Noul trend: probioticele

Noul trend: probioticele

Afla si tu cum iti pot fi de folos probioticele

M-am indragostit de kimchi (un amestec de varza murata si orez), in China, desi este un fel de mancare traditional coreean. Citind despre el, am aflat ca este atat de popular datorita continutului ridicat de probiotice. Si mi-a placut ideea de a-mi lua doza de probiotice de altundeva decat din produsele lactate. Mai jos, rezultatele catorva studii si cercetari despre beneficiile acestora.
Cercetarile au demonstrat ca probioticele pot fi de folos daca ai probleme digestive sau suferi de sindromul colonului iritabil –  afectiune greu de tratat care vine la pachet cu simptome precum durerile abdominale, crampe, balonare, diaree si constipatie. A existat un studiu care a aratat ca un consum de probiotice amlioreaza aceste simptome ale sindromul colonului iritabil.
Alergii
In cazul alergiilor studiile sunt inca in stare incipienta, insa a existat un studiu important  care a evidentiat relatia dintre consumul de probiotice la femeile insarcinate si o reducere de 30% a aparitiei eczemei la sugari (semn ce precede aparitia alergiilor). Cercetatorii au ales femei cu un istoric al alergiilor sezoniere – sau ai caror parteneri se confruntau cu alergii sezoniere. Sugarii care au primit probiotice in-vitro au prezentat, de asemenea, un nivel cu 50% mai ridicat al inflamatiei tesuturilor, fapt ce se considera a stimula sistemul imunitar, reducandu-se, astfel, incidenta alergiilor.
Sanatatea femeilor
Asemeni tractului digestiv, si vaginul se bazeaza pe un echilibru intre bacteriile bune si rele. Cand acest echilibru dispare, poate aparea una dintre cele doua infectii neplacute: vaginita bacteriana si infectiile cu fungi. De fapt, vaginita bacteriana poate genera infectii cu fungi.
Cateva studii restranse au identificat ca Lactobacillus acidophilus poate ajuta la prevenirea infectiilor, la tratarea infectiilor active, putand preveni aparitia acestora sau ajutand in tratamentul cu antibiotice, desi trebuie sa mentionam ca probioticele au fost administrate vaginal si nu oral, prin alimentatie. Probioticele pot juca un rol important pentru sanatatea materna, femeile insarcinate fiind afectate frecvent de infectiile vaginale (vaginita bacteriana este una dintre cauzele nasterilor premature, ceea ce face ca probioticele sa fie un potential ameliorator al sanatatii fetale).
Imunitate
In mod surprinzator, una dintre principalele functii ale bacteriilor sanatoase consta in stimularea raspunsului imun. Consumul de alimente bogate in probiotice si mentinerea in stare buna a florei intestinale poate ajuta, de asemenea, la mentinerea unui sistem imunitar sanatos, cu efecte reale: de exemplu, un studiu restrans desfasurat pe studenti, cei ce au consumat lactate fermentate (in loc de lapte) au prezentat o crestere a productiei de limfocite – ceea ce indica un raspuns al sistemului imunitar.
Obezitate
In 2006, cercetatorii de la Universitatea Standford au identificat faptul ca oamenii obezi prezentau bacterii intestinale diferite de cele ale oamenilor cu greutate normala – un prim indiciu ca flora intestinala joaca un rol important in mentinerea greutatii. Anumite cercetari au demonstrat ca probioticele pot ajuta la mentinerea greutatii oamenilor suferinzi de obezitate care au trecut printr-o operatie de reducere a greutatii. Intr-un studiu realizat pe leuze care incercau sa piarda dijn grasimea abdominala administrarea de capsule de lactobacillus si bifidobacterium a ajutat la reducerea circumferintei taliei. Modul in care probioticele ajuta la pierderea in greutate nu este, inca, inteles clar, existand controverse privind legatura intre probiotice si pierderea in greutate.