Copiii născuți prematur pot fi îngrijiți de părinți în terapie intensivă

Copiii născuți prematur au de acum șansa de a fi alinați de părinții lor, alături de echipele medicale, chiar în sediul neonatologiilor din România.
Sursa foto: Pexels.com

Copiii născuți prematur au de acum șansa de a fi alinați de părinții lor, alături de echipele medicale, chiar în sediul neonatologiilor din România. Programul „Pui de om în terapie”, inițiat de Asociația „Unu și Unu”, a demarat în forță.

Secțiile de terapie intensivă de la Maternitatea Polizu (București) și Maternitatea Dominic Stanca (Cluj-Napoca) vor fi transformate, printr-un proces ce se va derula pe parcursul a doi ani, în Family and Infant Neurodevelopmental Centered Care. În astfel de centre nu numai că este permisă prezența părinților în terapie, dar aceștia sunt învățați să aibă grijă corect de bebelușul lor prematur sau de copilul care este nevoit să stea o perioadă îndelungată în spital.

Cursuri pentru a îngriji corect copiii născuți prematur

Doctori, asistente medicale și moașe din mai multe maternități au avut ocazia să participe la două cursuri dedicate înființării acestor noi centre în cadrul secțiilor de terapie intensivă.

Cursul FINE LEVEL 1 a reunit 110 cadre medicale, dar și invitați din alte 12 maternități de stat și private din România, în vederea extinderii în viitor a proiectului.

Cadrele medicale au primit Certificat de participare de la University College London Hospitals – NHS Foundation Trust, iar asistenții medicali ce au finalizat cursul urmează să primească 12 credite din partea Ordinului Asistentilor Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicai din România (OAMGMAMR).

Al doilea curs, FINE LEVEL 2, a beneficiat de participarea a 6 cadre medicale din cele două maternități, care vor avea menirea de a inspira echipele în implementarea proiectului.

„În luna noiembrie are loc evaluarea celor 6 lideri și a progreselor făcute în cele două spitale, iar  în 2019 să continuăm formarea celor 6 cadre medicale în FINE level 3 pentru a deveni ei înșiși formatori  ai programului educațional Family and Infant Neurodevelopmental”, a declarat Corina Croitoru, președintele Asociației „Unu și Unu”.

Cursurile au fost coordonate de Inga Warren, specialist cu zeci de ani de experiență în îngrijirea prematurilor, și trainerii Cherry Bond, Emilly Hills, Beverley Hicks, Emily Johnson și Jennie Schooling.

Cursurile FINE LEVEL 1 și FINE LEVEL 2  au constat în prezentări ale unor studii ce stau în spatele principiilor FINE, care demonstrează importanța legăturii dintre părinți și copii și cât de mult îi ajută pe bebelușii aflați în terapie prezența părinților.

Sursa foto: Pexels.com

Studiile au fost completate de ateliere practice în care trainerii au arătat cadrelor medicale metode simple de a-i face pe bebeluși să se simtă în siguranță și să fie mai stabili:

  • „construirea” de cuiburi
  • tipuri de poziționări pentru anumite manevre medicale
  • folosirea metodei Skin-to-skin
  • schimbarea corectă a scutecului
  • igiena corporală (curățarea gurii, a feței, îmbăierea)
  • alimentația
  • reducerea stresului bebelușului
  • observarea atentă a stării acestuia.

În cadrul cursurilor au existat sesiuni de Q&A, în care cei 6 traineri au răspuns tuturor temerilor cadrelor medicale. Acestea vizau lipsa unui spațiu special pentru integrarea părinților în secțiile de terapie intensivă, cadrele medicale insuficiente, pericolul infecțiilor nosocomiale etc.

La finalul cursului, una dintre asistente a mărturisit că se simte vinovată că până în prezent nu a poziționat bebelușii corect, au fost expuși la prea mult zgomot și lumină în secția de terapie. Însă este recunoscătoare că de acum încolo le poate oferi îngrijiri bazate pe dovezi știintifice, implicându-i mai mult pe părinți.

Feedbackul cadrelor medicale a fost unul pozitiv: „Abordarea conform principiilor programului FINE ne îmbunătățește calitatea îngrijirilor medicale de rutină cu impact asupra dezvoltării neurosenzoriale pe termen scurt și lung a acestor categorii de nou-născuți. Schimbul de experiență cu echipa de formatori din Marea Britanie ne ajută la implementarea proiectului în maternitatea Polizu. Ne propunem să aplicăm cât mai multe dintre metodele studiate, cum ar fi poziționarea nou-născutului, utilizarea unor „cuiburi” adecvate nevoilor prematurilor și a unui mediu ambiental potrivit dezvoltării lor senzoriale, în mod etapizat, respectând normele epidemiologice în vigoare”, a declarat Corina Datu, medic specialist neonatologie în cadrul I.N.S.M.C. – Maternitatea Polizu.

În luna noiembrie 2018 va avea loc Săptămâna porților deschise la Maternitatea Polizu, dar și la Maternitatea Dominic Stanca, pentru a vedea rezultatele implementării principiilor Family and Infant Neurodevelopmental Care.