Despre botox si alti demoni

Despre botox si alti demoni

Interviu cu unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi esteticieni din Europa si din lume

Mi-am anulat tot ce aveam programat in acea parte a zilei cand am aflat ca vine in Romania Gilbert Zakine, unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi esteticieni din Europa si din lume. Nu are rost sa dezvolt cv-ul lui impresionant, ci mai degraba sa va spun si voua ce am aflat de la el, intr-o dimineata frumoasa de inceput de toamna.

Care sunt noutatile din domeniul chirurgiei estetice?
N-as spune ca exista o mare descoperire, ci mai degraba de un proces continuu de dezvoltare a acestei ramuri. As aminti raspandirea procedurilor medicale cum ar fi umplerea (filler) si a procedurilor de lipo-umplere (lipofilling) – utilizarea de grasime proprie dupa centrifugare sau purificare prin reinjectarea acesteia pentru imbunatatirea formei sanilor sau a formei rezultate in urma tratamentului cu botox – pentru fata. Grasimea este interesanta deoarece ofera volum si stim ca celulele stem continute de aceasta pot imbunatati calitatea pielii. Aceasta este noutatea si acestea sunt ultimele mari descoperiri.

La ce varsta ar trebui sa apeleze o femeie la chirurgie?
Nu exista o varsta optima. Tine de dorintele si asteptarile femeii respective. Insa, de exemplu, augumentarea sanilor se poate realiza chiar de la sfarsitul adolescentei, de la varste precum 19 sau 20 de ani. Daca e sa vorbim despre liftingul facial acesta nu se face, evident, inainte de varsta de 40 de ani. Eu cred ca 50 este o varsta potrivita. Am avut cereri si dupa varstele de 60 sau 70 de ani. Am avut cereri si inaintea varstei de 40 de ani, insa nu am acceptat. Depinde de calitatea pielii, de structura osoasa, de fenotip. De exemplu, la pacientele de culoare sau la pacientele asiatice, pielea are o calitate mai buna, este mai groasa si de multe ori nu le recomandam liftingul facial. Deci depinde de pacienta. Injectiile cu toxina botulinica sau acid hialuronic sau alte proceduri care preceda liftingul facial pot fi abordate inca de la varsta de 35 de ani. O parte dintre colegii mei declara ca este bine sa incepi cu toxina botulinica in jurul varstei de 40 de ani insa ideal este sa incepi cand ridurile au devenit o problema pentru tine.

Eu am o curiozitate… Ce se intampla daca incepi sa iti faci botox, sa zicem, de la 30 de ani?
Nimic. Nu ai facut altceva decat sa blochezi dezvoltarea de riduri in zona ochilor si in zona frontala. Nimic rau nu se poate intampla, daca injectia este controlata corespunzator, daca tehnica este una buna.

Deci daca ai inceput la 30 de ani cu toxina botulinica,  nu vei avea nevoie de un lifting la 35 de ani?
Nu, toxina botulinica este o procedura complementara liftingului facial. Prin lifting putem trata zona frontala si o putem trata optim apeland la toxina botulinica. Cred ca dezvoltarea tratamentelor medicale nu este impotriva tratamentelor chirurgicale, ci este complementara. E important ca un chirurg plastic si estetic sa stie sa utilizeze aceste tratamente medicale si sa ofere pacientilor solutii chirurgicale sau medicale sau o combinatie a celor doua.

Cand vrem sa facem o interventie unde mergem? La un dermatolog sau la un chirurg estetician?
Pentru mine este logic sa mergi mai intai sa discuti cu un chirurg plastic si estetic pentru ca acesta iti va propune cea mai buna optiune. Si iti poate propune toate solutiile: chirurgicala, medicala sau o combinatie a celor doua. Dermatologul iti poate propune numai optiunea medicala. Insa nu spun ca acesta nu este competent in cazul filler-elor. Cred ca dermatologii experimentati se pot descurca perfect in acest sens.

Cum ajuta stilul de viata la preventia imbatranirii?
Stim ca sunt anumiti factori care pot accentua procesul de imbatranire a pielii. Tutunul, de exemplu, este foarte nociv pentru piele… si pentru artere, evident! Soarele este iarasi un factor daunator. Lipsa somnului sau alcoolul intra, de asemenea, in aceasta categorie. Daca oamenii evita sa petreaca prea mult timp la soare si se feresc de acesti factori nocivi pot preveni imbatranirea sau pot imbatrani mai frumos. Evident, imbatranirea nu poate fi evitata, trebuie s-o acceptam. Aceasta depinde foarte mult de structura osoasa, de calitatea si grosimea pielii pentru ca nu suntem egali in fata procesului de imbatranire.

Acum, va rog sa va uitati putin la fata mea si sa imi ziceti ce varsta are tenul meu. Si ce mi-ati recomanda?
(dupa ce am fost pusa sa ma incrunt, sa ridic fruntea, sa rad zgomotos, iata verdictul)
Ufff, foarte dificil. Cred ca aveti 30 de ani (da, ati citit bine!). Iar de imbunatatit, depinde ce va doriti. Eu cred ca ar merge o blefaroplastie pentru pleoape (adica sa imi indeparteze excesul de piele de pe pleoapa superioara), toxina botulinica in cantitate mica injectata in frunte si la coltul exterior al ochilor si, poate, fillere pe ridurile nazo-labiale.