Happy Food, Happy You

Happy Food, Happy You

Un program alimentar care mi-a schimbat si iti va schimba stilul de viata.

Cine spune ca un plan alimentar, in loc sa iti creeze frustrari din cauza limitarilor, nu te poate face sa fii… fericit?

Ce este Happy Food, Happy You: un program alimentar individualizat care te ajuta sa arati bine, sa fii sanatos si sa scapi de depresia ce vine la pachet cu orice cura de slabire. Un program alimentar care pune accent pe alimente sanatoase ce te fac sa te simti bine (ajuta la eliberarea endorfinelor) si nici sa nu iti dai seama ca esti la dieta!

Kilogramele in plus au, din punctul meu de vedere, o legatura stransa cu emotiile. Tocmai de aceea, am conceput acest plan alimentar. Care debuteaza cu o discutie sincera, la prima sedinta,  si o scurta analiza a emotiilor clientului, a perioadei prin care acesta trece, a felului lui de a fi, in general. Pentru ca s-a demonstrat ca acumularea kilogramelor in plus are o mare legatura cu sistemul endocrin, cu disfunctia glandelor suprarenale. Acestea produc cortizol (hormonul stresului)care, printre altele, are si rolul de a controla felul in care organismul prelucreaza carbohidratii, proteinele si grasimile. O perioada stresanta modifica, practic, modalitatea prin care corpul nostru percepe alimentele. Mai mult, aportul alimentar se modifica in perioadele dificile. Simtim nevoia sa mancam mai mult (deci organismul primeste un surplus caloric si nutritional) si mai prost (dulciuri rafinate care, pe moment, ofera o stare de bine). Mancarea devine un fel de panaceu al grijilor si problemelor, un fel de comfort food in care ne refugiem.

De ce? Pentru ca organismul are nevoie in aceasta perioada de endorfine, acele substante care ajuta la alungarea stresului si crearea unei stari de bine, de fericire, de euforie, chiar. Exista stimuli precisi care declanseaza secretia interna a acestei substante: de la expunerea la lumina, rasul, sexul si efortul fizic in general, pana la anumite alimente care te fac sa fii mai fericita. Mecanismul e relativ simplu:ingredientele active din acel aliment stimuleaza caile nervoase catre creier, ducand la eliberarea dopaminei si a endorfinelor.

Pentru a nu simti acele restrictii ce duc la acumularea de frustrari care pot sa submineze programul alimentar, dar si pentru a ajuta corpul sa se relaxeze prin eliberarea de endorfine, recomand introducerea in alimentatie a unor ingrediente care contribuie la acest proces chimic al fericirii. La programul alimentar personalizat tin cont de greutatea, inaltimea, varsta si ocupatia celui care vrea sa slabeasca sanatos si sa se simta bine, in acelasi timp!

Rasfat permis

Consider ca in perioadele stresante organismul nu trebuie frustrat. Și, atunci, este important sa ii oferim acel comfort food care ajuta la eliberarea de endorfine. Recomand rasfatul cu acest tip de alimentatie, fara sa renunte la dieta. Pot incerca un bol de fulgi de ovaz cu miere si lapte de migdale/orez/nuci sau o portie de orez cu fasole rosie. Sau niste briose din faina de secara si migdale facute in casa. Astfel, vor beneficia de avantajele carbohidratilor, fara sa sufere din cauza alimentelor procesate. Iar daca simt ca au nevoie de un nivel mai mare de endorfine, pot pune la un loc doua ingrediente care stimuleaza producerea de endorfine ( un patratel de ciocolata in bolul de cereale, fulgi de chilli pe pastele integrale). Un alt duo exceptional este realizat din banane si ciocolata. Ambele contin triptofan, un aminoacid esential, precursor al serotoninei.

Repet fiecarei persoane ce ajunge la mine cei mai importanti pasi pentru a se simti bine si a fi fericit:

  1. O alimentatie sanatoasa bazata in special pe fructe si legume de culori diferite si crude.
  2. O hidratare corespunzatoare.
  3. Miscare zilnica regulata.
  4. Timp pentru propria persoana (incurajez hobby-urile, plimbarile, contactul cu natura, meditatia)
  5. Gandirea pozitiva.
  6. Un somn odihnitor, de calitate, cu cat mai mult timp inainte de miezul noptii.

Pentru personalizarea programului Happy Food, Happy You, trimiteti un mail la contact@biancapoptean.ro.