupereze cat mai repede intarzierile motorii si de limbaj cauzate de nasterea prematura, am aflat de Primaristic®. Nu am inteles de la inceput despre ce este vorba, dar venind ca o recomandare din partea unei mame ce avea o fetita cu paralizie cerebrala, m-am hotarat sa aflu mai multe. Intelesesem de la ea ca este vorba despre anumite pozitii care detensioneaza muschii. Cum spasticitatea lui Mihai consta in tensiune musculara crescuta, am fost bucuroasa ca cineva s-a gandit la iIndepartarea ei.

De la Cristina Gabriela Petrescu, profesor de Primaristic®, unde am Inceput exercitiile cu Mihai, am aflat ca In anii ’70,  In Germania, Helga Pfeiffer-Meisel (1941-2006), terapeut fizic pediatric, a cristalizat si fondat Primaristic® din dorinta de a detensiona corpul nou-nascutilor, dar si pentru a ajuta copiii afectati de paralizie cerebrala si alte boli neurologice. La inceput am mers cu Mihai de doua ori pe saptamana si am facut impreuna (toti membrii familiei) exercitiile alaturi de el, apoi, doar o data pe luna, insa am continuat zilnic acasa. Lectie dupa lectie, am inceput sa observ ca Mihai are mai multa rabdare sa stea in pozitiile recomandate.

Ce este Primaristic®?

Am inceput sa citesc si, treptat, am descoperit ca Primaristic® este cunoasterea si educarea dezvoltarii senzo-motorii a omului. Am inteles ca dezvoltarea senzo-motorie se bazeaza pe ordinea naturala neurofiziologica, neurofiziologia studiind functionarea normala a sistemului nervos.

Functia senzitivo-senzoriala a sistemului nervos (de a prelua si procesa informatiile din afara si dinlauntrul corpului) este bazata pe cele cinci simturi (auz, vaz, miros, gust, tact), la care se adauga simtul echilibrului, sensibilitatea proprioceptiva si cea viscerala. Iar miscarea este raspunsul final dat de organism ca urmare a procesarii informatiilor.

Am citit si pe site-ul www.primaristic.ro si am inteles ca senzatia si miscarea constituie o unitate inseparabila si interdependenta, fiind fundamentul functionarii corecte a corpului. Iar acesta poate fi perturbat de actiunea reflexelor primare dupa nastere.

Reflexele primare sunt…tipare neurologice ereditare, innascute, tonice, de necesitate vitala pe parcursul vietii intrauterine. Ele reprezinta conceptul in jurul caruia s-a nascut Primaristic®. La fat, aceste tipare se actualizeaza in momentul miscarii mamei. Reflexele Primare constau intr-o contractie brusca si generalizata a tuturor muschilor fatului, contractie declansata de miscarile mamei. Ca urmare a acestei contractii generalizate, capul si trunchiul fatului devin un tot unitar mobil, ceea ce evita torsiunea cap-trunchi la fat in momentul miscarii mamei.

Reflexele primare sunt reflexe tonice. Ele constau in cresterea tonusului muscular si contractia muschilor potrivit unor tipare specifice. Aceasta contractura se produce atat la nivelul musculaturii striate scheletice cat si la nivelul musculaturii netede a organelor interne. La nastere, misiunea reflexelor primare fiind indeplinita, necesitatea lor inceteaza.

Dupa nastere, reflexele primare pot fi insa din nou activate in urma anumitor miscari pasive si active, anume a acelor miscari care duc la schimbarea pozitiei capului fata de trunchi. Activarea acestora dupa nastere devine un obstacol in dezvoltarea senzo-motorie normala, deoarece tonusul muscular alterat in urma activarii lor antreneaza distorsiuni ale functiei senzitivo-senzoriale. Distorsiunea functiei senzitivo-senzoriale atrage la randul ei alterarea tonusului muscular, creand un cerc vicios perpetuu. Iar rolul Primaristic® este de a evita acest blocaj.

Tonusul Muscular este tensiunea din muschi. Postura si miscarea sunt expresia tonusului muscular, iar acesta este influentat de reflexele primare. Tonusul muscular influenteaza calitatea senzatiilor si a perceptiilor. Cand acesta este inadecvat crescut ca urmare a actiunii reflexelor primare, calitatea senzatiilor si a perceptiilor este modificata. In consecinta, raspunsul motor bazat pe senzatiile alterate, va fi, la randul lui, alterat.

Si pentru ca mi-am dorit sa aflu mai multe despre acest program de viata, am avut onoarea sa vorbesc cu cel mai apropiat colaborator al Helgai Pfeiffer-Meisel si cel alaturi de care aceasta a fondat Primaristic®, Prof. Dr. Herbert Pfeiffer, medic pediatru homeopat.

Bianca Poptean: Ce este, de fapt, Primaristic®? Este o tehnica, o metoda, ce este, mai inainte de toate?

Prof. Dr. Herbert Pfeiffer: Inainte de toate, cel mai important aspect al Primaristic® este nivelul de intelegere a fiziologiei. Prin Primaristic® incercam sa evitam anumite reflexe. Pana la urma, ce este yoga? O metoda, o filosofie, poate fi un stil de viata. Primaristic® ne poate imbunatati viata, o poate schimba.

Nu este o metoda de a obtine ceva special, este un mod de viata pentru a ne imbunatati traiul. Totul, tot ce facem cu fata, cu corpul, cu emotiile, cu mintea noastra. Si, foarte important, pe masura ce reusim sa inlaturam aceste reflexe primare din viata noastra adulta, ne vom maturiza. Atata vreme cat avem aceste reflexe, ne vom comporta ca niste copii. Chiar daca in cea mai mare parte a timpului, in viata de zi cu zi, ne comportam ca niste adulti, atunci cand trecem printr-un moment tensionat, ne intoarcem la traumele din copilarie si ne comportam ca niste copii.

B.P.: Deci aceste pozitii ne ajuta si sa ne maturizam si din punct de vedere emotional?

H.P.: Mai ales! Emotiile sunt controlate de reflexele primare. In prezenta lor nu ne putem maturiza emotional.

B.P.: Cum ati dezvoltat acest program de viata, alaturi de sotia dumneavoastra?

H.P.: Sotia mea a avut un scop foarte precis: sa trateze copiii cu paralizii cerebrale severe, in primele lor saptamani de viata. A incercat cu fizioterapie normala doar ca nu avea rezultate satisfacatoare, apoi a incercat terapiile Vojta si Bobbath. Apoi si-a dat seama ca trebuie sa gaseasca o cale sa detensioneze corpul copilului si asta a facut. Si a realizat ca atunci cand indeparteaza reflexele primare, copilul incepe sa recupereze, sa se dezvolte normal .

B.P.: Cand stam in anumite pozitii corpul nostru se relaxeaza si respingem reflexele primare? Este vreo schimbare la nivelul creierului?

H.P.: Nu. Nu ne relaxam. Ce facem este sa evitam reflexele primare. Ele tensioneaza suplimentar toti muschii din corp. Daca nu mai am aceste reflexe, ce vor face muschii? Vor fi lipsiti de tensionarea suplimentara. Deci nu exista relaxare in principiu. Daca dorm, muschii mei tot actioneaza. Daca am activitate in ceea ce priveste reflexele primare, muschii mei sunt in continuare tensionati suplimentar. Dupa 20-30 de ani ce se intampla? Daca imi masor tensiunea arteriala ea o sa fie crescuta pentru ca muschii mei sunt mereu tensionati suplimentar. Insa daca evit aceste reflexe primare, voi avea o tensiune normala. Nu va creste odata cu varsta.

B.P.: Merg la Cristina, fac exercitiile. Exista un moment cand stiu ca nu mai am reflexele primare?

H.P.: Nu puteti opri aceste reflexe. Primaristic® e o activitate pe care trebuie sa o faci in fiecare zi, asa cum mananci sau te speli pe dinti. Doar asa pot fi evitate reflexele primare.

B.P.: Ca o concluzie, inteleg ca evitand aceste reflexe primare ne ajutam corpul sa functioneze mai bine, deci ne imbunatatim sanatatea.

H.P.: Corpul nostru este creat sa stea pe pamant 100-110 ani. Cei mai multi oameni mor la 70-80 de ani. Ei nu mor din cauza varstei, ci a bolii si cele mai multe sunt create de problemele reflexelor primare: probleme de motricitate, infarct, insuficienta cardiaca etc. Daca exersezi evitarea acestor reflexe primare poti sa Iti prelungesti viata. Daca te trezesti la 5:30 si pana la 6 faci Primaristic® corpul tau se va relaxa, se va odihni In aceasta jumatate de ora. Este asemanator unei ore Intregi de somn. Dar trebuie facut zilnic. Poti face asta si seara, 10-15 minute Inainte de culcare.

B.P.: Ati spus ca sotia dumneavoastra a inceput sa faca Primaristic® cu copii  bolnavi. Aveti vreun exemplu relevant?

H.P.: Povestea unor gemene ne-a uimit de-a dreptul. Mama a avut o sarcina grea si o nastere la fel de grea. Copiii au avut hemoragie cerebrala si au fost ventilati mecanic. Cele doua fetite au fost separate si date spre adoptie pentru ca mama nu a putut sa le Ingrijeasca. Una dintre familii a venit cu copilul la Primaristic®. In plus, era copilul cel mai afectat de hemoragia cerebrala. Am vazut fetita la 7 ani, mergea la scoala, nu avea probleme emotionale, era o fata sanatoasa. Cealalta fetita nu putea vorbi, statea in scaun cu rotile. Cam aceasta este diferenta intre ele.