Despre colesterol și sănătatea inimii, cu medicul Corina Zugravu

Bianca Poptean - Dr. Corina Zugravu Herbalife Romania

oștiam de multă vreme pe doamna doctor, dar pâna la lansarea Beta Heart, de la Herbalife (un produs cu beta-glucani care ajută la diminuarea colesterolului și la sănătatea inimii, despre care puteți citi aici) nu am avut plăcerea să o cunosc personal. O întâlnire savuroasă, în urma căreia am înțeles mai bine multe lucruri legate de alimentație, dânsa explicându-mi pe înțelesul meu cum stau lucrurile cu colesterolul, cum afectează inima și de ce sunt importanți beta-glucanii pentru un stil de viață sănătos. Și, foarte important, de ce ar trebui să ne bazăm pe bunul simț atunci când vine vorba de alimentație și să nu mai credem toate teoriile înfricoșătoare cu privire la alimentația sănătoasă.

Dacă nu știți, Corina Zugravu este absolventă a unui doctorat în ştiinţe medicale şi cu o experienţă de peste 25 ani în domeniul cercetării şi pedagogiei universitare, este autoarea a numeroase cursuri universitare, cărţi de specialitate şi lucrări ştiinţifice, având peste 45 de articole publicate în reviste naționale și internaţionale. Începând cu 2010 Corina Zugravu face parte din grupul de specialişti în nutriţie ai Comisiei Europene responsabili cu elaborarea punctelor de vedere tehnice asupra documentelor aflate în dezbatere la nivel comunitar, iar din februarie 2015 membru al Comitetului Consultativ în Nutriţie al Herbalife.

Mai întâi de toate, aș dori să mă lămuriți cât de important este colesterolul pentru sănătatea noastră?

Este important în primul rând să existe. Am văzut că mai nou lumea afirmă faptul că nivelul de colesterol este asemănat cu o boală. Acesta este de fapt foarte important pentru noi, de la membrana celulei până la sinteza vitaminei D sub acțiunea razelor solare, pentru hormonii sexuali, pentru bilă – toate acestea sunt produse din colesterol. În exterior vine din mâncare și rezultă un nivel în sânge care se numește colesterolemie. Când nivelul acesteia este mai mare decât cel normal, atunci apar efecte negative. Colesterolul se depune împreună cu alte substanțe prin pereții vaselor și apare procesul denumit ateromatoză – se îngustează vasul, nu mai curge sângele cum trebuie, din când în când apar cheaguri și apar o grămadă de consecințe nefaste (de la accidente vasculare cerebrale până la cardiopatie ischemică, creșterea tensiunii și altele).

Există, înțeleg, acel colesterol bun și colesterol rău.

Colesterolul bun și cel rău se referă de fapt la colesterolul care vine de la tubul digestiv către celule ( cel rău) și cel care vine de la celule către ficat ( cel bun). Sunt tot felul de indicatori conform cărora nu colesterolemia ca atare ar fi cel mai bun indicator pentru riscul bolilor cardiovasculare, ci diverse rapoarte (nu vă imaginați că și colesterolul bun poate crește nedefinit – sunt niște limite foarte stricte). Chiar și un nivel al colesterolului bun ridicat poate aduce cu sine niște riscuri, motiv pentru care trebuie păstrate niște limite. Mâncarea, stresul, obezitatea, fumatul alcoolul – acestea contribuie și ele la ridicarea colesterolemiei.

 

Cum putem ține sub control nivelul de colesterol?

Ceea ce am enumerat anterior reprezintă factori pe care îi putem controla, cu toate acestea, există și factori necontrolabili – sexul. Bărbații sunt mai înclinați la hipercolesterol față de femei; vârsta – pe măsură ce îmbătrânim crește colesterolul și genetica, de asemenea, este și ea importantă pentru că există un număr oarecare de hipercolesterolemii familiare care se moștenesc – unele mai grave, altele mai puțin grave. Eu de exemplu am o formă de hipercolesterolemie – nu e foarte mare colesterolul ,dar oricum este mai mare decât normal.

Ce putem face din punct de vedere al alimentației pentru a evita creșterea colesterolului?

Restricțiile alimentare au și ele consecințe. E o condiție necesară dar nu și suficientă. Colesterolul se găsește exclusiv în lumea animală, în produsele animale. Cu cât sunt mai grase, cu atât e mai mult. Peștele, brânzeturile grase, gălbenușul de ou – toate cele enumerate au un nivel ridicat de colesterol. Cu toate acestea, în cantități moderate, nu apar probleme. De asemenea, este important să consumăm alimente care să reducă nivelul de colesterol. Există și medicamente care scad colesterolul, dar cu toate acestea ele sunt ultima redută deoarece sunt foarte toxice pentru organism, deși eficiente. Dar niciodată nu se recomandă pornirea cu medicamente – există și alte soluții. Lumea vegetală ne ajută la scăderea colesterolului – fibrele alimentare. Cum reușesc acestea? Colesterolul din organismul nostru ajunge sub formă de acizi biliari în tubul digestiv. Dacă acolo sunt fibre, acestea îl înhață și îl elimină în scaun. În mod normal el s-ar secreta în tubul digestiv și s-ar reabsorbi, motiv pentru care este nevoie de aceste fibre. Unele dintre ele sunt mai mult sau mai puțin eficiente. Ovăzul este unul dintre cele mai eficiente produse care scad colesterolul, dovedit științific. Suplimentele alimentare nu îl scutesc pe om să mănânce adecvat. Este nevoie cu toate acestea de cel puțin 30 gr ovăz la micul dejun pentru a-și face cu adevărat efectul, dar consumat constant, ovăzul crește totodată și aportul caloric și beta-glucanii, motiv pentru care este dificil de ținut acest tip de dietă. De asemenea gustul este foarte fad, motiv pentru care acești fulgi nu pot fi consumați mereu, astfel încât devine util ajutorul unui supliment. Ca cel lansat de Herbalife, BetaHeart.

Ce sunt acești beta-glucani?

Sunt niște fibre solubile, nedigerabile (glucide și carbohidrați) din plante. În apă, acestea se umflă și formează un gel. Se mai găsesc și în tărâțe, anumite ciuperci și chiar și în grâu, dar în cantități mult mai mici. Gelul acela reprezintă beta-glucanii, practic.

De curând Herbalife a lansat produsul Beta heart pe bază de beta-glucani, pentru scăderea sau menținerea nivelului de colesterol.Cum trebuie consumat produsul?

O porție de Beta heart trebuie consumată dacă se dorește profilaxia hipercolesterolemiilor și două porții dacă se dorește scăderea acestora. Am întâlnit pe internet ideea conform căreia colesterolul este deosebit de important pentru organism și dacă este scăzut foarte mult, acest lucru devine nociv pentru organism. Cu toate acestea, puteți sta fără griji pentru că nu ajungem să scădem atât de mult nivelul colesterolului încât să fie nociv pentru sănătate. Principalul avantaj față de medicamente este că aceste suplimente nu au efecte adverse. În acelaşi timp, este foarte important ca, în paralel, să se încerce o normalizare a dietei, mișcare fizică, reducerea kilogramelor în plus, alături de consumul anumitor suplimente descădere a colesterolului. Dacă după luni de zile nu se vede nicio îmbunătăţire, este indicat să ne consultăm cu un medic pentru tratament de specialitate, fără însă a se renunța la stilul de viață sănătos.

Se numeşte Beta heart – înțeleg că cei care au probleme cu colesterolul, în primul și în primul rând au probleme cu inima?

În principal colesterolul se depune în pereții vaselor din întreg corpul, dar oamenii știu mai degrabă de inimă pentru că se poate dezvolta astuparea arterelor într-o proporție mai mică sau mai mare, dezvoltându-se riscul de apariție al cardiopatiei ischemice și infarctul de miocard. Însă, orice are vas de sânge poate suferi de pe urma acestui proces.

Ce facem dacă avem intoleranță la gluten?

Produsul BetaHeart, de la Herbalife, deși nu are în principiu gluten, nu este glutenfree,nu conține sigla care să ateste faptul că nu conține sub nicio formă, deci nu se recomandă în intoleranțe. La ora actuală este o adevărată nebunie cu intoleranța la gluten de pe urma căreia producătorii de produse profită din plin. Foarte multe persoane doar pretind că au această intoleranță, punându-și în pericol sănătatea. Testele de sânge sunt cu dus și întors. Ne găsim într-o eră care are atât de multă mâncare și la prețuri rezonabile, încât încercăm deja să ne complicăm existența. Dacă ne-am afla în timpuri în care mâncarea ar fi limitată, cu siguranță am regândi toate aceste intoleranțe. În zona noastră geografică, grâul se consumă de foarte mult timp fără niciun fel de problemă iar acum se găsesc tot felul de discuții legate de efectele nocive ale acestuia. Acum oamenii nu mai consideră bună nici drojdia, nici maiaua. Tot timpul trebuie găsit un țap ispășitor. Am întâlnit de-a lungul vieții persoane cu intoleranță la gluten cu adevărat, care se manifesta imediat ce se atingeau de produse care conțineau gluten, dar aceste persoane reprezintă doar 1% din populație. Dacă ești expus exagerat la gluten și ai fondul pentru așa ceva, este posibil să dezvolți o serie de probleme, dar altfel, nu cred că majoritatea persoanelor care atestă faptul că sunt intolerante la gluten chiar sunt, cu adevărat.