Efectul pygmalion – cum ne afectează deciziile

Sursa: Google

Efectul pygmalion este ceea ce în mod uzual, îmtâmpinăm sub forma așteptărilor sau prejudecăților. Adesea se vorbește despre el în domeniul educațional (atunci când cadrele didactice apelează la subiectivitate) sau în management. Dar ce se întâmplă atunci când efectul Pygmalion se manifestă în viețile noastre de zi cu zi?

Mitul grecesc vorbește despre un sculptor pe nume Pygmalion, care a dezvoltat o pasiune pentru una dintre statuile sale. Ulterior, statuia a prins viață. Asemenea mitului, tendința de subiectivitate a fiecărei persoane se manifestă în diverse situații și de multe ori dorința de a fi așa cum sperăm sau cum credem noi că este, ne blochează realitatea.

Studiile în domeniul educațional au concluzionat faptul că elevii față de care așteptările sunt ridicate vor avea într-adevăr performanțe școlare mult mai ridicate. În același ton, dacă așteptările sunt scăzute, performanțele școlare vor fi și ele la asemenea.

Putem concluziona, deci, că modalitatea în care percepem noi lumea, afectează evenimentele în sine. Legea atracției este un subiect al științei dezbătut intens. Asemenea efectului Pygmalion, și acesta susține faptul că o gândire pozitivă atrage cu sine efecte pozitive, materializându-le. Efectul pygmalion ar putea fi o modalitate frumoasă de a crea situațiile în propria favoare, dar ar putea, de asemenea, să fie și un impediment. De câte ori nu ați pornit o discuție cu gândul că știți că se va sfârși prost?

Efectul pygmalion se naște cel mai adesea din instincte, nu este bazat pe rațiune. Așadar, ce este de făcut pentru eliminarea sau îmbățișarea acestuia? Adoptarea unei poziții raționale și detașarea de situația inițială sunt tot timpul două soluții binevenite. Fie că este vorba despre o sarcină pe care trebuie să o realizați, fie că este vorba despre o simplă conversație cu o anumită persoană, nu porniți niciodată cu o premiză formulată negativ. Nu vă așteptați ca tot timpul lucrurile să decurgă conform planului și nu vă legați de faptul că aveți întotdeauna dreptate. În anumite situații, efectul Pygmalion este un ajutor numai bun, având abilitatea de a vă oferi încredere în sine și de începe și finaliza o situație cu dreptul, dar amintiți-vă constant faptul că ceea ce gândiți se materializează în ceea ce atrageți!

Autor: Bianca Petcu