Congestia nazală (nas înfundat): de ce apare și cum o tratezi natural

congestia nazală
Sursa foto: Pinterest.com

Congestia nazală este un simptom, nu o boală. Numită popular și nas înfundat, congestia nazală este un simptom extrem de des întâlnit la copii și la adulți și apare de regulă odată cu instalarea unei răceli, viroze, alergii sau în cazul sinuzitei.

Congestia nazală este caracterizată prin blocarea pasajelor nazale, dar și a țesuturilor adiacente. Odată blocate, acestea se inflamează din cauza excesului de fluide, iar respirația devine dificilă și persoana în cauză resimte un disconfort accentuat.

congestia nazală nas înfundat
Sursa foto: Pinterest.com

Ce simptome are congestia nazală

 • Senzație de uscăciune a mucoasei
 • Tulburări ale mirosului
 • Senzația de lipsă a aerului
 • Acumularea de mucus
 • Secreții nazale
 • Inflamarea țesutului nazal
 • Mai rar, dureri la nivelul sinusurilor

Din ce cauze apare congestia nazală

 • Cauze alergice: rinita alergică, alergiile la praf, mucegai sau la diferiți factori de mediu dar și alergiile sezoniere.
 • Cauze infecțioase: sinuzita, răceală, gripa, infecțiile căilor respiratorii superioare, virozele.
 • Cauze structurale: anumite deformări ale nasului sau ale septului, polipii sau chiar tumorile nazale.

Alte cauze ale congestiei nazale sunt: consumul excesiv de alcool, aerul rece, fumul sau mâncarea prea condimentată. De asemenea, anumite medicamente pentru controlul tensiunii arteriale pot avea ca efect secundar înfundarea nasului.

Nu în ultimul rând, congestia nazală poate să apară în timpul sarcinii, de regulă, la sfârșitului primului trimestru. Fluctuațiile hormonale care apar în timpul sarcinii pot determina congestia nazală, iar membranele nazale devin inflamate și uscate.

Când să mergi la medic

Trebuie să te adresezi medicului dacă simptomele durează mai mult de 10 zile, ai febră mare, mucusul nazal are culoarea galbenă sau verde și este însoțit de durere sinusală. Aceste simptome pot să fie semnul unei infecții bacteriene, iar medicul după ce te va consulta și va efectua analizele necesare, îți poate recomanda tratament cu antibiotic pentru a nu avea loc o suprainfectare.

Atenție! Dacă copilul tău este mic, sugar și are febră, iar congestia nazală este o piedică în calea alăptării sau îi provoacă dificultăți de respirație, trebuie să mergi de urgență la medicul specialist pediatru.

Află și care sunt cele mai frecvente boli ale copilăriei!

Tratament pentru congestia nazală

Tratamentul este în funcție de boala care a determinat congestia nazală și de cele mai multe ori acesta constă în spray-uri nazale, dezinfectante locale sau, în cazurile mai dificile, picături cu antibiotic.

nas înfundat spray nazal
Sursa foto: Pinterest.com

De exemplu, în cazul unei răceli banale, farmacistul sau medicul îți poate recomanda picături sau spray-uri nazale care să te ajute să respiri normal. Dacă nasul curge în permanență, strănuți și ochii îți sunt roșii și te ustură, este posibil să ai o alergie și atunci un antihistaminic te poate ajuta, însă tot trebuie să mergi la medic. Dacă însă congestia ta nazală are la bază o rinită cronică sau o sinuzită, este obligatoriu ca tratamentul să fie prescris de medicul specialist ORL-ist, automedicația nefiind recomandată.

Remedii naturiste pentru congestia nazală

 • Soluții saline. Acestea au la bază apă de mare și se pot achiziționa din farmacii. Sunt foarte eficiente în curățarea nasului, putând să fie folosite și ca soluție preventivă împotriva nasului înfundat pe fondul unei răceli, nu numai ca remediu. De asemenea, spray-urile cu apă de mare sunt des utilizate și în cazul celor mici.
 • Un duș fierbinte sau o baie. Este foarte important să faci inhalații cu aburi, deoarece decongestionează bine și repede nasul.
remedii pentru congestia nazală
Sursa foto: Pinterest.com

Dacă nu ai timp să faci o baie cu apă fierbinte, poți pune într-un castron mai mare, apă fiartă în care adaugi și ceai de mușețel și respiri acel abur, iar deasupra capului poți pune un prosop, astfel încât să inhalezi corect acel abur. De asemenea, de real ajutor este și uleiul de eucalipt. Pune câteva picături în apa fiartă și inhalează aburii și vei observa ce repede se va desfunda nasul.

 • Un alt remediu constă în aplicarea de comprese calde la nivelul feței sau spălarea căilor nazale cu ajutorul unui irigator special care se găsește în farmacii.
 • Mănâncă o linguriță de hrean ras, proaspăt amestecat cu puțină miere și efectele benefice asupra nasului nu vor întârzia să apară.
 • Bea o cană de ceai de busuioc în care adaugă puțină miere de albine, seara înainte de culcare, acesta fiind alt remediu util pentru decongestionarea nazală.

Articol redactat pentru csid.ro