Eu real VS eu online

Sursa: Google

Nu mai scriem de mult scrisori, iar întâlnirile… se produc mai degraba de facebook decât în mediul real. Cu toate acestea, există, oare, vreo diferență între eul real și eul din mediul online? Cercetătorii au descoperit faptul că, online, cel mai adesea oamenii se reinventează, își depășesc granițele din viața reală, ceea ce poate aduce cu sine beneficii, sau puncte slabe („dar dacă eu online este mult mai bun decât eu real…?”).

Nu este o noutate faptul că ne petrecem mult timp pe internet. Eu – cel care poartă haine elegante sau sport și care râde la glumele prietenilor în serile de vineri – este același eu căruia îi place să se piardă printre filme sau prin conversațiile cu străinii, online. Cercetătorii au descoperit lucruri deosebit de interesante despre mediul online. Ca urmare a beneficiilor mediului online, tot mai multe proiecte au fost dezvoltate pentru a ajuta tinerii – terapia online, de exemplu – care s-a dovedit a fi deosebit de eficientă pentru tinerii sau chiar adulții care suferă de timiditate dar doresc și caută ajutor.

Dar ce se întâmplă din punctul de vedere al problemelor care apar ca urmare a discrepanței dintre mediul online și mediul real? Poate că eul real nu poate face diferența, de foarte multe ori, între ceea ce vede pe rețelele de socializare și ceea ce se află în spatele acestora.

Poate că mediul online este doar o evadare a eului real, pentru că prezintă o abilitate mai mare de control. Eul online poate alege ce dorește să vadă și cu ce fel de persoane să interacționeze, spre deosebire de eul real care face față unei varietăți de situații incomode, de multe ori.

Echipa de cercetători de la SoulPancake îmbrățișează ideea de eu online și o descriu ca parte integrantă a generației de astăzi – generația revoluționară, spun ei, generația care poate, pentru prima dată, să trăiască împreună, dar separat, în același timp, doar prin intermediul unui telefon sau calculator. Cu toate acestea, eul online este, de cele mai multe ori, cea mai bună versiune a eului real. Îmbrățișați ambele euri ca părți integrante ale voastre și căutați să le puneți constant, în echilibru!

Autor: Bianca Petcu