Mai multe fibre pentru sanatatea ta

Mai multe fibre pentru sanatatea ta

Tu stii care este importanta fibrelor in alimentatie? Sau care este aportul optim?

Stiai ca o dieta bogata in fibre reprezinta cel mai bun mod de a reduce cantitatea de grasimi absorbite de organism si de a reduce apetitul pentru alimente nesanatoase? De cand am descoperit aceasta informatie pretioasa, fac tot posibilul sa am zilnic aportul corect de fibre.
Dar ce sunt fibrele?
Sunt o categorie foarte importanta de nutrienti ce nu aduc aport de calorii organismului, nu pot fi digerati si nu ingrasa. Mai mult, nenumarate studii arata ca cei care nu consuma suficient de multe fibre, au un risc mai mare de obezitate, sindrom metabolic, diabet de tip 2 si bolile de inima.
Tu iti iei cantitatea necesara de fibre?

Consumul standard recomandat pentru adulti este de 20-30 grame de fibre pe zi, insa, dupa ce am citit mai multe studii despre fibre, recomand (in calitate de consilier in nutritie) un consum de peste 30 grame zilnic.

Alimentatia bogata in fibre este asociata si cu pierderea in greutate, iar cercetatorii sunt de parere ca acest lucru poate reduce, la randul sau, riscul de a suferi de alte afecțiuni.
Fiziologic, s-a aratat ca fibrele micsoreaza nivelul colesterolului, sporesc disponibilitatea calciului, amplifica functia imunitara, mentin sanatatea gastrointestinala si ajuta la regularizarea nivelului de zahar din sange. Aportul de fibre este extrem de important pentru o digestie mai buna si un corp mai sanatos, fiind dovedit faptul ca acestea elimina grasimea si ajuta la protejarea colonului.
Studiile au asociat dieta bogata in fibre si cu reduceri benefice ale nivelului de colesterol si presiune arteriala, sensibilitate marita de insulina si inflamatie redus.
Ai destule fibre in alimentatia ta?
Alimentele cum ar fi fructele, legumele, nucile si leguminoasele sunt bogate in fibre, in timp ce alimentele procesate si cerealele rafinate sunt sarace in fibre. Iata cateva exemple de alimente cu un conținut ridicat ridicat de fibre :
• O cana cu anghinare contine 10,3 grame de fibre.
• 60 de grame de nuci romanesti contin 4 grame de fibre
• Doua felii de paine din secara contin 5,6 grame de fibre.
• O cana cu fulgi de tarate contine 5,2 grame de fibre
• O cana cu varza de Bruxelles contine 6,4 grame de fibre.
• O jumatate de cana de zmeura conține 8 grame de fibre
• O cana cu fasole alba uscata conține 19 grame de fibre
• Carnea si produsele de la animale nu au deloc fibre.
 photo 09f02bba-573e-4e8d-a240-a5e6dc9fc9b8_zpsn0jaeqyt.jpgAm spus mai sus ca un aport zilnic de 30 de grame de fibre este cel optim pentru organism. Insa, foarte multe persoane nu iau din alimentatie nici jumatate din aceasta cantitate. Fie pentru ca nu au o dieta corecta, fie pentru ca alimentele pe care le consuma nu mai au nutrienti (din cauza ingrasamintelor, a felului in care au fost cultivate si procesate). Si atunci, in mod natural vine intrebarea: ce e de facut? Eu recomand sporirea aportului de fibre ca fiind una dintre cele mai usoare modalitati de a combate efectele negative ale unei diete/regim, obicei ? alimentare nesanatoase sau ce contine alimente cu un aport scazut de nutrienti. Una dintre solutiile practice pe care le-am descoperit este batura cu fibre din mar si ovaz, de la Herbalife.
 photo Mai multe fibre pentru sanatatea ta_zpsy0rofiby.jpg
Contine doua tipuri de fibre, solubile si insolubile, fiecare avand un rol specific in procesul de digestie. Fibrele solubile sunt descompuse intr-o mai mare masura de bacteriile din intestine si asigura o mai buna functionare a tractului digestiv, in timp ce fibrele insolubile sunt descompuse intr-o mai mica masura de bacterii, contribuind la curatarea intestinelor.
Ce beneficii am descoperit la aceasta sursa de suplimentare a aportului de fibre:
• Bogata in fibre: 5g pe portie
• Continut redus de calorii: 15 kcal pe portie
• Sase surse de fibre mar, ovaz, porumb, citrice, cicoare si soia
• Continut redus de zahar
Bautura cu Fibre din Mar si Ovaz  contine o cantitate similara de fibre ca: un mar mare, doua felii medii de paine integrala, doua boluri de terci de ovaz cu lapte, un pumn de rosii cherry, un bol de broccoli pregatit la aburi, un bol mare de fasole verde fiarta, o banana.
Reteta mea cu multe fibre
De cand am descoperit acest praf din care se prepara bautura cu fibre din mar si ovaz, am inceput sa adaug o lingura dozatoare in micul dejun pe care il consum aproape zilnic. Pun in blender o banana ( o banana medie are 3 grame de fibre), jumatate de pahar cu apa, apoi adaug 3,4 linguri de fulgi de ovaz (1 gram de fibre). Si, la final, o lingura din bautura cu fibre din mar si ovaz. Terciul meu de banana cu ovaz a capatat un gust usor acrisor si a devenit mult mai parfumat. Plus ca are multe fibre! (aproape 10 grame de fibre, o treime din necesarul zilnic).