Colostru, un miracol pentru imunitate

Colostru, un miracol pentru imunitate

Colostrul este laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere. Este un lichid magic care contine anticorpi, vitamine si minerale, precum si alti nutrienti in proportii si combinatii unice.

Colostrul – proprietati si beneficii
Colostrul este primul lapte de mama care apare in ultimele zile de sarcina si in primele dupa nasterea bebelusului. Are o formula magica, bogata in proteine, vitamine, carbohidrati, cu continut scazut de grasimi (pe care bebelusul le-ar digera greu), minerale si imunoglobuline. Acestea din urma sunt anticorpi ce trec prin sange de la mama la copil si ofera imunitate pasiva (ce protejeaza bebelusul de o serie intreaga de boli virale sau bacteriene, dar si membranele mucoaselor gatului, plamanilor si intestinelor lui).
Efectele lui sunt extraordinare: are aproape 30 de ingrediente care apartin exclusiv laptelui matern, este eficient impotriva oboselii, astmului, anemiei, diabetului, racelii, asigura o buna dezvoltare a sistemului digestiv, combate eventualele alergii.
Colostrul uman vs colostrul bovin
Dar ce faci cand puiul tau nu a beneficiat de colostru imediat dupa nastere?
Atunci cand l-am nascut pe Mihai, baiatul meu cel mic, stiam ce importanta are colostrul. Fiind nascut prematur, el nu a putut beneficia de calitatile lui curative extraordinare. Si atunci am inceput sa caut inlocuitori. Am aflat astfel ca si colostrul bovin are proprietati similare.
Nutraceuticele biologice de tipul colostrului bovin reprezinta o resursa terapeutica importanta. Utilitatea lor ca element de profilaxie si tratament adjuvant rezida in actiunea antiinfectioasa cu spectru larg, insa capacitatea de mediere a raspunsului imun al pacientului se dovedeste cu atat mai valoroasa.
Posibilitatea imbunatatirii parametrilor imunologici prin imunoterapia orala cu colostru bovin, dar si beneficiile terapeutice suplimentare oferite de acesta (sustine procesele reparatorii si de reechilibrare metabolica) il recomanda atat in preventie, cat si ca terapie de sustinere in faza acuta si post-infectios, mi-a marturisit doamna doctor Ana Costea, director al Centrului de Consultanta Naturopata Secom. Tot dansa mi-a povestit despre nenumaratele beneficii ale colostrului bovin care poate fi oferit copiilor sau adultilor, ca supliment alimentar..
In ciuda diferentelor existente intre specia bovina si cea umana, din punct de vedere al compozitiei colostrului si al fiziologiei transferului de imunitate dintre mama si “puiul” ei, colostrul bovin este o resursa terapeutica valoroasa in sprijinirea sistemului imunitar, dar si in profilaxia si terapia afectiunilor infectioase. Mai mult, acesta are rol in patologia infectioasa digestiva, dar si in cea a afectiunilor respiratorii.
Din punct de vedere al principiilor active, colostrul bovin este o sursa importanta de imunoglobuline (G, A, M), lactoferina, oligosaccharide si PRP (polipeptide bogate in prolina).
Aceste substante joaca un rol crucial in dezvoltarea sistemului imunitar. Proprietatile imunotropice ale colostrumului (si ale substantelor din componenta lui) il recomanda ca un ajutor important in prevenirea anumitor boli:
1.    Lactoferina are rol antibacterial, antifungic, antiviral, antiparazitar si antitumoral. Protejeaza epiteliul intestinal, ajuta la o crestere sanatoasa a oaselor si accelereaza recuperarea sistemului imunitar. Fiind o glicoproteina cu capacitate sporita de legare a fierului, lactoferina a fost studiata pentru proprietatile sale antiinfectioase deosebite, dar si pentru rolul pe care il are in modularea raspunsului imun si a inflamatiei.
Literatura medicala consemneaza  si efectul de reechilibrare a metabolismului fierului in organism, dovedindu-se astfel un preparat anti-anemic valoros.
2.    S-a descoperit recent ca o peptida din compozitie (PRP, Proline-Rich Peptyde) are rolul de a imbunatati activitatile zilnice ale bolnavilor de Alzheimer. Mai mult, acestea reprezinta o resursa terapeutica versatila, prin rolul imunomodulator. Ele dovedesc atat capacitatea de a intensifica raspunsului imun la infectii, cat si o importanta actiune de ponderare a acestuia in alergii si in bolile autoimune.
3.    Caseina incetineste crestera tumorilor si amelioreaza simptomele de colici la bebelusi.
4.    Alpha lactalbumina are proprietati antivirale, antitumor
Articol aparut pe www.csid.ro
foto www.feminis.ro