Desenele animate, pro sau contra

Desenele animate, pro sau contra

Iti lasi adesea copilul in fata televizorului, la desene animate. dar stii ce efecte pot avea asupra psihicului lui?

Recunoaste si tu de cate ori nu ti-ai lasat copilul sa se uite la desene animate si din speranta ca vei putea capata putin timp si pentru tine. Constantin Cornea, psihoterapeut, mi-a povestit despre diferenta dintre desenele animate clasice, cu efecte benefice asupra dezvoltarii copiilor si cele ce promoveaza violenta.

Mai intai, iata caracteristicele desenelor animate clasice:

•    Temele erau simple, usor de intteles de copii si se refereau in principal la faptul ca binele invinge raul;
•    Prezentau mici povestioare pline de talc cu imagini de basm;
•    Muzica era linistitoare li de multe ori auzeau chiar mici arii din opere celebre;
•    Intamplarile erau haioase, destindeau sau distrau copilul;
•    Fiecare desen animat tinea putin, avand la baza o povestioara simpla.

Desenele animate din ziua de azi au urmatoarele caracteristici negative:

•    Personajele de cele mai multe ori nu seamana cu nimic din viata reala: animale, oameni;
•    Actiunea este agresiva, cuprinde lupte incrancenate, ura si multa violenta;
•    Muzica este tensionanta, cu multe bubuieli, voci extreme de agresive. De asemenea, tonul folosit de personaje este unul ridicat, amenintator;
•    De cele mai multe ori acestea nu au o idee de baza, pe care sa o explice copiilor prin parabole sau metafore de imagine sau de context. Singura idee urmarita consta in a atrage copilul prin imagini dramatice.

Cateva efecte negative care pot aparea datorita faptului ca desenele animate contin violenta:

•    Probleme legate de somn: copilul sare din somn, viseaza urat, tipa in timpul somnului, ii este frica sa doarma singur, face pipi in pat, nu poate dormi decat cu o lumina aprinsa. Mai tarziu pot aparea urmatoarele probleme: va dori sa doarma cu parintii pana la o varsta inaintata, insomnia, se trezeste obosit, cosmaruri nocturne;
•    Probleme legate de alimentatie: tinde sa manance aproape orice in timp ce se uita la televizor fara legatura cu senzatia de foame, mai degraba legate de ceea ce vede si de dorinta de a face ceva din cauza tensiunii pe care o resimte. Mai tarziu pot aparea probleme de genul: obezitate, anorexie, bulimie, mancat obsesiv compulsiv;
•    Probleme legate de interactiuni sociale,  scolare: tendinta de a lovi, tendinta de a jigni, tendinta de a chiuli sau de a nu dori sa invete. Mai tarziu poate dezvolta urmatoarele probleme: rezultate scolare slabe,  chiul, asocieri cu grupuri infractionale, furturi din casa, de la colegi sau de la prieteni, relatii cu persoanele de sex opus bazate pe grandomanie, dezvoltarea de adictii cum ar fi: fumatul, consumul excesiv de alcool, drogurile.

Concluzia psihologului:

In primul rand copilul se dezvolta intotdeauna conform cu mediul. Daca o parte insemnata din timpul lui il petrece la televizor urmarind desene animate care contin violenta, atunci va invata sa se comporte in consecinta, violent. Cu alte cuvinte, spune-mi la ce te uiti ca sa iti spun cine esti.

Astfel incat putem vorbi despre copii care urmaresc desenele animate care contin agresivitate ca au toate sansele sa isi strice: sanatatea, viata sociala si de cuplu, pentru ca violenta nu poate aduce decat violenta, iar o data ce esti obisnuit de mic sa lovesti si sa agresezi, lumea va invata sa se comporte cu tine in doua feluri: iti raspund tot cu violenta sau te marginalizeaza.

Articol aparut pe www.csid.ro