In cautarea echilibrului… pierdut

In cautarea echilibrului... pierdut

O metoda alternativa de regasire a echilibrului interior.

Cine nu a trecut prin clipe grele, prin situatii care pareau fara iesire, prin momente care-ti pun calmul la incercare? Mie viata mi-a adus in cale tot felul de experiente care mi-au solicitat la maximum abilitatea de a-mi recapata echilibrul emotional. Si am inceput sa caut tot felul de metode care sa ma ajute sa-l recapat cât mai rapid.

Experientele dramatice, emotiile puternice si situatiile neprevazute mi-au “ruinat” adesea echilibrul emotional. Si in eterna mea cautare de a gasi metoda perfecta, am aflat despreBrandon Bays si a ei carte/metoda  “Calatoria”. Recunosc ca luasem cartea acum ceva timp, o rasfoisem un pic, dar nu i-am acordat atentie. Pâna acum putin timp când am fost invitata la seminarul sustinut chiar de Brandon in Bucuresti.  Ocazie cu care am experimentat eu insami metoda, am cunoscut-o pe Brandon si am realizat interviul de mai jos.

Cum ati descrie “Calatoria”?
„Calatoria” este o metoda ce consta in accesarea si vindecarea trairilor negative reprimate, permitând astfel capacitatii naturale de vindecare si regenerare a corpului sa functioneze la maxim. Este vorba despre o introspectie ghidata in care persoana identifica amintirile dureroase din trecut si se elibereaza de emotiile negative cu care s-a confruntat. Procesul de iertare aduce cu sine o stare de impacare si seninatate. „Calatoria” contine si asa numitul proces de „vindecare a amintirii” in care acea parte a Eului nostru care a fost ranita in trecut este fortificata si „echipata” cu resurse psihologice, cu calitati care ii permit ca in eventuale situatii similare sa aiba o reactie mai sanatoasa si sa se adapteze mai usor la lucrurile neplacute din viata.

Care sunt cele mai importante calitati ale acestei metode?
Este o metoda accesibila oricui isi doreste o schimbare. Efectele ei se resimt foarte concret, inclusiv la nivel corporal. Persoana porneste intr-o calatorie interioara printr-un proces de introspectie ghidata si acceseaza amintirile dureroase din trecut. Apoi lucreaza asupra acestor amintiri, exprimând durerea sufleteasca fata de cei care au ranit-o si realizând care au fost motivele pentru care ceilalti au actionat asa cum au actionat (procesul dezvolta astfel empatia si capacitatea de a nu mai lua personal ceea ce fac altii). Urmeaza apoi un foarte eliberator proces de iertare, care aduce cu sine un sentiment de eliberare si usurare. Este un proces de vindecare emotionala, de eliberare, de cunoastere de sine si de imbunatatire a performantelor in orice domeniu al vietii.

Cum ai defini-o? Ca o metoda psihoterapeutica, spiritual psihiatrica?
Este pur si simplu o metoda de vindecare, cu accent pe latura emotionala, deci poate fi calificata drept psihologica. Ea are si o latura spirituala prin accesul la Sursa, la acea esenta a sufletului nostru care se exprima prin stari de pace interioara, calm, bucurie, libertate, seninatate, iubire, altruism, frumusete, generozitate. De asemenea, “Calatoria” poate fi utilizata cu succes si in cazul tulburarilor psihiatrice, de catre practicieni special instruiti in aceasta directie.

Este necesar ca cei care vor sa aplice aceasta tehnica sa fie deschisi catre lumea spirituala, sa creada in Dumnezeu, in energia universala, in puterea iertarii si a acceptarii?
Cel mai important este sa fie deschisi sa lucreze asupra emotiilor lor negative si sa isi doreasca vindecarea si eliberarea de acestea. Odata ce au aceasta deschidere, metoda le permite sa isi acceseze adevarata lor esenta, Sursa, cum o numesc eu. Procesul este conceput de asa maniera incât le faciliteaza acest acces, indiferent daca ei cred sau nu in „Ceva”. Este un proces real, in care nu te poti minti, pacali, iluziona.
In ceea ce priveste iertarea, ce este cu adevarat minunat la procesul „Calatoria” este ca oamenii descopera câta putere de iertare este latenta inlauntrul lor. Iertarea este una dintre principalele componente ale reusitei procesului. Dar chiar si când persoana ghidata prin acest proces nu poate ierta sau are tendinta sa ierte doar formal, „din buze”, „Calatoria” are la dispozitie instrumente care conduc persoana cu blândete si fermitate catre o iertare autentica, profunda, din tot sufletul.
Procesul „Calatoria” nu tine cont de religie, de educatie sau de pozitia sociala. Este accesibil tuturor.

Spuneati ca aproape 90% dintre boli au cauze emotionale. Deci, daca depistam trauma, o acceptam, iertam persoana care ne-a creat o stare de vinovatie, boala poate disparea?
Daca s-a atins cu adevarat problema emotionala-radacina sau conflictul interior care a declansat boala ori a vulnerabilizat corpul fata de boala, da, afectiunea dispare. E posibil insa sa fie nevoie de mai multe „Calatorii” pentru a curata tot ceea ce s-a stocat in corp ca informatie emotionala negativa. Persoana poate sa se fi eliberat de durerea mortii cuiva drag, ajungând la un sentiment de impacare cu sine si cu Viata, dar sa pastreze inca resentimente, de exemplu, fata de un profesor din liceu care i-a afectat grav stima de sine sau fata de un sef care l-a expus la un stres greu de suportat pentru corp.

La procedura de lucru fata in fata multi oameni plângând, eliberând emotii negative. Inclusiv eu am varsat câteva lacrimi. Cum se explica procesul acesta?
Sunt lacrimi de vindecare. Stiinta a aratat ca aceste lacrimi au in compozitia lor o cantitate mai mare de toxine decât lacrimile care apar in alte ocazii. Drept urmare, plânsul care poate aparea in timpul „Calatoriei” este o modalitate de a scoate durerea din suflet si din corp – si este profund eliberator. La sfârsitul procesului, insa, dupa ce au scapat de emotiile dureroase, toti zâmbesc, sunt luminosi, au ochii stralucitori („diamond eyes”, le spunem noi), iar muschii fetei le sunt relaxati.

Brandon Bays a dezvoltat aceasta metoda in urma propriului proces de vindecare de o tumoare abdominala mare cât o minge de baschet.  Mii de oameni din intreaga lume au studiat si aplicat „Calatoria” in cei 20 de ani de când a inceput sa tina seminarii despre ea. Actualmente, metoda este cunoscuta in peste 45 de tari, iar cartea „Calatoria” e tradusa in 22 de limbi.

Ce am invatat eu din aceasta experienta?

In primul rând ca trecutul nu poate fi schimbat. Ca putem modifica doar perspectiva noastra asupra acestuia. Iertarea si acceptarea sunt puternice si importante pentru ca e inutil si nesanatos sa ne luptam cu noi insine, cu cei din jur sau cu viata insasi. „Calatoria” este o cale spre iertare, atât a altora, a propriului nostru Eu si a Vietii (unii dintre noi ne putem supara pur si simplu pe situatiile prin care trecem). Iertând si acceptând Viata, suntem mai impacati, mai senini, mai detasati, mai toleranti. Si, mai ales, mai sanatosi.

Foto: adityaajmera.blogspot.com
Articol aparut in revista Ce se intampla doctore.