Gandirea pozitiva te poate vindeca

Gandirea pozitiva te poate vindeca

Studii recente arata ca gandirea pozitiva poate ajuta la vindecarea organismului.

Cu un numar crescand de dovezi care atesta ca antrenamentul mintii poate avea efecte pozitive asupra sanatatii, cercetatorii au vrut sa înteleaga cum influenteaza astfel de tehnici corpul.
Un nou studiu realizat în America, Spania si Franta, publicat în Jurnalul de Psihoneuroendocrinologie, aduce în prim plan dovada faptului ca exista o schimbare la nivel molecular dupa o perioada de practica intensiva de tip meditativ.
Studiul s-a bazat pe analiza comportamentului, dar si a schimbarilor la nivel celular dupa o zi de practica mentala într-un grup de oameni obisnuiti cu meditatia, în comparatie cu un grup de oameni care au realizat alte activitati în liniste, exceptand meditatia. Dupa 8 ore de tehnici de antrenare a mintii, cei obisnuiti cu meditatia au avut diferite diferente  moleculare si genetice (inclusiv de reducere a nivelului genelor responsabile cu inflamatia, ceea ce presupune o revenire mai rapida a corpului dupa o perioada stresanta).
Richard J. Davidson, fondatorul Centrului pentru investigarea sanatatii mentale si profesor de psihologie si psihiatrie la Universitatea din Wisconsin a declarat: “Din cate stim noi, acesta este primul studiu care demonstreaza  o legatura directa si rapida  între modificari ale expresiei genelor si practica de tip meditativ“, conform site-ului www.tunedbody.com.
“Cel mai interesant esta ca schimbarile au fost observate în genele care sunt tinta medicamentelor anti inflamatoare si analgezice”, spune pentru acelasi site Perla Kaliman, cercetator la Institutul biomedical din Barcelona, unde au fost facute analizele moleculare.
In concluzie, esti ceea ce gandesti
Plecand de la ideea ca activitatea genetica se schimba zilnic, Dr. Bruce Liptonsustine ca activitatea genelor se modifica în functie de perceptie. Daca ceea ce gandesti se reflecta în schimburile de la nivel celular si daca sistemul nervos interpreteaza mediul înconjurator si apoi controleaza chimia sangelui, înseamna ca îti poti schimba literalmente soarta celulelor odata cu schimbarea gandurilor.
Cu alte cuvinte, înseamna ca mintea va modifica biologia si comportamentul organismului în functie de ceea ce crezi. “ Daca ti se spune ca vei muri în sase luni si mintea ta crede aceasta informatie, cel mai probabil se va întampla asta. Este asa zisul efect nocebo, efectul gandirii negative, opusul efectului placebo la care vindecarea este posibila datorita gandurilor pozitive”, spune Dr. Bruce Lipton.
Sunt, practic, trei parti implicate în acest proces: acea parte din tine care spune ca nu vrea sa moara (mintea constienta),  peste care vine acea parte care crede ca vei muri (pronosticul medical mediat de mintea subconstienta). Intervine reactia chimica a organismului (mediata de schimburile moleculare de la nivelul creierului) care se asigura ca organismul se va conforma cu gandul dominant ( neurostiinta a recunoscut ca subconstientul ne controleaza viata în procent de 95%).
Si daca te întrebi de ce nu gandul mintii constiente – acela conform caruia nimeni nu ar vrea sa moara – este cel decisiv, Dr. Lipton are un raspuns. El spune ca subconstientul , cel care contine credintele noastre cele mai puternice, a fost programat. Si, pentru ca aici exista multe “programele” din copilarie introduse adanc de parinti sau societate, el detine votul decisiv.
Însa, prin antrenarea intensiva a mintii de a gandi pozitiv, se pot schimba sau sterge programarile din copilarie care saboteaza mintea constienta. Si, astfel, gandirea pozitiva poate fi cea care îti decide viitorul!