Cum te motivezi pentru toamna

Cum te motivezi pentru toamna

Atmosfera de vacanta pluteste inca in aer si, parca, nu ai niciun chef sa te mobilizezi pentru proiectele din toamna? Te inteleg, si eu trec fix prin aceeasi situatie.

Scoicile din bolul de pe biblioteca adunate in vara care tocmai s-a sfarsit mi-amintesc de zilele lenese de vara, de toropeala placuta de la malul marii si de rasul molipsitor al copiilor mei in timp ce construiau un castel de nisip pe plaja. Vara s-a topit si acum, cand toamna bate la usa, incerc cu greu sa ma rup de holiday mood si sa ma organizez. Nu de alta, dar incep scolile, debuteaza proiectele importante si trebuie sa intru in action mood. Pentru a accepta mai usor ca vacanta a trecut, am apelat la sfaturile lui Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution.

Cum te motivezi
“Totalitatea motivelor sau mobilurilor (constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre anumite scopuri se numeste motivatie”, si-a inceput psihologul pledoaria. Care a continuat spunandu-mi ca exista doua tipuri de persoane a caror personalitate presupune automotivare intrinseca sau cei care au nevoie de motivatii externe. Am aflat apoi ca prima categorie este formata din toti aceia care, indiferent de situatie, au puterea de a se automotiva. Ei nu au nevoie sa fie impinsi din spate, nu au nevoie sa fie mobilizati sau sustinuti, decat arare ori. Pentru ca aceasta capacitate este cumva innascuta sau capatata in urma unei traume puternice. Cea de a doua categorie este constituita din acele persoane care au nevoie de stimuli externi pentru a reusi sa se motiveze. Au nevoie de incurajari, de premii, sau de ce nu, de frica de a nu pierde ceva daca nu isi fac treaba (de la job pana la o relatie). In timp ce aflam aceste lucruri, incercam sa ma pozitionez intr-una din aceste doua categorii. Ma pot automotive  sau am nevoie de stimuli externi? Si mi-am dat seama ca in general as putea sa fac parte din prima categorie. Insa, sunt situatii, moment, proiecte, cand am nevoie de un stimul extern. Ca si acum, de altfel. As vrea sa stiu ca primesc un premiu substantial, daca reusesc sa ma mobilizez mental sa intru in rutina cu scoala, gradinita, job si muuulte proiecte. Si, poate asa, as reusi sa trec mai usor peste ideea ca vacanta s-a incheiat.

Motivatie interna si externa
Psihologul Constantin Cornea mi-a explicat ca exista motivatie interna (atunci cand imi doresc sa fac ceva pentru ca asa simt) si motivatia externa.
Din punct de vedere teoretic, factorii interni de motivare pot fi impartiti in doua mari categorii. Dorinte si frici. Intrebandu-l care sunt motivatiile interne, psihologul mi-a dat urmatoarele exemple: dorinta de a face o cariera, de a avea o familie sau de a o pastra pe cea existenta, dorinta de a-mi cumpara ceva, de a demonstra ca pot face anumite lucruri sau obtine anumite rezultate, dorinta de a castiga un premiu sau un concurs; dorinta de a ajuta pe cineva; dorinta de a cuceri pe cineva, de a ma face iubita, dorita sau apreciata; dorinta de a dezvolta noi relatii; cea de a-mi satisface un viciu sau cea de a renunta la el.

Cand vine vorba de frici personale, mi s-a spus ca pot face anumite actiuni motivata de: frica de a nu ma imbolnavi sau muri (adica, daca am o criza de rinichi in timp ce ma uit la scoicile ce-mi amintesc de vacanta, ies repede din zen mood si dau fuga la spital), frica de a nu fi parasita (chiar daca nu am chef sa fac planuri de reamenajare a locuintei, atunci cand partenerul ma roaga sa fac asa ceva, las deoparte visarea cu mare cu tot), frica de singuratate (desi n-am chef sa ma aranjez sa ies in oras cu fetele, teama ca si Revelionul 2014 ma prinde singura ma motiveaza sa alung instant toropeala in care m-a cufundat vacanta), cea de a nu fi concediata (uit rapid de valurile marii si ma apuc sa scriu repede repejor articolul la care aveam deadline, de teama sa nu fiu data afara), frica de a nu fi umilita, expusa, de a nu fi acceptata.

Motivatiile externe constau in presiunea exercitata din exterior asupra mea pentru a realiza, a face ceva sau tocmai pentru a nu face ceva. Aceste motivatii, mi-a explicat pe indelete Constantin Cornea, pot fi exercitate din exterior de mai multe medii sau persoane: de la familia de origine, propria familie, managerul sau seful meu, prieteni, profesori sau autoritati.

De ce trebuie sa ma motivez
Mai intai de toate, ar trebui sa descopar de ce nu vreau sa fac acel lucru. “Vremea sau caldura, concediul sau orice alt motiv pentru care lenevim nu sunt motive, si nici macar scuze”, spune psihologul. Se pare ca motivarea este cu atat mai usor de realizat, cu cat ne cunoastem mai bine. Din nefericire, insa, marea majoritate a oamenilor prefera sa se lase dusi de val, fara sa aiba un plan de viata. “Cu cat o persoana se cunoaste mai bine si cu cat are un plan de viata mai concret, cu norme si valori in care crede, cu timpi si actiuni clare, cu atat ii va fi mai usor sa se motiveze, dar, in egala masura, sa se si bucure de viata”, e de parere psihologul. Hmmm… Adica, ar trebui sa ma cunosc bine, astfel incat sa stiu ce ma face fericita, ce imi doresc de la existenta mea, ce vreau pe termen scurt sau lung. Din punct de vedere psihologic, un plan de viata solid trebuie sa cuprinda cateva teme care stau la baza senzatiei de bine sau a bucuriei de viata.

Un plan de viata
Familia proprie, familia de origine, prietenii, jobul, somnul, alimentatia, sportul, sexualitatea, hobbyu-rile, vacantele. Toate sunt ingrediente primare extrem de importante in viata oricui. Oricare dintre ele daca nu sunt bine dimensionate pot perturba starea de sanatate sau modul in care comunica sau ia decizii. De aceea, nimeni, nici macar un psiholog, nu pot recomanda ceva specific care sa duca la motivarea persoanei pe o perioada de timp scurta. “Eu recomand sa se lucreze la baza personalitatii si planului de viata. Este mai important sa se intre intr-un proces de dezvoltare personala de amploare care sa aduca satisfactii ani la rand, decat sa se incerce motivarea circumstantiala, strict intr-o situatie sau anotimp”, a concluzionat Constantin Cornea.

Prin urmare, la final, concluzionez si eu. Da, te poti motiva si circumstantial (fie datorita anumitor dorinte sau din cauza fricilor), insa, e mult mai important sa stii ce vrei de la viata ta, in general. Sa te cunosti atat de bine, incat sa stii ce este important pentru tine, astfel incat sa decizi in cunostinta de cauza cand merita sa te mobilizezi instant si cand mai e loc de un moment de visare.

Sursa foto: nzconservative.blogspot.ro

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMachiaje festive
Articolul următorCursul de frumusete