Insula Kos din Grecia – casa lui Hipocrate, părintele medicinei

Insula Kos din Grecia este locul în care s-a născut Hipocrate, supranumit și părintele medicinei. Află istoria acestui tărâm simbolic!
Insula Kos din Grecia este locul în care s-a născut Hipocrate, supranumit și părintele medicinei. Află istoria acestui tărâm simbolic!

Insula Kos din Grecia a fost gazda celei de-a doua ediții a Congresului de Turism Medical, desfășurată în perioada 23-24 iunie 2018. În cadrul acestui congres, infertilitatea a fost o temă intens dezbătută de specialiști, despre care am scris pe larg în acest articol.

Platanul lui Hipocrate din insula Kos

Te întrebi de ce organizatorii au ales tocmai această insulă pentru un eveniment medical? Ei bine, află că insula Kos este un tărâm-simbol, fiind locul în care s-a născut Hipocrate (460 î.Hr.), supranumit „părintele medicinei”. Datorită acestui pionier în științele medicale, astăzi beneficiem de metode terapeutice pentru numeroase boli.

Filosofia lui Hipocrate era că omul bolnav trebuie tratat atât fizic, cât și pe parte spirituală. Poate tocmai de aceea principalele calități ale unui medic, spunea el, trebuie să fie „respectul pentru om și pentru divinitate, filantropia, modestia, răbdarea, blândețea și corectitudinea”.

La umbra unui platan din insula Kos, despre care se spune că ar fi fost plantat chiar de Hipocrate și că ar fi cel mai bătrân copac din Europa, înțeleptul grec preda lecții de medicină în urmă cu mai bine de 2500 de ani.

Sursa foto: Kos.gr

Tot el a fost primul care a avansat ideea că bolile au cauze naturale și că nu sunt provocate de superstiții sau de mânia zeilor, delimitând astfel medicina de religie.

Jurământul lui Hipocrate, rostit în insula Kos

Faimosul jurământ al lui Hipocrate, rostit de toți absolvenții de medicină, este un reper moral pentru cei care vor să-și dedice viața acestei științe. Anul acesta, jurământul a fost pus în scenă pe insula Kos, în apropiere de un sit arheologic care adăpostește ruinele primului spital din Grecia – Asklepion.

Denumirea vine de la Asclepius, zeul medicinei și al vindecării, care, conform legendei, preda arta științelor medicale în insula Kos.

Astăzi, situl arheologic este împărțit în trei terase: cea de jos se spune că ar fi găzduit școala de medicină, sălile pentru vizitatori și saloanele pentru pacienți; a doua terasă găzduia mai multe temple și centrul medical, unde se practica hidroterapia cu ape minerale; iar a treia terasă găzduiește fragmente de piatră din Templu lui Asclepiu, unde se obișnuia să se mediteze.

Ruinele de la Asklepion, insula Kos | Sursa foto: onthegotours.com

Cei care veneau la acest centru antic de sănătate li se trata mai întâi mintea, sufletul, cu ajutorul plimbărilor în aer liber prin pădurea de chiparoși sau al ședințelor de muzică, și abia apoi trupul. Izvoarele termale din insula Kos au fost și sunt în continuare bogate în minerale benefice, cum ar fi potasiul, calciul, sodiul, magneziul, sulful sau clorul. Aceste substanțe ajută la tratarea a numeroase afecțiuni reumatice și ginecologice.

Anul acesta, 34 de medici din toată lumea au acceptat povocarea de a depune jurământul sacru al lui Hipocrate în acest lăcaș simbolic pentru medicină. Am avut onoarea să particip la acest eveniment unic și am făcut și câteva fotografii.

George Patoulis, președintele Asociației Medicale din Atena, a declarat că acest loc simbolic a fost ales „pentru a-l onora pe părintele medicinei și pentru a le reaminti tuturor celor care-și dedică viața sănătății omului de regulile de etică morală, care nu trebuie nicicând uitate”.

Iată cum sună varianta modernă a Jurământului lui Hipocrate:

„Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii;
Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;
Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate;
Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;
Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi după decesul acestora;
Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic;
Colegii mei vor fi fraţii mei;
Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;
Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunostinţele mele medicale contrar legilor umanităţii. Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”

Așadar, dacă vrei să beneficiezi de confort, relaxare și să te întorci acasă mai sănătoasă, mai energică, planifică o vacanță în insula Kos. Peisajele de vis, izvoarele tămăduitoare și istoria bogată a acestui loc te vor binedispune garantat!