Gutui: rețete, beneficii pentru sănătate și contraindicații

gutui
Sursa foto: Pinterest.com

Când spui toamnă, clar te gândești la gutui! Aceste fructe galbene și acre sunt, pe nedrept, consumate rareori, în comparație cu mult mai faimoasele mere, pere sau piersici. Probabil acreala lor și faptul că sunt greu de tăiat îi îndepărtează pe cei mai mulți de gutuile parfumate. Însă aceste fructe pot fi consumate și altfel decât în stare crudă. Sub formă de gem, marmeladă, budincă, poșate, fierte sau coapte, gutuile au un gust aparte și, în plus, oferă numeroase beneficii organismului.

Gutui: valori nutriționale

Știai că în 100 de grame de gutui se regăsesc aproape 15 mg de vitamina C, adică aproximativ un sfert din doza zilnică recomandată? Potrivit nutritiondata.com, alte substanțe nutritive benefice din gutui sunt:

  • calciul (11 mg)
  • fosforul (16 mg)
  • potasiul (190 mg)
  • magneziul (8 mg)
  • vitamina A
  • folați
  • fibre

Te întrebi dacă poți mânca gutui fără grija caloriilor? Răspunsul e afirmativ! O porție de 100 de grame de gutui conține doar 57 de calorii. Prin urmare, dacă nu știi ce să mănânci ca gustare între mese, câteva felii de gutui sunt ideale.

De ce e bine să mănânci gutui

Gutuile sunt bogate în substanțe nutritive și au proprietăți benefice asupra sănătății. Iată câteva dintre beneficiile consumului de gutui:

Bune pentru digestie

Gutuile conțin multe fibre, care stimulează mișcările intestinale și secreția sucurilor gastrice, ameliorând astfel procesul de digestie. Potrivit unei lucrări semnate de medicii Walter. T. Olivares și M. Pizarro, apărută în Nutrition reviews, fibrele conținute de gutui ajută la prevenirea sau eliminarea constipației, dar reduc în același timp și riscul de cancer de colon. O gutuie conține aproximativ 4 grame de fibre, adică peste 10% din cantitatea zilnică recomandată.

Reglează glicemia

Aceleași fibre din gutui au efect benefic asupra nivelului zahărului din sânge, arată un studiu publicat în Cancer Reasearch. Acesta sugrează că glicemia poate fi ținută sub control în mod natural consumând mai des gutui. Aceste fructe au un indice glicemic redus, așa că substanțele nutritive sunt absorbite mai lent în fluxul sangvin, prevenind astfel oscilațiile glicemiei și pofta de dulce.

Au proprietăți anticancerigene

În gutui se regăsesc polifenoli și fitochimicale, antioxidanți care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi. Aceștia protejează sistemul cardiovascular, previn astmul și diabetul, dar au și capacitatea de a inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase. Consumul regulat de gutui poate reduce riscul de cancer de colon, de plămâni sau de sâni, arată un studiu din 2013, publicat în Nutrition cancer.

Mențin sănătatea inimii

Proprietățile antioxidante ale gutuilor ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge. Stuiile au arătat că gutuile pot preveni oxidarea celulară, neutralizează trigliceridele și elimină grăsimea acumulată pe artere. De asemenea, gutuile conțin quercitină, un antioxidant care reduce inflamația din vasele de sânge, prevenind astfel infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Gutuile conțin și mult potasiu, mineral care ajută arterele să se relaxeze și menține în limitele normale tensiunea arterială.

Sunt bune pentru vedere

Datorită fitonutrienților și flavonoidelor conținute, gutuile sunt benefice și pentru sănătatea ochilor. Studiile arată că gutuile consumate frecvent pot reduce inflamația la nivel ocular, scăzând semnificativ riscul de denerescență maculară. În China, de exemplu, semințele de gutui sunt fierte și înmuiate, după care se prepară un fel de gel din ele, care se aplică pe ochi, pentru eliminarea inflamației.

Întăresc sistemul imunitar

Gutuile sunt bogate în vitamina C, cupru și fier, substanțe nutritive cu rol esențial în întărirea sistemului imunitar. Acești nutrienți ajută la formarea celulelor roșii, „apărătoarele” sistemului imunitar în fața virusurilor. În cazul unei carențe de fier, organismul este slăbit și se instalează anemia, care favorizează apariția altor boli, arată un studiu publicat în Nutrition reviews.

Ce contraindicații prezintă gutuile

Chiar dacă nu există dovezi concrete în acest sens, se crede că semințele de gutui consumate în exces ar putea duce la otrăvire, ca urmare a conținutului de cianură. De asemenea, se recomandă consumul moderat de gutui în cazul persoanelor care suferă de gastrită, pleurezie, intoleranțe alimentare sau alergii.

Rețete cu gutui

Gutui poșate

gutui poșate

Ingrediente: 

  • 6 gutui fără coajă, tăiate felii sau cubulețe
  • 2 linguri de miere
  • câteva cuișoare
  • un baton de scorțișoară
  • opțional, o steluță de anason

Nod de preparare: pune feliile de gutui într-o oală și acoperă cu apă. Adu la fierbre, apoi redu flacăra la minimum și lasă la fiert până se reduce lichidul. Adaugă mierea, batonul de scorțișoară și cuișoarele, amestecă bine și lasă pe foc până fierb bine fructele(opțional, poți adăuga pentru gust și parfum o steluță de anason). După ce s-au fiert bine, scoate fructele din lichid și servește-le ca atare sau cu iaurt, înghețată sau nuci.

Gem de gutui

gem de gutui
Sursa foto: turkishyummies.com

Ingrediente:

  • 2 kilograme de gutui
  • apă
  • 2 kilograme de zahăr
  • o lingură de suc de lămâie

Mod de preparare: curăță gutuile de coajă, scoate semințele și taie-le în bucăți mari, apoi pune-le într-o oală și acoperă-le cu apă. Adu la fierbere, apoi redu flacăra și mai lasă pe foc 30 de minute. Scoate bucățile de gutui și dă-le prin blender cu 50 ml de apă. Consistența trebuie să fie similară cu a sosului de mere. Pune amestecul rezultat într-o tigaie înaltă, adaugă zahărul și 200 ml de apă, apoi adu la fierbere și lasă pe foc încă 30-40 de minute, amestecând frecvent. La final, adaugă sucul de lămâie, mai lasă pe foc 5 minute, apoi dă deoparte tigaia. Lasă să se răcească 30 de minune, apoi transferă gemul în borcane sterilizate cu capac ermetic.

Pui cu ghimbir și gutui caramelizate
pui cu gutui și ghimbir
Sursa foto: chefdepaprika.com

Ingrediente:

  • un piept de pui fără os
  • o gutuie mare
  • o ceapă medie
  • sucul de la o lămâie
  • 2 lingurițe de miere
  • 3 lingurițe de ghimbir proapăt dat pe răzătoare
  • o jumătate de linguriță de scorțișoară
  • 50 de grame de unt
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Într-o oală cu apă clocotită, adaugă sucul de lămâie, apoi bucățile de gutui. Lasă la fiert câteva minute, până se înmoaie pulpa, dar la suprafața rămân puțin al dente. Taie pieptul de pui în cubulețe. Pune într-o tigaie untul la topit, apoi adaugă ceapa tăiată rondele și puiul, sare și piper după gust. Lasă carnea să se prăjească bine pe toate părțile, apoi adaugă puțină miere și amestecă până se caramelizează bucățile de carne. Într-o altă tigaie, topește o bucățică de unt și pune o linguriță de miere și una de scorțișoară, apoi adaugă gutuile tăiate cubulețe. Lasă la foc iute 1-2 minute, apoi adaugă carnea de pui. Amestecă bine și stinge focul.

Preparatele cu gutui sunt delicioase! Poți adăuga aceste fructe și în mâncărurile picante cu carne de porc, alături de rozmarin din belșug.